Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne schort klacht bij WTO om graanruzie met EU-landen op

Oekraïne schort klacht bij WTO om graanruzie met EU-landen op

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne heeft zijn klacht bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen EU-lidstaten die dwarsliggen bij de doorvoer van graan opgeschort. Polen, Hongarije en Slowakije blokkeerden Oekraïens graan bij de grens om de eigen boeren te beschermen tegen de massale toevoer van buitenlands graan. Daarop stapte Oekraïne naar de WTO met klachten over oneerlijke handelsbelemmeringen.

De Oekraïense handelsgezant Taras Kasjka zegt nu tegen persbureau Interfax-Ukraine de klachten tegen de EU-landen te "pauzeren". Dat moet het overleg over een oplossing voor het graanconflict vergemakkelijken.

De problemen ontstonden vorige maand. De EU maakte toen een einde aan een tijdelijk verbod op de export van Oekraïens graan naar enkele bezorgde lidstaten. Daarop namen Polen, Slowakije en Hongarije op eigen initiatief maatregelen, hoewel dit eigenlijk niet mag. Zij vrezen namelijk dat hun eigen boeren te lijden hebben onder lagere graanprijzen door Oekraïens graan, dat door de Russische inval in Oekraïne niet via de Zwarte Zee, maar over land de wereldmarkt moet bereiken.

Zicht op oplossing

Beetje bij beetje lijken Oekraïne en de oostelijke EU-lidstaten tot een oplossing te komen. Zo maakten Polen en Oekraïne afspraken om de doorvoer van graan via Pools gebied naar andere landen te versnellen. Kasjka schat dat een definitief akkoord "komende weken of maanden" rond is.

De graanruzie dreigde tot barsten te leiden in de steun van sommige EU-landen voor Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Zo zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki vorige maand dat zijn land geen wapens meer levert aan Oekraïne, omdat Polen zichzelf nu wil bewapenen. Hij nuanceerde die uitspraken later door te verzekeren dat Polen nog altijd aan de kant van Oekraïne staat en de doorvoer van wapens uit andere landen blijft faciliteren.

Meer uit Financieel

Rechtszaak om misleiding rond rijhulp Tesla in VS mag doorgaan

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - De problemen rond zelfsturende functies in auto's van Tesla stapelen zich op. Een groep boze klanten wil het bedrijf aanklagen omdat topman Elon Musk hen zou hebben misleid over de mogelijkheden om de elektrische auto's van het merk geautomatiseerd te laten rijden. Een rechtbank in San Francisco oordeelde dat die zaak mag doorgaan.

1 uur geleden
Esprit vraagt in Duitsland uitstel van betaling aan

HONGKONG (ANP) - Modewinkelketen Esprit heeft in Duitsland voor zes bedrijfsonderdelen een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De kosten waren te sterk gestegen voor veel winkels, laat het Hongkongse moederbedrijf weten.

3 uur geleden
Lege schappen in sommige winkels Aldi na computerupdate

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Aldi heeft in sommige winkels te kampen met lege schappen na een update van een computersysteem. Dat heeft een woordvoerder laten weten na berichtgeving van vakwebsite Distrifood.

3 uur geleden
AEX hoger ondanks koersval ABN AMRO, InPost winnaar in MidKap

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is woensdag hoger gesloten, ondanks een koersval van zwaargewicht ABN AMRO. Het bankconcern verloor 6,1 procent na de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

4 uur geleden
Eigenaar Olympique Marseille wil Amerikaans deel TikTok kopen

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse zakenman Frank McCourt, eigenaar van voetbalclub Olympique Marseille, heeft plannen voor de overname van de activiteiten van TikTok in de Verenigde Staten. Het Witte Huis voerde onlangs een wet in die TikTok verplicht zijn Amerikaanse bezittingen te verkopen, op straffe van een verbod op de populaire filmpjesapp van het Chinese techconcern ByteDance.

5 uur geleden
Aandelenbeurzen in New York op winst na nieuwe inflatiecijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omhoog na Amerikaanse inflatiecijfers die grotendeels in lijn waren met de verwachtingen. De voor centrale bankiers belangrijke kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet worden meegenomen, daalde voor het eerst in zes maanden.

6 uur geleden
Verkoop PlayStation 5 stuwt Nederlandse gameomzet

AMSTERDAM (ANP) - De totale omzet van de Nederlandse videogamebranche is vorig jaar met 20 procent gestegen tot 1,5 miljard euro. Deze sterke groei komt vooral door de toenemende verkoop van PlayStation 5-consoles. Dat meldt Videogames Federatie Nederland (VGFN), een brancheorganisatie van Nederlandse videogame-uitgevers.

7 uur geleden