Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne: evacuaties op acht plaatsen, maar niet Marioepol

Oekraïne: evacuaties op acht plaatsen, maar niet Marioepol

KIEV (ANP/DPA/RTR) - Op acht plaatsen zullen maandag Oekraïense burgers belegerde steden kunnen verlaten. Daarover zijn afspraken gemaakt, zegt de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek. Waar de evacuaties daadwerkelijk zullen slagen, is nog niet bekend, en over een veilige uittocht van inwoners van de zuidoostelijke havenstad Marioepol is niets afgesproken.

Pogingen om Marioepol te bereiken met hulpgoederen lopen nog steeds op niets uit, zei Veresjtsjoek. Rusland riep zondag de Oekraïense troepen op om hun wapens neer te leggen in de stad, maar Oekraïne is dat niet van plan, reageerde de vicepremier.

Er wordt al wekenlang om Marioepol gestreden. Het lukte eerder wel om afspraken te maken over vluchtroutes voor burgers. Op zondag werden er bijna 4000 mensen uit de havenstad geëvacueerd. Maandag moet er wel een gelegenheid komen voor burgers om van de rand van Marioepol naar het noordwesten, naar de stad Zaporizja, te ontkomen. Er komt volgens het plan ook weer een veilige vluchtroute van de omgeving van Kiev naar de hoofdstad toe.

De Oekraïense autoriteiten willen ook een menselijke corridor uit twee vlak bij elkaar gelegen plaatsen circa 100 kilometer ten noorden van Donetsk, Lisitsjansk en Sjeverodonetsk. Deze vluchtroute leidt naar het 45 kilometer zuidwestelijker gelegen Bachmoet.

Meer uit Buitenland

Britse NCIS-acteur David McCallum op 90-jarige leeftijd overleden

NEW YORK (ANP) - De acteur David McCallum, bekend van zijn rollen in de Amerikaanse tv-series NCIS en The Man From U.N.C.L.E, is overleden. De in 1933 in Schotland geboren McCallum was 90. Hij stierf een natuurlijke dood, omringd door zijn familie in een ziekenhuis in New York.

21 minuten geleden
Polen gaat controleren op migranten bij grensovergang Slowakije

WARSCHAU (ANP) - Polen gaat controles uitvoeren bij de grensovergang met Slowakije om de stroom migranten tegen te gaan. Voertuigen die vanuit Slowakije de grens oversteken zullen worden gecontroleerd, zei premier Mateusz Morawiecki maandag.

1 uur geleden
Londen Gatwick schrapt 160 vluchten om tekort verkeersleiders

LONDEN (ANP) - De Londense luchthaven Gatwick schrapt deze week meer dan 160 vluchten wegens een tekort aan luchtverkeersleiders. Dertig procent van de luchtverkeersleiders is momenteel niet beschikbaar "wegens diverse medische redenen, waaronder het coronavirus", verklaart de luchthaven.

2 uur geleden
Separatisten Nagorno-Karabach: doden en 200 gewonden na explosie

STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR/DPA) - Volgens het separatistische bestuur van de enclave Nagorno-Karabach zijn er tweehonderd gewonden en een onbekend aantal doden gevallen bij een ontploffing bij een brandstofopslag.

4 uur geleden
Biden haalt banden aan met eilandstaten in Grote Oceaan

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd dat zijn land de banden gaat aanhalen met de Cookeilanden en Niue. Hij erkent de eilandstaatjes in de Grote Oceaan officieel als soevereine staten en stelt grote investeringen in het vooruitzicht. Dat wordt gezien als een charmeoffensief om de toename van de Chinese invloed in de strategisch belangrijke regio tegen te gaan.

8 uur geleden
Rusland tegen Armeense premier: je maakt een grote fout

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou heeft woedend gereageerd op kritiek van de Armeense premier Nikol Pashinyan op Rusland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Armenië de relatie tussen de beide landen op scherp gezet en wordt hiermee een fout gemaakt.

10 uur geleden
VN-commissie: Russische bezetters hebben mensen doodgemarteld

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - VN-onderzoekers stellen dat de Russische bezettingsmacht in Oekraïne zich op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan martelingen. In sommige gevallen namen die zulke ernstige vormen aan dat het slachtoffer overleed, zei voorzitter Erik Møse van een internationale onderzoekscommissie tegen de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

10 uur geleden