Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne en klimaat tonen volgens VNO-NCW noodzaak meer waterstof

Oekraïne en klimaat tonen volgens VNO-NCW noodzaak meer waterstof

DEN HAAG (ANP) - De oorlog in Oekraïne en de klimaatcrisis laten volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW zien hoe belangrijk het is om snel meer groene waterstof te gaan produceren. Om de doelen op dit gebied te halen, moet Nederland echter "alle zeilen bijzetten" en "morgen al beginnen", stelt de organisatie.

Waterstof wordt vooral voor de industrie gezien als een cruciale schone energiebron van de toekomst. Het kan bijvoorbeeld aardgas vervangen in industriële processen. Daarmee kan waterstof bijdragen aan het verkleinen van de afhankelijkheid van Rusland op energiegebied.

Het grootste voordeel van waterstof is dat bij het gebruik geen broeikasgassen vrijkomen. Hoe schoon waterstof echt is, hangt ervan af hoe die wordt gemaakt. Waterstof maak je met water en elektriciteit. Die stroom moet dus schoon worden opgewekt, bijvoorbeeld door windmolens, om de waterstof 'groen' te kunnen noemen.

Binnen de EU is afgesproken dat in 2030 de helft van de waterstof groen moet zijn. Genoeg waterstof produceren, die ook nog voor de helft met duurzame stroom wordt gemaakt, wordt "een uitdaging", maar het kan wel volgens een studie van onderzoeksbureau CE Delft. Om dit doel te bereiken is in de eerste plaats veel meer groene stroom nodig dan waar de huidige plannen in voorzien.

Volgens de onderzoekers is zo'n 5 gigawatt extra opwekcapaciteit nodig. Dat is ongeveer de helft van de gezamenlijke capaciteit van alle geplande windmolenparken op zee. Een deel van de waterstof importeren is ook een optie, aldus CE Delft. Hoe dan ook gaat het veel geld kosten om de industrie voor de helft over te laten stappen op groene waterstof. Volgens de onderzoekers kunnen de kosten stijgen met 50 procent tot 150 procent. Dat komt neer op een extra bedrag van 900 miljoen tot 2,2 miljard euro per jaar in 2030. Daarom wil de industrie graag "ondersteuning" vanuit de overheid.

Meer uit Financieel

Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

12 minuten geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

27 minuten geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

36 minuten geleden
Branche verwacht lagere perenoogst door grillig voorjaarsweer

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse perenoogst valt dit jaar lager uit dan in 2023, verwachten GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De brancheverenigingen schrijven dat toe aan grillig voorjaarsweer, waarbij warm weer werd afgewisseld met kou, regen en hagel. De hoeveelheid geoogste appels blijft naar verwachting vrijwel stabiel.

1 uur geleden
'Misleidende' Roombeter moet uit schappen, beslist rechter

UTRECHT (ANP) - Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Volgens de rechter handelt Upfield in strijd met Europese regelgeving. Die schrijft voor dat de benaming 'room' alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden.

1 uur geleden
Philip Morris verhoogt winstverwachting door vraag nicotinezakjes

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Tabaksfabrikant Philip Morris International heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld vanwege een sterke vraag naar zijn populaire Zyn-nicotinezakjes. Het concern verwacht jaarlijks tot 580 miljoen van deze blikjes met nicotinezakjes te verkopen, eerder ging het uit van een jaarlijkse verkoop van 560 miljoen.

1 uur geleden
Chipbedrijf NXP onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - De in New York genoteerde Nederlandse chipproducent NXP Semiconductors stond dinsdag bij de verliezers op de aandelenbeurzen op Wall Street na bekendmaking van tegenvallende kwartaalcijfers. Ook andere grote bedrijven waaronder autoconcern General Motors (GM) en pakketbezorger UPS maakten resultaten bekend. Na het slot van de Amerikaanse beurshandel komen nog cijferpublicaties van Tesla en Google-moederconcern Alphabet.

3 uur geleden