Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Obligatierentes en Turkse lira centraal op Europese beurzen

Obligatierentes en Turkse lira centraal op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak houden maandag de blik vooral gericht op de rentes op de obligatiemarkten en de koersval van de Turkse lira. De oplopende marktrentes zorgen ervoor dat investeerders hun aandelenbeleggingen tegen het licht houden. Daarnaast zorgt het stijgende aantal coronagevallen in veel Europese landen voor vrees voor nieuwe lockdowns en onzekerheid over buitenlandse vakantiereizen in de voor de reissector belangrijke zomermaanden.

De Amsterdamse AEX-index lijkt op basis van de openingsindicatoren lager te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting in het rood openen. De belangrijkste aandelenmarkten in de Aziatische regio lieten maandag een gemengd beeld zien, met een flink verlies van 2,1 procent voor de Japanse beurs.

De Turkse lira kelderde in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar nadat president Recep Tayyip Erdogan zaterdag de baas van de centrale bank van het land had ontslagen. Dat besluit kwam enkele dagen nadat de Turkse centrale bank de rente flink opschroefde naar 19 procent om de snel stijgende inflatie in het land in te dammen. Turkije heeft daarmee de hoogste rente van de grootste economieën in de wereld.

Europese luchtvaartsector

In de strijd tegen het coronavirus vindt bondskanselier Angela Merkel het nog te vroeg om de coronamaatregelen in Duitsland te versoepelen. Merkel zou maandag bij het overleg met de leiders van de deelstaten de maatregelen willen verlengen tot een nader te bepalen datum in april. Ook het Nederlandse kabinet ziet volgens bronnen geen ruimte om nu de coronamaatregelen te versoepelen.

Ook de Europese luchtvaartsector staat in het nieuws. De Britse minister van Defensie Ben Wallace waarschuwde dat het nog te vroeg is voor Britten om een zomervakantie in het buitenland te boeken. Momenteel zijn vakanties in het buitenland volledig verboden. Dat verbod wordt op zijn vroegst op 17 mei opgeheven, maar het kan ook later worden.

Euro

Op het Damrak zijn ABN AMRO en biotechnologiebedrijf Galapagos vanaf maandag hun plek in de AEX-index kwijt. Beursuitbater Euronext liet eerder al weten dat de twee bedrijven degraderen naar de MidKap en worden vervangen door chiptoeleverancier Besi en verlichtingsproducent Signify. Het aandeel ASML zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van Cowen schroefden hun aanbeveling en koersdoel voor de chipmachinemaker op.

De euro was 1,1882 dollar waard, tegen 1,1907 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 61,16 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 64,21 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

49 minuten geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

2 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

3 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

4 uur geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

4 uur geleden
Qbuzz bestelt 140 Italiaanse elektrische bussen voor regio Leiden

TURIJN (ANP) - Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

5 uur geleden
Spaans telecomconcern Telefónica wil 5100 banen schrappen

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse telecombedrijf Telefónica wil tot 2026 bijna 5100 banen schrappen in eigen land, heeft een vakbondsbron gemeld aan persbureau AFP. Dat is ongeveer een derde van de functies in Spanje.

5 uur geleden