Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Obligatierentes en Turkse lira centraal op Europese beurzen

Obligatierentes en Turkse lira centraal op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak houden maandag de blik vooral gericht op de rentes op de obligatiemarkten en de koersval van de Turkse lira. De oplopende marktrentes zorgen ervoor dat investeerders hun aandelenbeleggingen tegen het licht houden. Daarnaast zorgt het stijgende aantal coronagevallen in veel Europese landen voor vrees voor nieuwe lockdowns en onzekerheid over buitenlandse vakantiereizen in de voor de reissector belangrijke zomermaanden.

De Amsterdamse AEX-index lijkt op basis van de openingsindicatoren lager te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting in het rood openen. De belangrijkste aandelenmarkten in de Aziatische regio lieten maandag een gemengd beeld zien, met een flink verlies van 2,1 procent voor de Japanse beurs.

De Turkse lira kelderde in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar nadat president Recep Tayyip Erdogan zaterdag de baas van de centrale bank van het land had ontslagen. Dat besluit kwam enkele dagen nadat de Turkse centrale bank de rente flink opschroefde naar 19 procent om de snel stijgende inflatie in het land in te dammen. Turkije heeft daarmee de hoogste rente van de grootste economieën in de wereld.

Europese luchtvaartsector

In de strijd tegen het coronavirus vindt bondskanselier Angela Merkel het nog te vroeg om de coronamaatregelen in Duitsland te versoepelen. Merkel zou maandag bij het overleg met de leiders van de deelstaten de maatregelen willen verlengen tot een nader te bepalen datum in april. Ook het Nederlandse kabinet ziet volgens bronnen geen ruimte om nu de coronamaatregelen te versoepelen.

Ook de Europese luchtvaartsector staat in het nieuws. De Britse minister van Defensie Ben Wallace waarschuwde dat het nog te vroeg is voor Britten om een zomervakantie in het buitenland te boeken. Momenteel zijn vakanties in het buitenland volledig verboden. Dat verbod wordt op zijn vroegst op 17 mei opgeheven, maar het kan ook later worden.

Euro

Op het Damrak zijn ABN AMRO en biotechnologiebedrijf Galapagos vanaf maandag hun plek in de AEX-index kwijt. Beursuitbater Euronext liet eerder al weten dat de twee bedrijven degraderen naar de MidKap en worden vervangen door chiptoeleverancier Besi en verlichtingsproducent Signify. Het aandeel ASML zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van Cowen schroefden hun aanbeveling en koersdoel voor de chipmachinemaker op.

De euro was 1,1882 dollar waard, tegen 1,1907 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 61,16 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 64,21 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Groente en fruit verrot op Britse akkers door personeelstekort

STONELEIGH (ANP/BLOOMBERG) - Op de Britse akkers staat voor miljoenen ponden aan groente en fruit weg te rotten. Dat komt onder meer doordat telers niet genoeg personeel kunnen werven, waardoor gewassen niet worden geoogst. De brexit bemoeilijkt bovendien het werven van personeel uit de Europese Unie.

51 minuten geleden
Oliebedrijven onder druk op Wall Street na daling olieprijzen

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse olieproducenten stonden maandag onder druk op Wall Street. ExxonMobil, Chevron, Marathon Oil en Occidental Petroleum zakten tot meer dan 4 procent door een flinke daling van de olieprijzen die volgden op tegenvallende economische cijfers uit China. Beleggers vrezen daardoor dat China minder olie zal afnemen. Ook maakte het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco bij de publicatie van zijn resultaten bekend klaar te staan om de productie te verhogen indien het Saudische regime daar om vraagt.

1 uur geleden
ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

UTRECHT (ANP) - ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven verwachten tegelijkertijd een groter beroep op het wegtransport. Maar bij beide alternatieven zijn de mogelijkheden maar beperkt.

1 uur geleden
Saudische prins investeerde half miljard in Rusland rond invasie

MOSKOU (ANP/RTR) - Een Saudi-Arabisch investeringsfonds heeft stilletjes voor meer dan een half miljard dollar in drie Russische energiebedrijven gestoken. Kingdom Holding, dat eigendom is van prins Alwaleed Bin Talal, deed dat rond de Russische invasie van Oekraïne. Dat werd duidelijk uit officiële beursdocumenten die afgelopen weekeinde werden vrijgegeven.

2 uur geleden
KLM-piloten in het buitenland niet meer gratis naar het werk

AMSTERDAM (ANP) - Piloten van KLM die in het buitenland wonen, kunnen niet meer gratis van en naar het werk reizen. In de nieuwe cao wordt, mits piloten akkoord geven, de gratis regeling afgeschaft. Dat betekent concreet dat piloten die in het buitenland wonen een vast bedrag in de maand betalen voor het woon-werkverkeer.

3 uur geleden
Kosovo voert stroomonderbrekingen in door energiecrisis

PRISTINA (ANP/RTR) - Huishoudens en bedrijven in Kosovo moeten vanaf maandag rekening houden met regelmatige stroomonderbrekingen. Het Balkanland produceert niet genoeg elektriciteit om zelf aan de vraag te voldoen en de hoge stroomprijzen in het buitenland maken het moeilijk voor het armlastige land om elektriciteit te importeren. Daarmee is Kosovo een van de eerste landen in Europa waar de energiecrisis tot stroomonderbrekingen leidt.

3 uur geleden
Bierbrouwer Grolsch produceert groen gas uit eigen afvalwater

ENSCHEDE (ANP) - Bierbrouwer Grolsch heeft met succes het eerste groene gas geproduceerd uit zijn eigen afvalwater. Op het terrein van de brouwerij in Enschede is een installatie geplaatst die jaarlijks 1 miljoen kubieke meter groen gas uit biogas gaat produceren. Dit komt overeen met het gasverbruik van ongeveer 700 Twentse huishoudens.

3 uur geleden