Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Objecten met een diepere betekenis

Objecten met een diepere betekenis

VEERE - Voor kunstenaars is Veere een bron van inspiratie. In de 19e en 20e eeuw ontstond er een ware kunstkolonie van gerenommeerde schilders en beeldhouwers. Ook hedendaagse kunstenaars zien Veere als een geliefde woon- en werkplek. Onder de noemer ’Kunst in Veere’ hebben zij zich verenigd. Maar wie zijn die kunstenaars? Hanny Mallekote stelt ze aan u voor in een reeks gesprekken speciaal voor De Bode. Deze keer is ze in gesprek met Marijke Leertouwer, kunstenaar en eigenaar van Kunsthuis Veere.

DOOR HANNY MALLEKOTE

- Marijke Leertouwer
- A: Markt 33, 4351 AG Veere
- E: [email protected]
- W: www.marijkeleertouwer.com
- W: www.kunsthuisveere.nl
- T: 06-45267649

Marijke je kunt wel stellen dat je galerie houdt in je eigen kunstwerk.
Mijn galerie is anders dan de meeste galeries, het is eigenlijk één grote assemblage. Ik wil vooral een sfeer scheppen waar ik me goed bij voel en waar je niet alles in één keer overziet. Daarom heb ik voor het oude pandje op de Markt gekozen. Het leuke is dat Alfons van Dijck, een van de oude ‘Veeristen’, er vroeger zijn atelier had.  

Hoe noem je de kunst die jij maakt?
Technisch gezien zijn het assemblages. Samengesteld uit diverse materialen. Misschien zou ik het externe geheugens kunnen noemen. Ik verwerk er materialen in die associaties oproepen.

Je gebruikt materialen met een verleden, ze vertellen een eigen verhaal. Wat doe jij met dat verhaal?
In mijn werk gebruik ik vaak thema’s uit mijn familiegeschiedenis of geschiedenis in het algemeen. Zoals mijn installatie voor CBK Zeeland, dat ging over processen in families die van generatie op generatie doorgegeven worden. Mensen herkennen er altijd wel iets in. Soms wijkt dat af van mijn verhaal. Ik vind dat juist mooi, dat het iets oproept waar ik geen weet van had.

Je moet een enorme verzameling en verzameldrift hebben?
Ik ben altijd op zoek en verzamel objecten met een diepere betekenis. Ik zoek niet bewust. Ik kom iets tegen dat me aanspreekt en dan begint het proces. De symboliek in materialen trekt mij aan. Mijn werk ontstaat uit mijn verzamelingen.

En als je een opdracht krijgt?
Ik krijg soms opdrachten voor het maken van een herdenkingswerk. Dan maak ik iets met materiaal uit het bezit van een overleden persoon. Het materiaal moet dan wel bij mijn werk passen. Dat is vaak best lastig want voor je gevoel kijkt er altijd iemand over je schouder mee. Ik heb bijvoorbeeld een serie assemblages onder stolpen gemaakt met persoonlijk materiaal uit een familie. Het zijn herinneringsstukken geworden.

Waar kan men jouw werk nog meer zien?
Behalve in mijn galerie doe ik regelmatig mee met tentoonstellingen. In 2024 is werk van mij te zien in Museum van de Vrouw in Echt, Limburg. Daar komt een tentoonstelling over criminele vrouwen waar ik werk voor mag leveren. Verder doe ik mee met een raamexpositie in oktober bij Hoed Gezien, Nadorstweg 38.

Op de website van Kunsthuis Veere staan de actuele openingstijden. In december staat een kersttentoonstelling gepland.

Meer uit Middelburg

De ontdekking van een vergeten meesterwerk in Middelburg

MIDDELBURG - In het onlangs verschenen boek 'De ontdekking van Holland' brengt schrijver Jan Brokken een belangrijk, maar onbekend hoofdstuk van het Nederlandse culturele erfgoed tot leven. Rond 1900 was Volendam een bruisende, internationale kunstenaarskolonie, die meer dan 1800 kunstenaars naar Volendam trok en het symbool voor Nederland werd. 

51 minuten geleden
Auto komt onderaan talud tot stilstand na eenzijdig ongeluk op de A58

MIDDELBURG - Een personenauto is in de nacht van zaterdag op zondag van de weg geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de A58 bij Middelburg. De auto kwam daarbij onderaan het talud tot stilstand. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

23 uur geleden
Persoon mishandeld tijdens Koningsdagfestiviteiten in Middelburg

MIDDELBURG - Een persoon is zaterdagavond gewond geraakt bij een geweldsincident tijdens Koningsdagfestiviteiten in de omgeving van de Markt in Middelburg. Een ambulance kwam ter plaatse en ontfermde zich over het slachtoffer.

1 dag geleden
Twee voertuigen door onbekende oorzaak met elkaar in botsing op de Lepelstraat

VROUWENPOLDER- Op de Lepelstraat heeft zaterdagmiddag een incident plaatsgevonden. Op de kruising met de Huismanweg kwamen twee voertuigen, door onbekende oorzaak, met elkaar in botsing. Eén persoon werd ter plaatse medisch onderzocht door het ambulancepersoneel maar hoefde niet naar het ziekenhuis vervoerd te worden.

1 dag geleden
Aan de keukentafel met Nhung Pham

MIDDELBURG- Ze horen er steeds meer bij als het gaat om uiterlijke verzorging: nagels. In haar salon 'The Nail Boutique' in Middelburg zorgt nagelstyliste Nhung Pham voor mooie en verzorgde handen. Is dat nou leuk, de hele dag die nagels? ,,Jazeker, ik maak mensen blij."

1 dag geleden
Brand bij viswinkel op de Markt: Veel rook- en waterschade

MIDDELBURG- Bij een viswinkel op de Markt is in de nacht van vrijdag op zaterdag brand uitgebroken. De brand woedde in de aanbouw achter de winkel. De brandweer heeft de brand geblust en het pand geventileerd. Door de brand liep het pand flink wat rook- en waterschade op. De politie zette een deel van de Markt af. 

1 dag geleden
Fietsster en automobilist komen met elkaar in botsing op de Poeledaeleweg

MIDDELBURG- Bij een incident op de Poeledaeleweg, op de kruising met de Ruyterstraat, zijn vrijdagmiddag een fietsster en een automobilist met elkaar in botsing gekomen. De fietsster is onderzocht door het ambulancepersoneel en naar het ziekenhuis overgebracht. De oorzaak van het incident is onbekend. 

2 dagen geleden