Oad in cassatie in rechtszaak om schadevergoeding Rabobank
HOLTEN (ANP) - De oud-eigenaren van reisorganisatie Oad, die in 2013 failliet werd verklaard, gaan in cassatie tegen een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Dat oordeelde eerder dit jaar dat de Rabobank geen schadevergoeding hoeft te betalen om de vermeende betrokkenheid van de bank bij het omvallen van het bedrijf. Oad vindt de uitspraak onjuist en onvoldoende onderbouwd.
Oad ging failliet nadat de Rabobank de kredietrelatie met de reisorganisatie had beëindigd. De curatoren van Oad stapten in 2015 naar de rechter omdat ze vonden dat Rabobank de kredietrelatie niet had mogen opzeggen. Zij eisen daarom een schadevergoeding van ongeveer 70 miljoen euro. Daar ging zowel de rechtbank als het gerechtshof niet in mee.
Het hof deed in februari uitspraak, waarin werd gesteld dat de Rabobank voldoende rekening had gehouden met het belang van Oad. Kort nadat Rabobank het krediet had opgezegd vond Oad nog een investeerder die de busdivisie van het bedrijf wilde kopen. Rabobank wilde hieraan meewerken en verstrekte Oad toen nog een overbruggingskrediet. Toen het overbruggingskrediet verliep, wilde Rabobank dit niet meer verlengen of verruimen. Het hof oordeelde dat Rabobank ook niet verplicht was dat te doen.
Tot ontevredenheid van Oad. "De Rabobank heeft onnodig en welbewust het faillissement van Oad veroorzaakt", onderbouwen de oud-eigenaren van de reisorganisatie het besluit om naar de Hoge Raad te stappen. "Bovendien is het oordeel van het gerechtshof onbegrijpelijk en onvoldoende gemotiveerd", zeggen zij verder. "De Rabobank had rekening moeten houden met de gerechtvaardigde belangen van Oad, haar 1500 medewerkers die op straat kwamen staan en de vele tienduizenden gedupeerde reizigers."
Meer uit Financieel
FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone opnieuw verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt besloten om de leenkosten conform verwachting met een kwart procentpunt te verlagen. Met de lagere rente wil de ECB de kwakkelende economie van het eurogebied ondersteunen. De centrale bank heeft de rente dit jaar in vier stappen van een kwart procentpunt teruggebracht van een recordniveau van 4 procent naar het huidige tarief van 3 procent.
22 minuten geledenWEESP (ANP) - Nederlanders hebben woensdag iets meer geld opgenomen bij pinautomaten, nadat bekend was geworden dat banken consumenten zullen adviseren om contant geld in huis te hebben. Volgens Geldmaat, het bedrijf dat het beheer en onderhoud van de automaten regelt voor de grote banken in Nederland, ging het om gemiddeld een paar tientjes extra.
30 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Klanten met dynamische energiecontracten passen hun stroomverbruik meestal niet aan. Dat stelt voorzitter Remko ten Barge van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE). Van de zakelijke klanten past hooguit 20 procent het verbruik aan, bij particulieren gaat het om minder dan 50 procent.
32 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Cora van Nieuwenhuizen, oud-minister en sinds 2021 voorzitter van de brancheorganisatie van energiebedrijven Energie-Nederland, heeft haar pensioen aangekondigd. Van Nieuwenhuizen (1963) treedt op 1 oktober volgend jaar af als voorzitter van Energie-Nederland. Volgens de organisatie heeft Van Nieuwenhuizen aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn.
54 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat De Nederlandsche Bank meer gegevens kan verzamelen bij hypotheekverstrekkers, maar de privacy van klanten is daarbij nog niet goed genoeg geregeld. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na een toetsing van het wetsvoorstel dat het opvragen van die informatie moet regelen.
1 uur geledenPARIJS (ANP/RTR) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ziet volgend jaar een ruim aanbod op de wereldwijde oliemarkt, ondanks het besluit van oliekartel OPEC+ om een productieverhoging langer uit te stellen. Het IEA wijst daarbij onder meer op een grotere olieproductie van landen buiten de OPEC+ zoals de Verenigde Staten, Guyana, Canada en Brazilië.
2 uur geledenCAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Werknemers die via hun werk een elektrische auto kunnen leasen, zullen daarvoor liever in 2025 dan in 2026 een contract afsluiten. Dit verwacht expert in wet- en regelgeving Dik van Leeuwerden van loonstrookverwerker ADP. Werkgevers en werknemers kunnen in 2026 namelijk geen gebruik meer maken van korting op de bijtelling voor nieuwe elektrische auto's.
2 uur geleden