
NZa: ziekenhuizen halen uitgestelde zorg amper in
UTRECHT (ANP) - Het is de ziekenhuizen in de afgelopen zomer nauwelijks gelukt om door corona uitgestelde zorg in te halen. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Er wachten nu net zo veel mensen extra op zorg als in juni. Gezien de sterk afgenomen coronazorg had de autoriteit een grotere inhaalslag verwacht.
Ook tijdens eerdere periodes met minder corona werd er niet ingelopen. "We herhalen de oproep aan zorgaanbieders, zorgverzekeraars en zorgprofessionals om intensiever te gaan samenwerken om deze achterstanden weg te werken", aldus de organisatie. Er zijn wel verschillen in wachttijden tussen regio’s. De NZa denkt dat door een betere samenwerking de capaciteit beter benut kan worden.
Ziekenhuizen hebben de planbare zorg de afgelopen weken ook iets afgeschaald: 41 procent levert deze zorg weer als normaal, maar in juni was dit nog 52 procent. Er zijn nu nog vier ziekenhuizen die niet de zorg kunnen geven die binnen zes weken moet worden verleend om verdere gezondheidsschade te voorkomen.
Het gemiddelde ziekteverzuim in de zorg lag in juli nog altijd hoger dan voor de coronacrisis. Nu loopt het verzuim in de verschillende sectoren uiteen van 6,7 tot 9,1 procent. In 2019 lag het in dezelfde periode tussen de 4,6 en 6,3 procent.
De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn al geruime tijd te lang en laten nu weer een lichte stijging zien, ziet de autoriteit.
Meer uit Gezond
STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.
4 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.
4 dagen geledenLEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Relatief veel kinderen en jongeren hebben last van longontsteking. In de afgelopen week bezochten meer dan 20 op elke 100.000 jongeren van 15 tot en met 24 de huisarts met een ontsteking aan de longen. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in de twee voorgaande jaren.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.
5 dagen geledenROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.
5 dagen geleden