Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NZa onderzoekt zorgaanbieders die om extra bijdrage vroegen

NZa onderzoekt zorgaanbieders die om extra bijdrage vroegen

UTRECHT (ANP) - Bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn meerdere meldingen binnengekomen van zorgaanbieders die hun patiënten extra geld in rekening hebben gebracht. In sommige gevallen was het een vrijwillige eigen bijdrage. Maar vrijwillig of niet: het in rekening brengen van een eigen bijdrage is niet toegestaan, benadrukt de NZa vrijdag.

Zorgaanbieders kozen ervoor om een extra bijdrage te vragen omdat ze de tarieven die zij van zorgverzekeraars ontvangen niet hoog genoeg vinden, aldus de NZa. Ze wilden met dat bedrag stijgende personeelskosten, huur- en energieprijzen betalen. "Het gaat vaak om kleine bedragen die soms contant betaald moeten worden."

De NZa ontving meldingen uit verschillende zorgsectoren, zoals de geestelijke gezondheidszorg en fysiotherapie. "Er is geen wettelijke eigen bijdrage vastgesteld voor deze vormen van zorg", schrijft de NZa. Patiënten die toch om extra geld worden gevraagd, kunnen daarvan melding doen. De NZa onderzoekt zorgaanbieders waarover signalen zijn binnengekomen. Die kunnen dan een waarschuwing krijgen. Als ze zich hier niet aan houden, krijgen ze uiteindelijk mogelijk een dwangsom opgelegd.

Zorgminister Kuipers

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) benadrukt ook dat zorgaanbieders geen extra geld mogen vragen van patiënten. Dat moet volgens hem ook heel duidelijk worden gemaakt aan patiënten. Kuipers gaat het duidelijk benoemen in zijn gesprek met de branchevereniging. Als zorgaanbieders menen dat ze meer moeten declareren, dan moeten ze dat inbrengen bij hun gesprek met de zorgverzekeraar, aldus de bewindsman.

Patiëntenfederatie Nederland noemt de gang van zaken "zeer onwenselijk. Als aanbieders te hoge kosten hebben, mogen ze dat niet afwentelen op de patiënt." Dat brengt namelijk hem of haar "in een lastige positie", legt een woordvoerder uit. Hij noemt het voorbeeld van een patiënt die al een tijd in behandeling is bij de fysiotherapeut. Als die behandeling naar wens is en ook de relatie met de therapeut is goed, dan zal een patiënt het misschien moeilijk vinden om nee te zeggen als er om een extra toelage wordt gevraagd.

Meer uit Gezond

Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

12 uur geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

1 dag geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

1 dag geleden
Gezondheidsminister VS wil nieuwe richtlijnen behandeling mazelen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.

1 week geleden
Meer gevallen van mazelen, nieuw cluster opgedoken in Amsterdam

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.

1 week geleden
Stamcelbank krijgt erkenning niet terug

DEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.

1 week geleden
Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

2 weken geleden