Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NXP zet voor 2 miljard dollar aan obligaties in de markt

NXP zet voor 2 miljard dollar aan obligaties in de markt

EINDHOVEN (ANP/BLOOMBERG) - Chipproducent NXP Semiconductors gaat voor 2 miljard dollar aan groene obligaties in de markt zetten. De opbrengsten wil het Eindhovense bedrijf gebruiken voor de ontwikkeling van energiebesparende chips die kunnen worden gebruikt in onder andere adapters en elektrische voertuigen.

Een deel van de opbrengst zal worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling van innovatieve groene chips. Daarbij gaat het onder andere om batterijcontrole en energiebeheer voor elektrische en hybride auto's. Verder werkt NXP aan technologieën voor slimme gebouwen en energie-efficiëntiemaatregelen op de eigen productielocaties.

Halfgeleiders worden gebruikt in allerhande apparaten als wasmachines, auto's en computers en andere producten die noodzakelijk zijn in het dagelijks leven. Hoewel chips ongelooflijk krachtig en efficiënt zijn geworden en steeds minder energie verbruiken, is de productie ervan steeds bewerkelijker. Chipfabrikanten erkennen in zijn algemeenheid dat de fabricage met flink wat uitstoot van schadelijke stoffen gepaard gaat. Volgens NXP is het al gelukt om de uitstoot van PFC-broeikasgassen met 66 procent te verminderen.

Tekort aan chips

Ondertussen is er wereldwijd een groot tekort aan chips. Dat zorgt er onder andere voor dat productielijnen van autoproducenten stilvallen. Ook in andere sectoren worden de tekorten steeds meer merkbaar. Techbedrijven als Apple en Samsung sneden ook al in hun productie vanwege de tekorten.

Bij NXP, een voormalige Philips-divisie, werken wereldwijd zo'n 29.000 mensen verdeeld over ruim 30 landen. De onderneming was vorig jaar goed voor een omzet van 8,6 miljard dollar. NXP zette in april vorig jaar al voor 1 miljard dollar aan groene obligaties in de markt.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

'Banken VS moeten meer geld in kas houden voor klimaatrisico's'

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse banken zouden door centralebankenkoepel Federal Reserve gedwongen moeten worden om meer geld in kas te houden. Daarmee kunnen ze zich indekken tegen potentiële verliezen als gevolg van klimaatverandering. Ook zou het geld gebruikt kunnen worden voor de bestrijding ervan. Daarvoor pleit de belangrijke progressieve denktank, Center for American Progress in een rapport.

2 minuten geleden
Aalberts groeit door chips en opleving bouw

UTRECHT (ANP) - Industrieel toeleverancier Aalberts is in de eerste vier maanden van dit jaar gegroeid, laat het bedrijf weten in een tussentijdse update. Zowel de omzet als het orderboek groeiden. Onder meer in de chipmarkt en de markt voor milieuvriendelijk bouwen liet het bedrijf goede resultaten zien. Last van tekorten aan grondstoffen heeft Aalberts nog niet.

8 minuten geleden
Van Lanschot Kempen vindt nieuwe bestuursvoorzitter bij Aegon

DEN BOSCH (ANP) - Maarten Edixhoven wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen. Edixhoven komt over van verzekeraar Aegon waar hij leiding gaf aan de Nederlandse tak van het bedrijf. Ook is hij lid van het bestuur van ondernemersvereniging VNO-NCW.

47 minuten geleden
Damrak zet zich schrap voor verkoopgolf in techsector

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak zetten zich dinsdag schrap voor een verkoopgolf in de technologiesector. Een koersval van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq zorgde op de Aziatische aandelenmarkten al voor flinke koersverliezen onder de technologiebedrijven in de regio en zal naar verwachting ook voor koersdruk zorgen in de Europese techsector.

54 minuten geleden
Nikkei onderuit door zware verliezen techbedrijven

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio ging dinsdag hard onderuit. Vooral de grote Japanse technologiebedrijven werden van de hand gedaan door de uitverkoop onder Amerikaanse branchegenoten. De zorgen over een stijgende inflatie in de Verenigde Staten staken de kop weer op en wakkerden de vrees aan dat de Federal Reserve (Fed) de rente sneller dan verwacht zal moeten verhogen om de economie en het prijspeil af te remmen. Een hogere rente is slecht nieuws voor de aandelenkoersen, vooral voor die in de sterk gestegen techsector.

1 uur geleden
Snelste groei hernieuwbare energie in twintig jaar

PARIJS (ANP/AFP) - De capaciteit van hernieuwbare energie is vorig jaar in het snelste tempo in twee decennia toegenomen. Vooral de realisatie van windparken en de ontwikkelingen op het gebied van duurzame stroom in China droegen bij aan de groei, meldt energieagentschap IEA in een rapport.

1 uur geleden
Uitbraak corona in iPhone-fabriek India, productie onder druk

CUPERTINO (ANP/RTR) - In de Indiase fabriek van Apple-partner Foxconn worden als gevolg van de coronapandemie momenteel minder iPhone 12-toestellen geproduceerd. Bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat veel werknemers besmet zijn geraakt met het coronavirus. Daardoor is de productie met meer dan de helft afgenomen. Het gaat om een fabriek in de zuidelijke staat Tamil Nadu in India die speciaal voor dat land de smartphones maakt.

1 uur geleden