Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NXP zet voor 2 miljard dollar aan obligaties in de markt

NXP zet voor 2 miljard dollar aan obligaties in de markt

EINDHOVEN (ANP/BLOOMBERG) - Chipproducent NXP Semiconductors gaat voor 2 miljard dollar aan groene obligaties in de markt zetten. De opbrengsten wil het Eindhovense bedrijf gebruiken voor de ontwikkeling van energiebesparende chips die kunnen worden gebruikt in onder andere adapters en elektrische voertuigen.

Een deel van de opbrengst zal worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling van innovatieve groene chips. Daarbij gaat het onder andere om batterijcontrole en energiebeheer voor elektrische en hybride auto's. Verder werkt NXP aan technologieën voor slimme gebouwen en energie-efficiëntiemaatregelen op de eigen productielocaties.

Halfgeleiders worden gebruikt in allerhande apparaten als wasmachines, auto's en computers en andere producten die noodzakelijk zijn in het dagelijks leven. Hoewel chips ongelooflijk krachtig en efficiënt zijn geworden en steeds minder energie verbruiken, is de productie ervan steeds bewerkelijker. Chipfabrikanten erkennen in zijn algemeenheid dat de fabricage met flink wat uitstoot van schadelijke stoffen gepaard gaat. Volgens NXP is het al gelukt om de uitstoot van PFC-broeikasgassen met 66 procent te verminderen.

Tekort aan chips

Ondertussen is er wereldwijd een groot tekort aan chips. Dat zorgt er onder andere voor dat productielijnen van autoproducenten stilvallen. Ook in andere sectoren worden de tekorten steeds meer merkbaar. Techbedrijven als Apple en Samsung sneden ook al in hun productie vanwege de tekorten.

Bij NXP, een voormalige Philips-divisie, werken wereldwijd zo'n 29.000 mensen verdeeld over ruim 30 landen. De onderneming was vorig jaar goed voor een omzet van 8,6 miljard dollar. NXP zette in april vorig jaar al voor 1 miljard dollar aan groene obligaties in de markt.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

7 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

7 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

7 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

8 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

10 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

10 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

11 uur geleden