Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NVM: huizenprijzen nog flink in de lift in eerste kwartaal

NVM: huizenprijzen nog flink in de lift in eerste kwartaal

NIEUWEGEIN (ANP) - De huizenprijzen in Nederland zaten in het eerste kwartaal nog flink in de lift. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn de effecten van de corona-uitbraak nog niet terug te zien in de cijfers. De meest zorgelijke ontwikkeling in de afgelopen periode was dat er minder nieuwbouwwoningen te koop gezet werden, aldus de makelaarsorganisatie.

Voor een bestaande woning werd afgelopen kwartaal gemiddeld 326.000 euro neergeteld. Dat was 9,6 procent meer dan een jaar eerder. Nieuwbouwwoningen werden daarbij ruim 14 procent duurder. Voor deze huizen moest door de bank genomen ruim 400.000 euro betaald worden.

Eerder op de dag stelden economen van ABN AMRO nog dat de huizenmarkt door de coronacrisis waarschijnlijk zo'n knauw krijgt dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen. Het zou gaan om de eerste prijsdaling sinds 2014. Maar hoe sterk de daling wordt, is nog ongewis. Dat hangt af volgens de kenners bij de bank af van de precieze impact van de crisis.

Overheidsmaatregelen

Volgens de NVM liep de woningmarkt de afgelopen weken "gewoon" door, ondanks de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken. Makelaars geven aan dat er weliswaar minder kijkers zijn bij een woning, maar dat deze wel serieus zijn. In de eerste week van april was er zelfs een kleine stijging in de woningverkoop zichtbaar.

Wat de gevolgen op de langere termijn zullen zijn, hangt in de ogen van de NVM vooral af van de lengte van de coronacrisis. Maar de organisatie benadrukt dat er eerder veel vraag was naar woningen, terwijl het aanbod beperkt is en er veel te weinig nieuwbouwwoningen zijn bijgebouwd. De enorme vraag is niet van de een op de andere dag verdwenen, denken de makelaars.

Verkoop

De verkoop van bestaande woningen daalde afgelopen kwartaal licht, met 0,6 procent. In totaal verkochten de NVM-makelaars afgelopen kwartaal bijna 32.800 woningen. Van nieuwbouw werd er wel bijna 7 procent meer aan de man gebracht, maar daartegenover staat dat er 6 procent minder nieuwbouwwoningen in de verkoop gingen. Het te koop staande aanbod van nieuwbouwwoningen is daarmee met ongeveer een tiende afgenomen tot 13.900 stuks.

"De ontwikkeling van het nieuwe aanbod baart ons wel zorgen", zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. "De enige oplossing voor de woningnood is namelijk het vergroten van het aanbod." Hoes wijst erop dat het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) onlangs vanwege de coronacrisis voor de komende twee jaar nog eens 20 procent terugval bij de nieuwbouw van woningen voorspelde. "De krapte op de woningmarkt zal daarom voorlopig nog wel aanhouden."

Meer uit Financieel

Luchtvaartorganisatie IATA: 4,7 miljard passagiers in 2024

GENÈVE (ANP) - De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

10 minuten geleden
Sigarettenmaker BAT schrijft 25 miljard pond af op divisie VS

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Sigarettenproducent British American Tabacco (BAT), het bedrijf achter merken als Lucky Strike en Dunhill, schrijft maar liefst 25 miljard dollar (omgerekend zo'n 29 miljard euro) af op zijn activiteiten in de Verenigde Staten. BAT zegt last te hebben van een vertragende economie en een gedaalde vraag naar zijn sigarettenmerken in de VS.

17 minuten geleden
AFM: risico op onverantwoord lenen door fouten krediettoets

AMSTERDAM (ANP) - Consumenten lopen bij het aanvragen van een lening het risico om onverantwoord veel krediet te krijgen door fouten in geautomatiseerde processen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder zegt duizenden meldingen te hebben gekregen over dit soort problemen.

43 minuten geleden
China noemt exportbeleid EU onlogisch

BEIJING (ANP/AFP) - China zegt het exportbeleid van de Europese Unie "onlogisch" te vinden. Het landenblok verklaarde in de aanloop naar een top met de Chinese regering de eigen markt te willen beschermen, maar ook meer te willen exporteren naar het Aziatische land.

1 uur geleden
Duitsland wekt minder stroom op door economische vertraging

WIESBADEN (ANP) - Duitsland heeft in het derde kwartaal van dit jaar ruim 20 procent minder stroom opgewekt en aan het net geleverd. Dat is vermoedelijk het gevolg van de economische vertraging in het land. Daardoor verbruikten energie-intensieve industrieën minder elektriciteit. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis werd er afgelopen kwartaal ook meer elektriciteit uit het buitenland ingevoerd.

1 uur geleden
Bloomberg: TikTok-moeder ByteDance 268 miljard dollar waard

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van het Chinese moederbedrijf ByteDance van de populaire filmpjesapp TikTok bedraagt nu ongeveer 268 miljard dollar, omgerekend bijna 250 miljard euro. Dat heeft persbureau Bloomberg berekend op basis van een terugkoop van aandelen door ByteDance.

1 uur geleden
Amsterdamse AEX-index opent hoger, ASMI koploper

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht hoger geopend, waarmee werd voortgeborduurd op de plus van een dag eerder. Chiptoeleverancier ASMI was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na bekendmaking van een grote investering om de Amerikaanse activiteiten uit te breiden.

2 uur geleden