
NVDE: nog miljarden aan subsidie nodig voor duurzame warmte
DEN HAAG (ANP) - Voor projecten voor duurzame warmte, hernieuwbaar gas en elektrificatie zijn nog miljarden euro's aan subsidie nodig als Nederland aan de klimaatdoelen voor 2030 wil voldoen. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE). De organisatie pleit alleen al voor het jaar 2022 voor een budget van 12 miljard euro om deze verduurzamingstechnieken een goede kans te geven. Nu zouden dit soort projecten bij subsidierondes vaak sneuvelen.
Dat laatste komt omdat de goedkoopste technieken voorrang krijgen bij het uitdelen van subsidie, zegt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. "Maar je hebt alle technieken nodig om de klimaatambities van het kabinet te halen. En dan zijn ook de duurdere technieken nodig." Zijn organisatie wijst erop dat technologieën die bijvoorbeeld een alternatief bieden voor het gebruik van aardgas, nu ook interessant zijn met het oog op de flink gestegen gasprijzen.
De NVDE vertegenwoordigt meer dan zesduizend bedrijven die actief zijn op het gebied van duurzame energie. Omdat het veel tijd kost projecten uit te voeren, is volgens de vereniging haast geboden. De aankomende ronde van de zogeheten subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) gaat in juni open.
Deze ronde is "van groot belang om voldoende projecten te laten draaien in 2030", schrijft de NVDE in een verklaring. Voor de SDE-ronde uit 2021 was 5 miljard euro beschikbaar, maar er werden volgens de organisatie projecten ingediend die goed waren voor 12 miljard euro. De subsidie kwam vervolgens vooral terecht bij projecten voor de opslag van CO2, zonne-energie en restwarmte. Projecten op het gebied van duurzame warmte, warmtepompen en duurzaam gas haalden het de afgelopen twee jaar vaker niet in deze subsidieregelingen, aldus de NVDE.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.
6 uur geledenGÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.
6 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.
9 uur geleden