Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nutsbedrijven Suez en Veolia stijgen op beurs na fusiedeal

Nutsbedrijven Suez en Veolia stijgen op beurs na fusiedeal

AMSTERDAM (ANP) - De aandelen Suez en Veolia zijn maandag omhooggeschoten op de beurs in Parijs. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de twee grote Franse nutsbedrijven een akkoord hebben bereikt over een fusie. De stemming op de Europese aandelenmarkten was verder terughoudend. Beleggers namen geen risico in afwachting van het kwartaalcijferseizoen, dat deze week begint. De verwachtingen over de bedrijfsresultaten zijn hooggespannen nu veel beursgraadmeters op recordhoogtes staan.

In Parijs werd Suez 7,6 procent meer waard op 19,85 euro per aandeel. Veolia (plus 8,6 procent) heeft na maanden van gesteggel eindelijk een akkoord bereikt om zijn branchegenoot over te nemen. Veolia had al een belang van bijna 30 procent in Suez, dat zich lang tegen een overname door zijn concurrent heeft verzet. Veolia neemt de rest van de aandelen Suez over voor 20,50 euro per aandeel. Daarmee wordt heel Suez gewaardeerd op zo'n 13 miljard euro.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent lager op 711,66 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 1038,49 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen een fractie. Londen verloor 0,3 procent ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk.

Randstad

Uitzender Randstad kampte met een adviesverlaging door JPMorgan en was de grootste daler in de AEX, met een verlies van 1,8 procent. ING verloor 1 procent in afwachting van de resultaten van de grote Amerikaanse banken, die later deze week naar buiten komen. Telecomconcern KPN en speciaalchemiebedrijf DSM stonden bovenaan met winsten van rond 1 procent. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway won 0,7 procent. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl opent dinsdag de boeken.

In de MidKap ging kunstmestproducent OCI (plus 2,3 procent) aan kop. GrandVision won 0,8 procent. De eigenaar van optiekketen Pearle gaat het onderdeel Rotter y Kraus in Chili verkopen om van de mededingingsautoriteit van het land goedkeuring te krijgen voor de fusie met EssilorLuxottica. Volgens het Frans-Italiaanse brillenconcern is er nu alleen in Turkije nog goedkeuring nodig voor de overname van GrandVision. Metalenspecialist AMG sloot de rij met een min van dik 2 procent. In Londen zakten easyJet en Ryanair 1,8 en 2,2 procent. De twee budgetmaatschappijen werden door analisten van HSBC van de kooplijst afgehaald.

De euro was 1,1904 dollar waard, tegen 1,1887 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 59,45 dollar. Brentolie klom 0,4 procent in prijs tot 63,20 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Inflatie voor het eerst in 2,5 jaar onder 3 procent in Frankrijk

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De inflatie in Frankrijk is in maart voor het eerst in 2,5 jaar gedaald tot onder de 3 procent. Deze maand kwam de inflatie in de op een na grootste economie van Europa uit op 2,4 procent vergeleken met maart 2023. Daarmee beweegt de inflatie in Frankrijk verder richting het doel van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).

11 minuten geleden
Justitie Texas begint onderzoek naar toeleverancier Boeing

AUSTIN (ANP/AFP) - De procureur-generaal van de staat Texas is een onderzoek gestart naar toeleverancier Spirit AeroSystems van Boeing. Dit om "terugkerende problemen" met sommige onderdelen die het bedrijf levert aan de Amerikaanse vliegtuigfabrikant, aldus een verklaring van de aanklager.

20 minuten geleden
VDL wil deel van wankelende Belgische Van Hool overnemen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Nederlandse bussenbouwer VDL wil samen met de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull een deel van het bijna bankroete Belgische Van Hool overnemen. VDL wil de bussentak van het Belgische bedrijf, zeggen ingewijden tegen Belgische media zoals zakenkrant De Tijd.

34 minuten geleden
Turkish Airlines vliegt na bijna tien jaar weer op Libië

ISTANBUL (ANP/AFP) - Turkish Airlines vliegt na bijna tien jaar afwezigheid weer naar Libië. De Turkse maatschappij was in 2015 gestopt met vluchten naar het Noord-Afrikaanse land door het geweld in Libië. Maar nu vindt Turkish Airlines het dus weer veilig genoeg om terug te keren.

1 uur geleden
Tabak weer duurder, winkeliers vooral de dupe, zeggen fabrikanten

DEN HAAG (ANP) - Tabaksfabrikanten verwachten dat vooral winkeliers getroffen worden door de belastingverhoging die op 1 april van kracht wordt. De prijs van een pakje sigaretten stijgt daardoor van gemiddeld 9 euro naar ruim 11 euro. Het is de grootste prijsverhoging ooit, stellen de tabaksfabrikanten. Organisaties die zich inzetten voor de gezondheid zijn juist blij met de hogere heffing.

1 uur geleden
Piek in aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan, zegt ING

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

1 uur geleden
Brussels Airport mag blijven groeien, wel minder nachtvluchten

BRUSSEL (ANP) - Brussels Airport mag ook de komende jaren blijven groeien. Nachtvluchten blijven mogelijk, al moeten dat er wel een stuk minder worden, staat in de nieuwe vergunning voor de nationale luchthaven in Zaventem bij Brussel.

2 uur geleden