Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Nu kan mijn moeder al haar kinderen weer zien’

‘Nu kan mijn moeder al haar kinderen weer zien’

VLISSINGEN - De regels voor familiebezoek in het verpleeghuis zijn verder versoepeld. Voor de moeder van Anneke van Boven, wonend in Verpleeghuis Ter Reede Koudekerkseweg in Vlissingen, betekent dit dat ze na maanden al haar kinderen weer kan zien. Voor de familie Van Boven is het extra moeilijk dat mevrouw Van Boven-Arendse ook nog eens moest verhuizen toen de coronamaatregelen net van kracht waren. “Mijn moeder heeft dementie”, vertelt dochter Anneke. Haar vader is zeven jaar overleden. “Ze woonde eerst in De Zoute Viever in Oost-Souburg. Nu is ze op de gesloten afdeling van het verpleeghuis in Vlissingen beter op haar plek. Maar de verhuizing had wel impact. Mijn oudste broer en ik mochten helpen met de verhuizing, maar toen wij weg waren, bleef mijn moeder achter in een vreemde omgeving. Dat maakte haar onrustig. Het was moeilijk voor ons als kinderen dat we er toen niet voor haar konden zijn. Ze ging telkens naar ons op zoek.”

Eerder

Anneke was dan ook blij dat het verpleeghuis van haar moeder per 11 mei mocht meedoen aan de landelijke proef met de versoepeling van de bezoekersregeling. Per provincie kon er maar één zorginstelling deelnemen. “Dat was superfijn, want het betekende dat ik mijn moeder eerder weer mocht bezoeken. In het begin wist je niet hoe lang alle maatregelen zouden duren en dat was ook moeilijk. Mijn moeder is 92. Misschien was dit haar laatste zomer... We wilden graag leuke dingen met haar doen, zoals een rondje boulevard. Gelukkig kunnen we nu ook weer met haar wandelen.”
Samen met haar broers en zus besloot Anneke dat zij de vaste bezoeker van hun moeder werd. De anderen (beeld)belden zoveel mogelijk. Nu kunnen ze gelukkig allemaal hun moeder weer in het echt zien. En op haar kamer. Bij de start van de proef kon dit alleen in de speciaal daarvoor ingerichte ruimte, een half uurtje per keer. “Als ik aankwam, wilde ze meteen een kus geven. ‘Dat gaat niet, mam’, zei ik dan. Ik probeerde dat uit te leggen aan de hand van tbc, want dat kent ze nog van vroeger.” Anneke vindt het vanwege de dementie lastig in te schatten in hoeverre haar moeder de hele situatie begrijpt. “Ik denk wel dat ze haar kinderen heeft gemist. En wij haar. Kwaliteit van leven is belangrijk en voor mijn moeder zijn haar kinderen een groot deel van haar leven.”

Vertrouwen

Juist vanwege die kwaliteit van leven meldde zorgorganisatie WVO Zorg haar verpleeghuis aan voor de landelijke proef, vertellen locatiemanager Jos Knook en Angelique Tijhuis, teamleider langdurige zorg. Het betekende een boel regelwerk, zoals het verpleeghuis veilig inrichten voor bezoek, maar dat had het personeel er graag voor over. De proef maakte de wereld van de bewoners, die tot dan toe geen visite mochten ontvangen en niet naar buiten konden, groter. “We zien hoe goed het de cliënten doet om weer contact te hebben met hun familie. Die blije gezichten, daar doe je het voor”, zegt Tijhuis. De tweede fase van de versoepeling, meerdere vaste bezoekers op de kamer en een wandeling maken buiten het verpleeghuis is landelijk vormgegeven, vertelt Knook. “De rijksoverheid heeft fase een nadrukkelijk gevolgd en fase twee wordt regionaal gevolgd. We houden ook enquêtes onder de bewoners en familie. Dat levert gelukkig overwegend positieve reacties op.” Anneke van Boven zegt niet bang te zijn dat haar moeder door de proef besmet zou raken met het coronavirus. “De versoepeling is goed geregeld, met bijvoorbeeld alle hygiënemaatregelen. Alle lof voor het personeel.”

Knook en Tijhuis verwachten dat het verpleeghuis per 15 juli weer volledig open kan. “Dat zien we met vertrouwen tegemoet.”

Meer uit Vlissingen

Katten gered uit woning na brandje in flat

VLISSINGEN – De brandweer heeft maandagmiddag meerdere katten uit een flatwoning in Vlissingen gered nadat er brand was uitgebroken.

3 uur geleden
Gratis afmeren in Stadshaven tijdens kerstdagen

VLISSINGEN - De Vereniging voor Watertoerisme Schelde exploiteert sinds de opening in 2021 de nieuwe Stadshaven Scheldekwartier in Vlissingen. Vorig jaar werd voor de eerste keer een actie georganiseerd om de Stadshaven rondom de kerstdagen te verlichten door watersporters uit te nodigen gratis af te meren in deze haven mét feestelijk verlichte vaartuigen.  

5 uur geleden
Grote Clubactie succesvol voor Vlissingse verenigingen

VLISSINGEN - De Grote Clubactie is dit jaar met een totaalopbrengst van 16.381.041 euro een groot succes. Er werd maar liefst 3,6 miljoen meer opgehaald dan vorig jaar. Vlissingse verenigingen haalden samen 55.051,20 euro op.

1 dag geleden
Forse uitslaande brand in schuurtje aan de Callenfelstraat

VLISSINGEN- In een schuurtje achter een woning aan de Callenfelstraat heeft zaterdagavond een forse uitslaande brand gewoed. Tijdens de brand waren de bewoners, voor zover bekend, niet aanwezig. Vanwege de omvang van de brand heeft de brandweer ook omliggende gebouwen gecontroleerd. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog onbekend.

1 dag geleden
Leerlingen van De Ravenstein rennen voor Wereld Natuur Fonds

VLISSINGEN - Leerlingen van Archipelschool De Ravenstein hebben deze week geld ingezameld voor het Wereld Natuur Fonds. Met de sponsorloop hebben de kinderen van alle groepen van de basisschool een bedrag van 314 euro ingezameld.

2 dagen geleden
Speeltuin Scheldekwartier in kerstsfeer

VLISSINGEN - Na het eerste seizoen maar Speeltuin Scheldekwartier zich op voor de feestdagen. Hoewel de speeltuin in winterslaap is worden er toch nog activiteiten georganiseerd. Zo is er zaterdag 9 december een kraampjesdag in het gebouw van de speeltuin en wordt er zaterdag 16 december een kerstconcert gegeven.

3 dagen geleden
Munt aan Zee voortaan het hele jaar geldig

VLISSINGEN - Voor het derde jaar is de cadeaumunt Munt aan Zee weer te koop. De munt is niet zoals andere jaren beperkt geldig maar kan het hele jaar door worden verzilverd bij een van de deelnemende bedrijven in Vlissingen. “Hiermee is dit dè cadeaubon van Vlissingen geworden," is initiatiefnemer Robert de Ruijter van mening.

3 dagen geleden