Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nu geen terugkeer Syriërs, voor zomer nieuw rapport over situatie

Nu geen terugkeer Syriërs, voor zomer nieuw rapport over situatie

DEN HAAG (ANP) - Syrische vluchtelingen worden nu niet teruggestuurd naar hun thuisland, omdat het er niet veilig is. Maar nog voor de zomer komt een nieuw ambtsbericht, waarin wordt gemeld hoe de situatie er dan voorstaat. Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielbeleid) zei woensdag in de Tweede Kamer dat zij daarop haar asielbeleid zal baseren. Nu geldt nog het landenbericht van vorig jaar mei, waarin de omstandigheden in Syrië als "zeer zorgwekkend" worden omschreven.

Tot verontwaardiging van veel partijen stelden FVD, JA21 en PVV voor om tienduizenden Syriërs die naar Nederland zijn gevlucht voor het geweld, nu al terug te sturen naar hun thuisland of alsnog op te vangen in de regio. Ze vinden dat het in grote delen van het land veilig genoeg is voor de meeste Syrische vluchtelingen om hun leven daar weer op te pakken.

Het idee viel zeer slecht bij een grote meerderheid van de Kamer. Volgens de andere partijen is het er nog verre van veilig. De kans is groot dat het regime van president Assad, dat jarenlang de eigen bevolking heeft geterroriseerd, terugkeerders oppakt en martelt. Dat gebeurt al, melden mensenrechtenorganisaties. D66 wijst erop dat suggesties voor een terugkeerregeling leiden tot onrust onder de Syriërs en slecht is voor hun inburgering. Ook andere partijen vinden het inhumaan om mensen terug te sturen naar "een wrede en meedogenloze dictator". De VVD wil alleen terugkeer van vluchtelingen als dat zorgvuldig en veilig kan. Dat is nu niet aan de orde.

Veiligheidsrapport

Volgens Broekers zal het ministerie van Buitenlandse Zaken zich bij het nieuwe ambtsbericht baseren op informatie van onafhankelijke bronnen en daarbij ook een veiligheidsrapport betrekken dat Denemarken over Syrië heeft opgesteld. Denemarken besloot onlangs op basis daarvan een begin te maken met de terugkeer van asielzoekers uit Syrië. Volgens de drie rechtse partijen blijkt daaruit dat het wel degelijk veilig is in Syrië, nu een EU-lidstaat hiertoe overgaat. Maar volgens de staatssecretaris zijn de Deense pogingen om Syriërs terug te sturen tot nu toe gestrand bij de rechter.

Ook vinden de rechtse partijen dat vluchtelingen na vijf jaar geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd meer mogen krijgen. Maar volgens de bewindsvrouw is het een misverstand dat na vijf jaar automatisch een permanente vergunning wordt verstrekt. Dat hangt van allerlei individuele omstandigheden af.

Meer uit Binnenland

Joost Klein bedankt publiek Freshtival voor liefde

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein heeft zondag in Enschede de bezoekers van het festival Freshtival bedankt voor hun "liefde". Hij deed dat ongeveer vijftien minuten nadat hij zijn show op het muziekevenement was begonnen. Het was zijn eerste optreden na zijn diskwalificatie bij het Eurovisie Songfestival in Zweden.

1 uur geleden
Blikseminslagen zorgen voor problemen op het spoor

EMMEN (ANP) - Op verschillende plekken hebben blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor gezorgd. Zo werd een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen getroffen door de bliksem. Dit zorgde volgens spoorbeheerder ProRail voor een "onveilige situatie".

4 uur geleden
Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. "De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren van onze beken en rivieren zijn weer normaal."

7 uur geleden
Buitenlandse militair zwaargewond geraakt bij parachutesprong

DE KOOG (ANP) - Een militair uit het buitenland is zondagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een verkeerd afgelopen parachutesprong op Texel, meldt de Koninklijke Marechaussee. Onbekend is nog uit welk land de militair precies komt en of het hier ging om een oefening of een recreatieve sprong.

8 uur geleden
Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

16 uur geleden
Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

19 uur geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

21 uur geleden