Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nu doorpakken voor ondergrondse lijn bij Krabbendijke'

'Nu doorpakken voor ondergrondse lijn bij Krabbendijke'

KRABBENDIJKE - De 380kV-hoogspanningslijn die bij Krabbendijke onder de grond wordt gelegd komt nog iets noordelijker van het dorp te liggen dan al de bedoeling was. “De kabels gaan de grond in ter hoogte van de huidige lijn”, vertelt wethouder Maarten Both van de gemeente Reimerswaal. “Daarmee doen we het maximale om aan ieders belangen te voldoen.”

Donderdagavond was er een inloopbijeenkomst in dorpshuis De Meiboom in Krabbendijke over het ondergronds leggen van de hoogspanningskabels, verkabelen genoemd. Het oorspronkelijke tracé is nu nog verder noordelijk verplaatst, omdat er op termijn een nieuwe gasleiding komt te liggen op de locatie die eerder in beeld was. 

Vertraging

Het duurt nog wel zo’n zeven jaar voordat de graafmachines in actie komen. De kabels kunnen pas de grond in als de nieuwe hoogspanningslijn in bedrijf is. Netbeheerder Tennet bouwt een nieuwe 380kV-verbinding, die van Borssele naar Rilland (tracé west) en verder door Noord-Brabant naar Tilburg (tracé oost) loopt. Tracé oost zou in 2025 klaar zijn, maar de werkzaamheden zijn vertraagd. Dat heeft ook gevolgen voor de planning in Zeeland. 

Boren

De gemeente Reimerswaal wil toch doorgaan met het afhandelen van de procedures en vergunningsaanvragen voor de verkabeling bij Krabbendijke. De partijen die het meeste merken van deze werkzaamheden zijn de grondeigenaren over wiens percelen het verkabelingstraject loopt. Huizen staan er niet. “We zijn al bijna drie jaar in gesprek met de omgeving over de verkabeling en bij de belangrijkste grondeigenaren staan de neuzen nu dezelfde kant op. Daarom willen we doorpakken voor dit project.” Er zijn boomgaarden in het gebied en daarom gaat de gemeente boren om de kabels onder de grond te leggen. “Boren veroorzaakt de minste overlast voor fruitbomen. De kabels liggen op het diepste punt twintig meter diep en het minst diep op twee meter. Fruittelers hebben hier geen last van.”

2030

Het voorontwerp-bestemmingsplan ligt vanaf donderdag 8 oktober vier weken ter inzage voor reacties. Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Reimerswaal behandelen het plan nog dit jaar. Daarna komt het ontwerp-bestemmingsplan in het eerste kwartaal van volgend jaar zes weken ter inzage te liggen. Naar verwachting kan de gemeenteraad het bestemmingsplan in de tweede helft van 2021 vaststellen. “Als alles volgens plan verloopt kan het ondergronds brengen van de kabels in 2027 beginnen. De aanleg duurt anderhalf tot twee jaar. Dan zou in 2029 de stekker erin kunnen.” Zo’n vijf jaar staat er dan een dubbele lijn in het landschap. “Vanaf 2030 is er nog maar één lijn zichtbaar bij Krabbendijke.”

Meer uit Reimerswaal

Koningsdag in Yerseke en Hansweert: dit is er te doen

YERSEKE - Hansweert en Yerseke pakken groots en oranje uit op Koningsdag zaterdag.

7 minuten geleden
Vrijdag tweede Oranjeloop in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Na het succes van vorig jaar wordt vrijdag de tweede Oranjeloop Krabbendijke georganiseerd.

23 uur geleden
Jongeren in Krabbendijke bekogelen politie met vuurwerk en eieren

KRABBENDIJKE - Leerlingen in Krabbendijke hebben zich dinsdagmorgen, net voor de meivakantie, misdragen door met vuurwerk en eieren te gooien. 'Er werd een Cobra 6 richting de politie gegooid', laat de politie weten, 'ook besmeurden ze een dienstauto.' 

1 dag geleden
Drukte bij muziekavond leerlingen Wim Steenbakker in Wemeldinge

WEMELDINGE - Ondanks het slechte weer was het vrijdag volop lente in het Dorpshuis De Wemel in Wemeldinge. Daar kwamen meer dan tweehonderd muziekliefhebbers bijeen om te genieten van diverse optredens van de leerlingen van Wim Steenbakker.

1 dag geleden
Jan Eversdijk uit Kruiningen verrast met lintje

KRUININGEN - Zaterdagavond is Jan Eversdijk uit Kruiningen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

2 dagen geleden
Motorrijdster komt ten val in Yerseke en moet naar ziekenhuis

YERSEKE - Op de Burenpolderweg in Yerseke is zondagavond een motorrijdster gewond geraakt bij een val. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.

2 dagen geleden
Vier de vakantie met spel archery tag in Yerseke

YERSEKE - Dinsdag (23 april) kunnen kinderen in Yerseke het spel archery tag spelen.

3 dagen geleden