
NSC wil aan formatietafel 'knokken' tegen bezuinigingen NPO
DEN HAAG (ANP) - NSC belooft zich aan de formatietafel hard te maken voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). "Onze inzet is dat we niet gaan bezuinigen", zegt het Kamerlid Nicolien van Vroonhoven van de partij tijdens een debat over media. Ze heeft in elk geval PVV en VVD tegenover zich, die flink willen snijden in de kosten.
De PVV wil zelfs dat geen euro belastinggeld meer naar het Mediapark gaat, waar de VVD 400 miljoen euro wil bezuinigen. Van Vroonhoven is zich ervan bewust dat deze partijen op dit punt tegenover haar staan in de coalitieonderhandelingen.
Dat NSC het aantal publieke televisiezenders omlaag wil brengen van drie naar twee, moet niet worden uitgelegd als een bezuiniging, zegt Van Vroonhoven. De kosten die hiermee worden bespaard kunnen volgens de parlementariër worden gebruikt voor innovatie en om de NPO interessant te maken voor jongeren. Ze vindt dat "de boel op zijn kop" moet in Hilversum.
Nutteloos ding
De NSC-parlementariër protesteert als Martine van der Velde (PVV) de publieke omroep typeert als "een nutteloos ding waar veel te veel geld tegenaan gesmeten wordt". De PVV'er vindt het omroepbestel niet meer van deze tijd, vooringenomen en te links. Van Vroonhoven is het daar "absoluut niet mee eens" en waarschuwt voor de gevolgen van haar woorden. "Het eerste wat Poetin deed bij zijn aantreden is de publieke omroep aan banden leggen", merkt Ilana Rooderkerk (D66) op.
Het leidt tot ergernis bij meerdere Kamerleden dat Van der Velde niet wil zeggen hoe ze het medialandschap voor zich ziet zonder de NPO. "Als ik om een alternatief vraag, dan krijg ik dat niet", zegt Mikal Tseggai (GL-PvdA). "Wat belet de PVV om haar visie te delen op de toekomst van het medialandschap, net als de andere formerende partijen?", vraagt Harmen Krul (CDA) zich af.
Wildgroei
Claire Martens (VVD) hekelt de "wildgroei" aan uitgaven en kosten aan de publieke omroep. De administratieve lasten kunnen volgens het Kamerlid omlaag. Ze wil evenwel "voorzichtig" zijn met bezuinigingen op journalistieke en inhoudelijke programma's. Wat haar betreft, richt de NPO zich op zijn kerntaken: "journalistiek, evenementen, sport en cultuur".
Om de publieke omroep klaar te maken voor de toekomst, is volgens onder anderen Mona Keijzer (BBB) een nieuwe Mediawet nodig. Ze rept in haar bijdrage niet over bezuinigingen. Maar het Kamerlid herhaalt haar standpunt dat ze een publieke muziekzender als NPO Radio 2 niet van toegevoegde waarde vindt.
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.
10 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
20 uur geleden