
NSC en CU willen proef met leeftijdscontrole online
DEN HAAG (ANP) - NSC en de ChristenUnie willen dat er een proef komt waarbij de leeftijd van mensen kan worden geverifieerd voordat ze online iets kopen of bijvoorbeeld websites met een leeftijdsbeperking bezoeken. Nu is die controle er nauwelijks, waardoor kinderen volgens de partijen online eenvoudig alcohol kunnen kopen of naar pornosites kunnen gaan. Daarnaast moet er ook een "rode knop" komen waarmee iemand alle eigen gegevens online moet kunnen wissen.
Tweede Kamerleden Jesse Six Dijkstra (NSC) en Don Ceder (CU) presenteren de initiatiefnota dinsdagochtend. Zij willen dat meerdere ministeries gaan samenwerken om de leeftijdsverificatie mogelijk te maken. Het moet op zo'n manier gebeuren dat de leeftijd klopt, maar dat er verder geen gegevens voor nodig zijn. Zo willen de Kamerleden het niet privacygevoelig maken en laten voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Ceder en Six Dijkstra denken dat het goed is om vroeg te beginnen met testen en zoveel mogelijk kennis op te doen.
Een ander idee in de nota is het kunnen wissen van alle onlinegegevens met één knop. Nu is dit proces nog moeilijk, stellen de Kamerleden. Bij ieder platform moet een verzoek worden ingediend om alle gegevens te verwijderen. Om de knop mogelijk te maken moet er één centrale coördinator komen, bij voorkeur het ministerie van Binnenlandse Zaken, zeggen de Kamerleden. Grote platforms, zoals Meta en Google, moeten dan verplicht worden zich aan te sluiten bij dit netwerk, waardoor gegevens snel verwijderd kunnen worden.
Of het mogelijk is om de internetplatforms dit te verplichten, is onduidelijk. De meeste regels voor grote techbedrijven komen van de Europese Unie. Staatssecretaris Zsolt Szabó van Digitalisering (PVV) zei eerder over een ander onderwerp dat het lastig is om grote Amerikaanse techbedrijven Nederlandse regels op te leggen en dat Brussel hiervoor nodig is.
Meer uit Politiek
HILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
5 dagen geleden