
NS: spitsheffing compenseren voor wie echt geen keuze heeft
DEN HAAG (ANP) - NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."
De groep die op onvermijdelijke kosten dreigt te worden gejaagd is volgens NS goed voor slechts zo'n 5 procent van het totale aantal reizigers. Voor 80 procent van de treinreizen geldt dat het kaartje juist goedkoper wordt. Het alternatief is volgens het bedrijf dat de prijzen voor iedereen blijven stijgen en de treinen op piekmomenten alleen maar voller worden.
Om beide problemen aan te pakken is een prikkel voor reizigers om buiten de spits te reizen volgens NS onvermijdelijk. Het bedrijf moet anders blijven investeren in materieel en medewerkers om op een paar piekmomenten in de week - in de praktijk alleen dinsdag- en donderdagochtend - de vraag aan te kunnen. Dat zijn treinen en mensen die de rest van de week niet nodig zijn.
Omlaag
De spitsheffing zorgt er volgens de NS voor dat de prijzen buiten de spitsuren met een zesde omlaag kunnen. En mensen die nog wel op de drukste momenten reizen, hebben meer kans op een zitplaats.
Koolmees begrijpt dat de prijzen van treinkaartjes "een politiek heikel punt" zijn. Vorige week nog dwong de Tweede Kamer in het debat over de begroting voor volgend jaar 120 miljoen euro extra af om te voorkomen dat de tarieven van de NS volgend jaar met de afgesproken 3,5 procent stijgen.
Achterstallig onderhoud
Die tariefstijging is vooral een kwestie van achterstallig onderhoud, benadrukt Koolmees. De afgelopen jaren kon de NS een groot deel van de kostenstijgingen niet doorberekenen aan de klanten als gevolg van afspraken die daarover waren gemaakt met het kabinet. Nog altijd kan het bedrijf de komende twee jaar niet meer dan de helft van die "misgelopen" inflatie verrekenen in de prijzen, aldus de topman.
In het klimaatticket, een kaart waarmee iedereen voor een lage prijs onbeperkt kan reizen buiten de spits, ziet de NS geen oplossing. Het zou treinreizen wel betaalbaarder maken maar geen oplossing bieden voor de drukte in de trein. Zowel GroenLinks-PvdA als D66 heeft zo'n klimaatticket opgenomen in het verkiezingsprogramma.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar kregen meer dan 485.000 mensen hulp bij het huishouden betaald uit de Wmo-pot, bedoeld voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het aantal is 27 procent hoger dan in de eerste helft van 2019, becijferde statistiekbureau CBS.
13 minuten geledenVINKEVEEN (ANP) - In een parkeergarage in het Utrechtse Vinkeveen is maandagavond iemand zwaargewond geraakt door een steekpartij. Het incident gebeurde rond 18.40 uur aan de Pijlstaartlaan, meldt de politie.
4 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
6 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.
7 uur geledenWESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.
7 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.
8 uur geleden