Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NPO wil drama maken met mediapartijen als Netflix en Videoland

NPO wil drama maken met mediapartijen als Netflix en Videoland

HILVERSUM (ANP) - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) staat open voor samenwerking met commerciële mediapartijen als Netflix, Videoland, Disney+ en Amazon voor het maken van nieuw Nederlands kwaliteitsdrama. Dat zei NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman tijdens haar nieuwjaarstoespraak. "We willen een experiment beginnen waarbij tot en met 2021 in totaal vijf producties mogelijk zijn. Partijen die zich hiervoor kunnen aanmelden zijn mediadiensten met een eigen platform."

Rijxman ziet hier twee voordelen in: meer budget voor de hele Nederlandse creatieve industrie en het breder en internationaler onder de aandacht brengen van een Nederlands product.

Het is voor het eerst dat de publieke omroep samenwerking zoekt met commerciële partijen die eigen distributiemogelijkheden hebben. Volgens Rijxman mag dit namelijk niet zomaar, aangezien publiek en commercieel volgens de wet strikt gescheiden moeten zijn. Toch lijken er nu mogelijkheden te zijn gevonden, waar het Commissariaat voor de Media momenteel naar kijkt. "We gaan ervan uit dat we daar over een aantal weken mee aan de slag kunnen."

Zorgvuldige aanpak

Een dergelijke samenwerking vereist volgens de NPO een uiterst zorgvuldige aanpak, zoals voor de procedure voor aanmelding en alle voorwaarden rond financiering, exclusiviteit en uitzendrechten. Over de details hiervan maakt de NPO later meer bekend.

De bestuursvoorzitter zei uit te kijken naar het Eurovisiesongfestival in Rotterdam. Alle voormalige Nederlandse songfestivalinzendingen worden voor de finale van het liedjesfestijn uitgenodigd, vertelde ze. "Voor deze bijzondere, Nederlandse editie nodigen we alle Nederlandse oud-deelnemers die nog onder ons zijn uit om erbij te zijn: van Lenny Kuhr tot de Toppers. En van Anouk tot Teach-In."

Op1

Rijxman sprak verder haar trots uit over de eerste uitzendingen van de nieuwe latenighttalkshow Op1, de opvolger van Pauw en Jinek op NPO 1. "Het is geweldig te zien dat het publiek deze nieuwe talkshow als zo snel omarmt."

De voorzitter riep opnieuw de politiek in Den Haag op de plannen rond minder Ster-reclame te heroverwegen. "Zorg ervoor dat de maatregelen niet ten koste gaan van de programma’s waar ons publiek zo van geniet."

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden