Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nostalgische bijeenkomsten in Kapelle en Wemeldinge om herinneringen op te halen en te discussieren

Nostalgische bijeenkomsten in Kapelle en Wemeldinge om herinneringen op te halen en te discussieren

KAPELLE/WEMELDINGE - Na drie succesvolle edities houdt Zeeuws Weerzien volgende maand weer twee bijeenkomsten voor ouderen om vroeger tijden uit Zeeland te laten herleven. Tijdens de dinsdagmiddagen op 15 augustus in Kapelle en 22 augustus in Wemeldinge is het thema ‘Festivals en festijnen’. De Kapelse historicus en oud-geschiedenisleraar Albert Kort is gastheer en schotelt beeldende anekdotes en foto’s voor. “Zonodig stuur ik het gesprek, maar als het goed is geef ik een voorzetje aan het publiek en spelen zij”, zegt Kort. Dan kan er zomaar een persoonlijke herinnering van Kort de revue passeren, zoals het tijdsbeeld dat hij schetste rondom de ontmoeting van zijn ouders.

Zeeuws Weerzien is een gratis krant vol verhalen over het Zeeland van de vorige eeuw. De nieuwste editie gaat over festivals en festijnen en dat is dan ook het thema van beide bijeenkomsten, die duren van 15.00 tot ongeveer 16.30 uur. Die in Kapelle vindt plaats in de bibliotheek en die in Wemeldinge in hotel brasserie Smits. “De opzet is dat bezoekers de laatste Zeeuws Weerzien meenemen. Die is verkrijgbaar op openbare plekken, zoals in de bibliotheek, supermarkt en boekhandel. Iedereen is welkom, maar we richten ons voornamelijk op zeventig- en tachtigjarigen die hun jeugd in Zeeland hebben doorgebracht.” De festivals en festiviteiten die aan bod komen, vonden dan ook hoofdzakelijk plaats halverwege de vorige eeuw. “Zoals het Fruitcorso in Goes, in 1968 voor het laatst gehouden. Ik heb daar prachtige foto’s van. We gaan voor onderwerpen die herinneringen, maar ook discussie oproepen. Zo zullen er ongetwijfeld aanwezigen zijn die een fruitcorso maar voedselverspilling vinden.” Een andere foto in het laatste nummer van Zeeuws Weerzien, zou nu niet meer gemaakt worden, zegt hij. “Dat is een foto uit 1961 van een echte beer van Circus Boltini op de boulevard in Vlissingen. Ongetwijfeld waren de tanden uit zijn bek getrokken om de beer zo ongevaarlijk mogelijk te maken. Dieren die zo worden gebruikt om kunstjes te doen, dat zie je allang niet meer.”

Kort kan ook uit persoonlijke memoires putten, want al jaren is hij geïnteresseerd in de historie van Zeeland. “Daarom ben ik ook gevraagd om voor Zeeuws Weerzien te schrijven. Als oud-geschiedenisleraar is dat spekkie voor mijn bekkie. Lokale geschiedenis is een illustratie van de algemene geschiedenis. De geschiedenis van de eigen streek is echter concreter, staat dichterbij de mensen en spreekt daarom meer tot hun verbeelding.”

Twee geloven op een kussen
Waartoe een oorlog al niet kan leiden. De Tweede Wereldoorlog was nog maar amper achter de rug, toen ons land in de ban raakte van een ware danswoede. Eindelijk was er een einde gekomen aan het dansverbod dat de Duitsers in 1942 hadden ingesteld. De opheffing werd dan ook uitbundig gevierd, vooral door jongeren die op de dansvloer naarstig op zoek waren naar hun toekomstige geliefde.
Het was op een dansfeest in Bergen op Zoom, waar mijn vader en moeder elkaar in 1945 voor het eerst ontmoetten. Als ik moeder mag geloven, was het liefde op het eerste gezicht. Vader was weliswaar wat minder uitgesproken, maar dat ook hij de ‘ware’ had ontmoet, was wel duidelijk.
Er was slechts één probleem. Vader kwam uit een protestants gezin, terwijl de ouders van mijn moeder roomser waren dan de Paus. Toen moeder thuis vertelde dat ze een oogje had op ‘een keurige jongen’ uit Goes, was de eerste vraag die ze van haar vader te horen kreeg: “Naar welke kerk gaat hij?” Toen hij hoorde dat vader protestant was, ontplofte hij zowat. Hoe haalde ze het in haar hoofd om met een ketter om te gaan? Had ze dan nog nooit gehoord van het spreekwoord: ‘Twee geloven op een kussen daar slaapt de duivel tussen?’
Moeder was ten einde raad. Groot was dan ook haar opluchting toen mijn vader met een simpele oplossing kwam. Als je vader, zo zei hij, zo moeilijk doet over het geloof wil ik wel katholiek worden. En zo geschiedde. Nadat hij door de sacramenten van het doopsel en het vormsel en het afleggen van de eerste communie tot de katholieke kerk was toegetreden, mocht hij voor het eerst het ouderlijk huis van moeder betreden. Dat was even schrikken voor de man, die uit een klein gezin kwam en over ruimte niet te klagen had. In vergelijking met zijn ouderlijk huis was de woning aan de Korenbeursstraat in Bergen op Zoom, waar moeder met haar ouders en acht broers en zussen woonde, niet meer dan een armetierig kabouterhuisje.
Door de woningnood in het land zou het nog vijf jaren duren voordat ze in het huwelijksbootje stapten.

Albert Kort

Meer uit Reimerswaal

Beginnende woningbrand aan de Langeville snel onder controle

YERSEKE - De brandweer is zondagmiddag met spoed ter plaatse gekomen bij een beginnende woningbrand aan de Langeville. Door de snelle inzet van de brandweer was de brand snel onder controle.

3 uur geleden
Nieuw honk voor jeugd Yerseke: Lighthouse

YERSEKE - Sinds 24 november 2023 is er in Yerseke een ontmoetingsplek voor jongeren van boven de zestien jaar. Het initiatief komt vanuit een samenwerking tussen vier kerken in het dorp en is er voor bedoeld om jongeren eens in de maand op vrijdagavond een plek te geven om samen te komen. Er wordt al volop gebruik van gemaakt, maar er is nog altijd plek voor nog meer jeugd.

4 uur geleden
Vrolijke Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle

KAPELLE - De weersvoorspelling voor Koningsdag 2024 was niet ideaal, maar in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zijn de oranje festiviteiten zeker niet in het water gevallen.

23 uur geleden
Verwarde man gooit pillen over straat en laat circa veertig konijnen los

HANSWEERT- Een verwarde man heeft vrijdagmiddag voor flink wat rumoer gezorgd in de Merwedestraat. De man schreeuwde vanuit zijn woning en over straat. Ook gooide hij pillen over straat. Of het drugs of medicatie betrof is onbekend. De politie heeft de man uit zijn woning gehaald en overgedragen aan het zorgkader. Hierbij werden in de woning van de man zowel levende als dode konijnen aangetroffen. Later bleek dat de man in de omgeving van het oude sluizencomplex en de schaatsbaan ook nog ongeveer 40 konijnen had losgelaten.

1 dag geleden
Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle van start

KAPELLE/KRUININGEN - Nederland viert vandaag de 57e verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook de gemeenten Kapelle en Reimerswaal kleuren oranje.

1 dag geleden
Lintjesregen daalt neer op drie Kapellenaren

KAPELLE - Mevrouw Lindenbergh-Lepoeter en de heren Geleijnse en De Bert uit Kapelle zijn vrijdagmorgen koninklijk onderscheiden bij de jaarlijkse lintjesregen. Zij mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

2 dagen geleden
Lintjesregen Reimerswaal: drie inwoners krijgen koninklijke onderscheiding

HANSWEERT - Burgemeester José van Egmond heeft vrijdagmorgen in Hansweert drie inwoners van de gemeente Reimerswaal verrast met een koninklijke onderscheiding tijdens de traditionele lintjesregen. Mevrouw Zuijdwegt en meneer Van der Hart uit Yerseke en meneer Traas uit Rilland zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

2 dagen geleden