Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noorderlicht ook zichtbaar boven Zeeland

Noorderlicht ook zichtbaar boven Zeeland

NEELTJE JANS - Zondag- en maandagavond is het noorderlicht enige tijd prachtig zichtbaar geweest boven Nederland. Ook boven Zeeland. Hoe kon dat ineens zo gebeuren?

Weerplaza legt uit: zondagavond 26 februari vond een flinke zonnestorm plaats op aarde. Korte tijd was er sprake van een G3 geomagnetische storm en dat volstaat voor in ieder geval het verkrijgen van fotografisch poollicht in het noorden van Nederland. Maar ditmaal ging het verder dan dat. De ‘band’ met poollicht kwam enige tijd nog een stuk zuidelijker uit dan aanvankelijk werd voorzien. Dat leverde o.a. boven Scandinavië een enorme lichtshow op, maar ook vanuit Nederland werden ineens fellere kleuren zichtbaar aan de noordelijke hemel. In de noordelijke provincies kleurde de hele lucht in noordelijke richting rood met aan de horizon een groene band, maar nog uitzonderlijker is dat het poollicht zelfs tot in de zuidelijke provincies korte tijd visueel waar te nemen was, ook in Zeeland. Voor het laatst gebeurde dat in 2015.

Samenstand Venus en Jupiter
Ook gisteravond is er opnieuw Noorderlicht waargenomen in Nederland. Het schijnsel was zwak en voor velen niet te zien met het blote oog. De fotocamera deed wonderen. Op de eerste foto een impressie van het uitzicht bij Neeltje Jans, door Rolf de Feijter.

Wat zeker goed te zien zal zijn in de vroege avond na zonsondergang is de samenstand van Venus en Jupiter, die helder aan de westelijke hemel staan en de komende 3 avonden nog verder naar elkaar toe kruipen. Op 1 en 2 maart staan ze zo dicht bij elkaar dat de planeten samen op een dubbelster lijken. Op de tweede foto een impressie boven Middelburg, van Rijk-Jan Koppejan, van Stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen. 

Meer uit Middelburg

Westkapelle Tweede Pinksterdag in het teken van Klederdracht

WESTKAPELLE - Afgelopen maandag stond Westkapelle weer helemaal in het teken van klederdracht. Mensen werden opgeroepen om zich in Walcherse klederdracht, of andere kleding met een Zeeuws tintje, te kleden en naar het dorp te komen. 

13 uur geleden
Koning Willem-Alexander bij het ringrijden in Nieuw- en Sint Joosland

Nieuw-en Sint Joosland - Koninklijk bezoek bij het traditionele ringrijden in Nieuw- en Sint Joosland. 

17 uur geleden
Gemeente Veere presenteert plannen: grip op de groei van verblijfsrecreatie

DOMBURG - Vanaf vrijdag 17 mei liggen de plannen, die het college van de gemeente Veere heeft als het gaat om verblijfsrecreatie, ter inzage. Het college nodigt iedereen uit om de plannen goed te bekijken, omdat de voorgestelde maatregelen aanzienlijke gevolgen kunnen hebben. Indien gewenst kan een schriftelijke reactie gegeven worden. 

20 uur geleden
Regionaal kan een halve maandsom aan regen vallen, kans op wateroverlast

Dinsdagavond en woensdag veel regen verwachtREDACTIE - Een actief buiengebied nadert dinsdagmiddag ons land en trekt tijdens de avonduren en gedurende de nacht naar woensdag noordwestwaarts over. Tot en met woensdag kan regionaal veel regen vallen, daarnaast is ook hagel mogelijk. Lokaal kan het zelfs tot een halve maandsom komen. Deze hoeveelheden veroorzaken mogelijk wateroverlast.

23 uur geleden
Griezelen in de ZB tijdens The Night at the Library

MIDDELBURG - Donderdag 23 mei organiseert de ZB The Night at the Library. Van 19.00 uur tot 23.00 uur worden er verschillende activiteiten georganiseerd zoals een Meet & Greet met drie thrillerauteurs en een sinistere wandeling waar de koude rillingen van over je rug lopen.

1 dag geleden
Gevraagd: uw mening over de minimaregelingen van de gemeente

MIDDELBURG/VEERE - De gemeenten Veere, Middelburg en Vlissingen laten gezamenlijk een onderzoek uitvoeren door onderzoeksbureau KWIZ onder inwoners met een laag inkomen. De gemeenten zijn benieuwd naar uw mening over en ervaring met de hulp die zij u bieden bij de bestrijding van armoede.

1 dag geleden
Verklederdrachtenshow en meer... in Westkapelle

WESTKAPELLE - Maandag 20 mei is er van alles te beleven in de Polderhuistuin in Westkapelle. Tweede Pinksteren in klederdracht is zo langzamerhand een traditie geworden in het dorp. Al drie jaar roept de organisatie mensen op om zich in Walcherse klederdracht,of andere kleding/sieraden met een Zeeuws tintje, te kleden en naar Westkapelle te komen. 

2 dagen geleden