Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Nederland heeft nog geen last van watertekort

Noord-Nederland heeft nog geen last van watertekort

LEEUWARDEN (ANP) - Nederland lijdt sinds woensdag officieel onder een watertekort, maar Noord-Nederland heeft daar nog geen last van. Het neerslagtekort is in Friesland, Groningen en het noordelijke deel van Drenthe een stuk lager dan in de rest van Nederland. Er is ook nog voldoende water om te beregenen en om sloten en andere watergangen door te spoelen.

Het heeft in het vroege voorjaar extreem hard en veel geregend in Noord-Nederland. Toen waren maatregelen nodig om overstromingen te voorkomen en overtollig water af te voeren. De grondwaterstand is daardoor flink gestegen. In de maanden daarna heeft het in het noorden ook vaker geregend dan in de rest van Nederland, aldus Wetterskip Fryslân. Afgelopen weekeinde viel nog ongeveer 20 millimeter regen, waar natuur en landbouw van profiteren.

De waterschappen in Noord-Nederland gebruiken water uit het IJsselmeer om voldoende zoetwater te hebben. Het waterpeil in het IJsselmeer is aan het dalen. Nu andere schappen water uit het meer hard nodig hebben om grote schade te voorkomen, gaan de noordelijke waterbeheerders zo zuinig mogelijk om met het IJsselmeerwater. In Friesland gaan de sluizen bij Harlingen minder vaak open om de instroom van zout water te beperken. Dan is er ook minder zoetwater nodig om de watergangen door te spoelen.

Meer uit Binnenland

SER-voorzitter Kim Putters krijgt Comeniusprijs 2024

NAARDEN (ANP) - De Comeniusprijs gaat dit jaar naar voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Kim Putters. De jury van de prijs, die is vernoemd naar de Tsjechische denker Jan Amos Comenius (1592-1670), prijst Putters om zijn vermogen om "steeds opnieuw helder te duiden wat er gaande is in de samenleving". De SER-voorzitter ontvangt de prijs op 6 april in de Grote Kerk Naarden.

27 minuten geleden
Hoofdredacteur Brabants Dagblad stapt op om te weinig draagvlak

DEN BOSCH (ANP) - Carin Smulders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer, omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

29 minuten geleden
Vijf vervoerders willen openbaar vervoer in Utrecht verzorgen

UTRECHT (ANP) - Vijf vervoerders willen het openbaar vervoer in de provincie Utrecht verzorgen vanaf 2025 tot en met 2035. De provincie Utrecht meldde dat Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev woensdag inschrijvingen hebben ingediend voor de aanbesteding van de twee concessies voor het Utrechtse openbaar vervoer.

50 minuten geleden
BAM 'heeft met grote droefheid kennisgenomen' van ongeluk Lochem

BUNNIK (ANP) - Bouwbedrijf BAM "heeft met grote droefheid kennisgenomen" van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem. "Dat hebben we ook intern via alle kanalen gedeeld", laat een woordvoerder van de onderneming weten. Maar hij "kan nog geen nadere informatie geven op dit moment" over onder meer de slachtoffers. "We kunnen op dit moment niet meer zeggen dan door de veiligheidsregio is medegedeeld."

1 uur geleden
NS kampt met grote storing in systemen reisinformatie

UTRECHT (ANP) - De NS kampt met een grote technische storing in alle systemen voor de reisinformatie over het treinverkeer. Zowel op de vertrekborden op de stations als in de Reisplanner wordt geen of verouderde informatie weergegeven, zegt een woordvoerder van de NS.

1 uur geleden
BAM heeft 'op dit moment' nog geen nadere info over ongeluk Lochem

BUNNIK (ANP) - Bouwbedrijf BAM "kan nog geen nadere informatie geven op dit moment" over de slachtoffers van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem. Dat laat een woordvoerder van de onderneming weten. "We kunnen op dit moment niet meer zeggen dan door de veiligheidsregio is medegedeeld."

1 uur geleden
Lichaam geborgen van tweede slachtoffer brugongeluk Lochem

LOCHEM (ANP) - Het lichaam van het tweede dodelijke slachtoffer van het brugongeluk in Lochem is geborgen. Dat zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland tegen een ANP-verslaggever ter plaatse. Eerder woensdagmiddag was het lichaam van het andere slachtoffer al geborgen.

2 uur geleden