Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Koreaanse leider grijpt in bij bouw ziekenhuis Pyongyang

Noord-Koreaanse leider grijpt in bij bouw ziekenhuis Pyongyang

SEOUL (ANP/RTR/AFP) - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft ingegrepen bij de bouw van een belangrijk ziekenhuis. Hij stelde volgens staatsmedia tijdens een inspectie vast dat sprake was van "ernstige problemen" en ontsloeg de projectmanagers.

Kim had de bouw van het ziekenhuis in Pyongyang eerder dit jaar een topprioriteit genoemd. Het prestigeproject moet worden afgerond voor de 75e verjaardag van zijn Arbeiderspartij in oktober. Zuid-Koreaanse media berichten dat het volgens waarnemers nog maar de vraag is of dat gaat lukken. Het zou onder meer door de pandemie en de sancties tegen het regime van Kim lastig zijn om benodigdheden uit het buitenland te halen.

De dictator toonde zich bij zijn bezoek aan de bouwplaats allerminst tevreden over de aanpak van de bouwcommissie. Het project was volgens hem bedoeld om het volk te helpen, maar juist gewone burgers zouden worden "opgezadeld" met eisen dat ze "assistentie" verlenen tijdens de bouw.

Vervangen functionarissen

Staatspersbureau KCNA trad verder niet in detail over wat Kim daar precies mee bedoelde, maar hij gaf wel opdracht alle verantwoordelijke functionarissen te vervangen. De Noord-Koreaanse leider klaagde ook dat geen fatsoenlijke begroting was opgesteld door de bouwcommissie.

Het toch al geïsoleerde Noord-Korea heeft de grens gesloten om het coronavirus buiten de deur te houden. Dat dook voor het eerst op in buurland China. De Noord-Koreaanse autoriteiten houden vol dat in hun land nog geen sprake is van besmettingen.

Meer uit Buitenland

Kleine eilandstaten op de klimaattop: we hebben nu actie nodig

DUBAI (ANP) - Het is cruciaal dat landen actie ondernemen om de opwarming van de aarde te beperken, benadrukten afgevaardigden van kleine eilandstaten in de Stille Oceaan tijdens de klimaattop in Dubai. "De tijd is op", zei Grace Malie uit Tuvalu. "Als we ooit de grens van 1,5 graad overschrijden, dan ben ik bang dat we ons land zullen verliezen."

9 minuten geleden
Treinverkeer in zuiden Duitsland voorlopig ontregeld door sneeuw

MÜNCHEN (ANP) - Het treinverkeer in het zuiden van Duitsland blijft nog enkele dagen ontregeld door de grote hoeveelheid sneeuw die er is gevallen. Van en naar München rijden vooralsnog geen treinen. De situatie op de wegen is in die regio wel verbeterd ten opzichte van zaterdag.

1 uur geleden
Luchthaven München weer open na sluiting om hevige sneeuwval

MÜNCHEN (ANP) - De luchthaven van München is zondag sinds 06.00 uur weer open na een sluiting wegens hevige sneeuwval. Het vliegveld, het op na drukste van Duitsland, ging een dag eerder dicht.

2 uur geleden
VS-defensieminister: Israël riskeert strategische nederlaag

WASHINGTON (ANP) - Als Israël niet meer doet om in de Gazastrook burgerdoden te vermijden of in de Westoever geweld door kolonisten in te perken, dan riskeert het land in zijn oorlog met Hamas een strategische nederlaag. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.

4 uur geleden
Uitgebreide Israëlische bombardementen gemeld in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - In de nacht van zaterdag op zondag heeft Israël opnieuw aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, ook in het zuiden waar naar schatting 1,7 miljoen inwoners heen zijn gevlucht.

4 uur geleden
VK gaat observatievluchten boven Gaza en Israël uitvoeren

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat boven de Gazastrook en Israël observatievluchten uitvoeren om gijzelaars in handen van Hamas te lokaliseren, melden Britse media op gezag van het ministerie van Defensie.

4 uur geleden
Premier Frankrijk: zullen niet toegeven aan terrorisme

PARIJS (ANP/AFP) - "Wij zullen niet toegeven aan terrorisme. Nooit." Daarmee bevestigt de Franse premier Élisabeth Borne op X dat de aanval in Parijs die zaterdagavond één dode en twee gewonden heeft geëist een terreuraanslag is geweest. Eerder lieten de autoriteiten al weten dat de vermoedelijke dader als radicale islamist bekend staat.

9 uur geleden