Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Koreaanse leider grijpt in bij bouw ziekenhuis Pyongyang

Noord-Koreaanse leider grijpt in bij bouw ziekenhuis Pyongyang

SEOUL (ANP/RTR/AFP) - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft ingegrepen bij de bouw van een belangrijk ziekenhuis. Hij stelde volgens staatsmedia tijdens een inspectie vast dat sprake was van "ernstige problemen" en ontsloeg de projectmanagers.

Kim had de bouw van het ziekenhuis in Pyongyang eerder dit jaar een topprioriteit genoemd. Het prestigeproject moet worden afgerond voor de 75e verjaardag van zijn Arbeiderspartij in oktober. Zuid-Koreaanse media berichten dat het volgens waarnemers nog maar de vraag is of dat gaat lukken. Het zou onder meer door de pandemie en de sancties tegen het regime van Kim lastig zijn om benodigdheden uit het buitenland te halen.

De dictator toonde zich bij zijn bezoek aan de bouwplaats allerminst tevreden over de aanpak van de bouwcommissie. Het project was volgens hem bedoeld om het volk te helpen, maar juist gewone burgers zouden worden "opgezadeld" met eisen dat ze "assistentie" verlenen tijdens de bouw.

Vervangen functionarissen

Staatspersbureau KCNA trad verder niet in detail over wat Kim daar precies mee bedoelde, maar hij gaf wel opdracht alle verantwoordelijke functionarissen te vervangen. De Noord-Koreaanse leider klaagde ook dat geen fatsoenlijke begroting was opgesteld door de bouwcommissie.

Het toch al geïsoleerde Noord-Korea heeft de grens gesloten om het coronavirus buiten de deur te houden. Dat dook voor het eerst op in buurland China. De Noord-Koreaanse autoriteiten houden vol dat in hun land nog geen sprake is van besmettingen.

Meer uit Buitenland

Dodental loopt op na recordhoeveelheid regen in Zuid-Korea

SEOUL (ANP/RTR) - De recordhoeveelheid regen in Seoul en omgeving heeft zeker negen mensen het leven gekost, bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het noodweer gaat gepaard met overstromingen, aardverschuivingen en stroomstoringen.

26 minuten geleden
Turkije gaat voor kust weer naar olie en gas boren

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije stuurt een nieuw onderzoeksschip bij Antalya de zee op om 55 kilometer voor de kust proefboringen naar olie en gas te doen. President Erdogan stelt dat zijn land voor boringen van niemand toestemming nodig heeft. Volgens algemene internationale regels heeft een land vanaf de kust een eigen kuststrook van maximaal 22,2 kilometer. Dit is de territoriale zone. De zee en de bodem behoren tot de kuststaat.

43 minuten geleden
Keulse Dom komt in het donker te staan om energie te sparen

KEULEN (ANP/DPA) - De beroemde kathedraal van Keulen, de Dom, komt 's nachts voortaan in het donker te staan om elektriciteit te besparen. Het stadsbestuur heeft besloten de schijnwerpers uit te zetten omdat Duitsland minder Russisch gas krijgt sinds de Russische invasie in Oekraïne.

1 uur geleden
Motown-songwriter Lamont Dozier (81) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse songwriter Lamont Dozier is overleden. Hij is 81 jaar geworden, heeft zijn zoon dinsdag bekendgemaakt. De doodsoorzaak is niet bekend.

3 uur geleden
Premier Estland: geen Russische toeristen meer in Europese Unie

TALLINN (ANP/RTR) - De premier van Estland wil geen Russische toeristen meer in de Europese Unie als straf voor de bloedige Russische invasie in Oekraïne. Regeringsleidster Kaja Kallas roept op de afgifte van toeristenvisa aan Russen te stoppen.

3 uur geleden
VS schrappen 'wrede' antimigratiemaatregel Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben een antimigratiemaatregel van de vorige president Donald Trump geschrapt, die door critici als wreed werd bestempeld. Asielzoekers hoeven niet meer in Mexico te wachten terwijl hun aanvraag bij de rechter loopt.

4 uur geleden
Doden en gewonden bij botsingen op Westelijke Jordaanoever

NABLUS (ANP/AFP/RTR) - Drie Palestijnen zijn om het leven gekomen bij confrontaties met Israëlische troepen die op de Westelijke Jordaanoever een woning binnenvielen, melden de Palestijnse autoriteiten. Het gaat volgens het Israëlische leger onder anderen om een hoge commandant van de militie Al-Aqsa Martelarenbrigades.

6 uur geleden