Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea wil miljoenen folders uitstorten boven Zuid-Korea

Noord-Korea wil miljoenen folders uitstorten boven Zuid-Korea

PYONGYANG (ANP) - Noord-Korea heeft miljoenen folders opgesteld om uit te storten boven Zuid-Korea als reactie op de verzending van vijandige folders naar haar eigen grondgebied. Dat is maandag via staatspersbureau KCNA bekendgemaakt.

De folders worden met drieduizend ballonnen naar Zuid-Korea gestuurd, aldus KCNA. Pyongyang kondigde zaterdag al een grootscheepse campagne aan als vergelding tegen het versturen van pamfletten vanuit Seoul.

Noord-Koreaanse overlopers die naar het zuiden zijn gevlucht versturen regelmatig folders. Daarin vallen ze de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan en stellen ze de mensenrechtenschendingen en de nucleaire programma's van Pyongyang aan de kaak. Deze berichten worden meestal aan ballonnen gehangen of in flessen verpakt.

Noord-Korea zal massaal reageren, zei KCNA maandag. "De voorbereidingen voor de grootste verspreiding van folders ooit tegen de vijand zijn bijna voltooid", meldde het persbureau. "Uitgeverijen en drukkerijen op alle niveaus in de hoofdstad hebben 12 miljoen folders van allerlei aard geproduceerd die de woede en haat van de mensen weerspiegelen."

De inter-Koreaanse betrekkingen staan al maanden in de ijskast, na de mislukte top in Hanoi tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump. De bijeenkomst liep vast op wat Noord-Korea zou willen opgeven aan nucleaire militaire aspiraties in ruil voor een versoepeling van de sancties tegen het land.

Meer uit Buitenland

Azerbeidzjan arresteert voormalige leiders Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP) - Azerbeidzjan zegt twee voormalige presidenten van de Armeense enclave Nagorno-Karabach te hebben gearresteerd. Het Azerbeidzjaanse staatspersbureau apa meldt dat ze zullen worden vervolgd voor de misdaden die ze jarenlang zouden hebben gepleegd.

11 minuten geleden
Polen, Tsjechië en Oostenrijk voeren grenscontroles Slowakije in

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen en Tsjechië voeren tijdelijk grenscontroles bij hun buurland Slowakije in om illegale migratie en smokkelaars tegen te gaan. De maatregel geldt van woensdag tot en met 13 oktober, aldus de landen, maar kan mogelijk nog worden verlengd. Oostenrijk heeft als reactie ook grenscontroles ingevoerd.

1 uur geleden
Woordvoerder Kremlin: Rusland overweegt geen nieuwe kernproef

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is niet van plan een proef met een kernbom te houden. Volgens de machthebbers is Moskou niet afgestapt van het moratorium op kernproeven en blijven de afspraken van kracht. Het Kremlin verwerpt ook de suggestie van een Russische staatstelevisiezender dat de Russen een kernbom in Siberië tot ontploffing zouden moeten brengen als waarschuwing aan het Westen.

3 uur geleden
Zelensky bezoekt zwaarbevochten front in Oost-Oekraïne

KOEPJANSK (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dinsdag het front in Oost-Oekraïne bezocht. Hij is bij de linie rond Koepjansk en Lyman geweest, "een van de hotspots", meldt Zelensky op X.

4 uur geleden
Onderzoek naar doodslag na dodelijke brand in nachtclubs Murcia

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Een Spaanse rechtbank heeft een onderzoek naar doodslag geopend na de fatale brand in nachtclubs in de stad Murcia. Bij de ramp zondagochtend stierven dertien mensen.

4 uur geleden
Thaise politie meldt twee doden door schietpartij in Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - In een chic winkelcentrum in het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok zijn dinsdag door een schietpartij twee mensen gedood. Een gewapende jongeman opende het vuur. Volgens de Thaise politie raakten vijf personen gewond. Autoriteiten meldden eerder dat er drie doden waren.

4 uur geleden
Rusland: geen nieuwe mobilisatie voor strijd tegen Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft geen plannen voor een nieuwe mobilisatie in verband met de strijd in Oekraïne, aangezien meer dan 335.000 personen zich tot nu toe dit jaar hebben aangemeld om te vechten in de strijdkrachten of in vrijwillige eenheden, zei minister van Defensie Sergej Sjojgoe.

5 uur geleden