Noord-Korea wil miljoenen folders uitstorten boven Zuid-Korea
PYONGYANG (ANP) - Noord-Korea heeft miljoenen folders opgesteld om uit te storten boven Zuid-Korea als reactie op de verzending van vijandige folders naar haar eigen grondgebied. Dat is maandag via staatspersbureau KCNA bekendgemaakt.
De folders worden met drieduizend ballonnen naar Zuid-Korea gestuurd, aldus KCNA. Pyongyang kondigde zaterdag al een grootscheepse campagne aan als vergelding tegen het versturen van pamfletten vanuit Seoul.
Noord-Koreaanse overlopers die naar het zuiden zijn gevlucht versturen regelmatig folders. Daarin vallen ze de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan en stellen ze de mensenrechtenschendingen en de nucleaire programma's van Pyongyang aan de kaak. Deze berichten worden meestal aan ballonnen gehangen of in flessen verpakt.
Noord-Korea zal massaal reageren, zei KCNA maandag. "De voorbereidingen voor de grootste verspreiding van folders ooit tegen de vijand zijn bijna voltooid", meldde het persbureau. "Uitgeverijen en drukkerijen op alle niveaus in de hoofdstad hebben 12 miljoen folders van allerlei aard geproduceerd die de woede en haat van de mensen weerspiegelen."
De inter-Koreaanse betrekkingen staan al maanden in de ijskast, na de mislukte top in Hanoi tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump. De bijeenkomst liep vast op wat Noord-Korea zou willen opgeven aan nucleaire militaire aspiraties in ruil voor een versoepeling van de sancties tegen het land.
Meer uit Buitenland
MOSKOU (ANP/RTR) - De Syrische leider Bashar al Assad heeft ontslag genomen en zijn land verlaten, bevestigt bondgenoot Rusland. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meldt niet waar hij zich nu zou bevinden.
8 minuten geledenDEN HAAG (ANP/AFP/RTR) - Grote Europese landen reageren verheugd op de val van het regime van de Syrische leider Bashar al Assad. Frankrijk en Duitsland juichen zijn vertrek toe, maar waarschuwen voor extremisme.
40 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - In de kathedraal Notre-Dame in Parijs is voor het eerst sinds de grote brand van 2019 een mis opgedragen. De dienst werd in het gerestaureerde historische bouwwerk geleid door aartsbisschop Laurent Ulrich in aanwezigheid van onder anderen president Emmanuel Macron, staatshoofden en regeringsleiders, 150 bisschoppen en grote donateurs. Er volgt om 18.30 uur nog een mis in de kathedraal die dan voor het publiek toegankelijk is. Er moest wel een zitplaats gereserveerd worden en men rekent op 2500 kerkgangers.
45 minuten geledenDOHA (ANP/RTR/AFP) - De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat het Syrische regime is ingestort en dat het buurland nieuwe machthebbers krijgt. Hakan Fidan verklaarde op een persconferentie in Doha dat miljoenen ontheemde mensen nu kunnen terugkeren.
1 uur geledenDAMASCUS (ANP/AFP) - De Syrische staatstelevisie heeft een boodschap uitgezonden waarin de overwinning wordt uitgeroepen van de opstandelingen. De in witte tekst geschreven mededeling "overwinning van de Syrische revolutie en de val van het criminele Assad-regime" vulde het scherm.
2 uur geledenDAMASCUS (ANP/AFP/RTR) - De speciale VN-gezant voor Syrië heeft de gebeurtenissen in Syrië een "waterscheiding" genoemd. Geir Pedersen sprak de hoop uit dat nu een nieuwe tijd kan aanbreken van "vrede, verzoening, waardigheid en inclusie voor alle Syriërs". Hij omschreef de slepende burgeroorlog in het land als een "zwarte bladzijde" in de Syrische geschiedenis die diepe littekens heeft achtergelaten.
2 uur geledenDAMASCUS (ANP/RTR) - De Syrische premier Mohammed Jalali houdt nog toezicht op Syrische overheidsinstellingen tot een machtsoverdracht kan plaatsvinden, bevestigde rebellenleider Abu Mohammed al Jolani. Hij verbood regeringstroepen in Damascus in een verklaring om in de buurt te komen van openbare instellingen. Ook kondigde hij aan dat niet meer in de lucht mag worden geschoten. De rebellenleider ondertekende de verklaring met zijn echte naam, Ahmed al Sharaa.
3 uur geleden