Noord-Korea kan nog volop kernwapens produceren, zegt Zuid-Korea
SEOUL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Noord-Korea beschikt volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst over genoeg plutonium en hoogverrijkt uranium voor het produceren van zeker tien kernwapens, maar mogelijk veel meer. Dat bevestigen leden van de inlichtingencommissie van het Zuid-Koreaanse parlement, bericht persbureau Yonhap.
Volgens een parlementslid wordt er rekening mee gehouden dat een nieuwe kernproef door Noord-Korea na de Amerikaanse verkiezingen van 5 november plaatsvindt. Dat zou dan de zevende kernproef zijn van het land, dat in de vorige eeuw aan zijn kernwapenprogramma begon. In 2006 voerde het zijn eerste kernproef uit, de laatste was in 2017.
De meeste kernproeven vonden plaats na het aantreden in 2011 van de huidige leider, Kim Jong-un. Een nieuwe kernproef zou na de Amerikaanse verkiezingen het signaal afgeven dat de dictatuur vasthoudt aan haar nucleaire ambities. Het is onduidelijk over hoeveel kernwapens het regime van Kim nu beschikt. Schattingen van experts liepen de afgelopen jaren uiteen, maar het zijn er vermoedelijk tientallen. Mogelijk tachtig tot negentig. Noord-Korea werkt ook aan ballistische raketten die gebruikt kunnen worden om doelen op grote afstand te bestoken.
Meer uit Buitenland
LONDEN (ANP/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft sancties opgelegd aan een Russische generaal en handlangers voor het inzetten van "barbaarse chemische wapens in Oekraïne". De gestrafte topmilitair Igor Kirillov leidt de eenheden voor radioactieve, chemische en biologische oorlogsvoering van de Russische strijdkrachten.
8 minuten geledenBERLIJN (ANP/AFP) - De leiders van de VS, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië komen zaterdagmorgen bijeen in Berlijn. De presidenten Joe Biden en Emmanuel Macron, bondskanselier Olaf Scholz en premier Keir Starmer spreken elkaar vooral over de oorlogen in het Midden-Oosten en in Oekraïne. De ontmoeting is mogelijk omdat Biden vanaf donderdagavond een meerdaags staatsbezoek aan Duitsland brengt.
59 minuten geledenSTOCKHOLM (ANP) - De Amerikaan John Hopfield en de Britse Canadees Geoffrey Hinton krijgen dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde. De computerwetenschappers worden onderscheiden voor hun onderzoek naar neurale netwerken en lerende machines. Dat zijn belangrijke technieken die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI). Het Nobelcomité in Stockholm heeft de toekenning dinsdag bekendgemaakt.
1 uur geledenBRAUNSCHWEIG (ANP/DPA/RTR/AFP) - De hoofdverdachte in de verdwijning van Madeleine McCann is door een Duitse rechtbank in een aantal andere misbruikzaken vrijgesproken. Hij stond terecht voor drie verkrachtingen en twee gevallen van seksueel misbruik van kinderen. Christian Brückner blijft wel nog zeker tot september vastzitten voor een eerdere veroordeling. De aanklagers gaan in beroep.
2 uur geledenBEIROET (ANP) - Oproepen van de Verenigde Naties voor "zelfbeheersing, de bescherming van burgers en naleving van het internationaal humanitair recht" in Libanon worden al een jaar lang "in de wind geslagen". Daarvoor waarschuwen het VN-kantoor UNSCOL, onder leiding van Jeanine Hennis, en de VN-vredesmissie UNIFIL.
4 uur geledenSEA ISLAND (ANP) - De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben nog geen aanwijzingen dat Iran heeft besloten om een kernwapen te bouwen. Dat heeft CIA-directeur William Burns gezegd op een veiligheidsconferentie, meldt NBC News. Iran heeft volgens hem wel ver ontwikkelde plannen voor zo'n wapen, maar nog onvoldoende verrijkt uranium om daadwerkelijk een kernbom te maken.
5 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Rusland handhaaft communicatiekanalen met de NAVO en de VS, voornamelijk voor het geval zich noodsituaties voordoen. Deze kanalen betekenen weinig voor het verminderen van de spanningen, zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Aleksander Groesjko, tegen persbureau RIA-Novosti.
6 uur geleden