Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea installeert opnieuw luidsprekers aan de grens

Noord-Korea installeert opnieuw luidsprekers aan de grens

SEOUL (ANP/RTR) - Noord-Korea installeert opnieuw luidsprekers die propaganda over de grens met het Zuiden schallen. Het is een nieuwe stap weg van de inter-Koreaanse vredesakkoorden, zei een Zuid-Koreaanse militaire bron dinsdag.

De spanning tussen de twee Korea's is de afgelopen weken gestegen nadat het Noorden een gezamenlijk verbindingsbureau aan zijn kant van de grens had opgeblazen, de dialoog had beëindigd en met militaire actie dreigde.

Het leger van Noord-Korea heeft nu luidsprekers neergezet in de buurt van de gedemilitariseerde zone (DMZ). Die werden verwijderd nadat de twee Korea's in 2018 een akkoord hadden ondertekend om "alle vijandige handelingen" te beëindigen, zei de militaire functionaris.

Psychologische oorlogsvoering

"We overwegen ook om onze eigen luidsprekers opnieuw te installeren", zei hij. "Het Noorden is nog niet begonnen met uitzenden, maar we maken ons klaar om op elk moment er tegen in te gaan."

De twee landen hebben decennialang propaganda over elkaar uitgestort met hele batterijen luidsprekers als een vorm van psychologische oorlogsvoering. Zuid zond een mix van nieuws uit, Koreaanse popsongs en kritiek op het noordelijke regime, terwijl Noord-Korea op zijn beurt Zuid-Korea verdoemde en het eigen socialistische systeem prees.

Noord-Korea begon zijn recente acties om Noord-Koreaanse overlopers aan de kaak te stellen die propaganda-folders over de grens sturen, vaak per ballon of in flessen in rivieren.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

19 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

20 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

22 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

23 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

23 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

1 dag geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

1 dag geleden