Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea installeert opnieuw luidsprekers aan de grens

Noord-Korea installeert opnieuw luidsprekers aan de grens

SEOUL (ANP/RTR) - Noord-Korea installeert opnieuw luidsprekers die propaganda over de grens met het Zuiden schallen. Het is een nieuwe stap weg van de inter-Koreaanse vredesakkoorden, zei een Zuid-Koreaanse militaire bron dinsdag.

De spanning tussen de twee Korea's is de afgelopen weken gestegen nadat het Noorden een gezamenlijk verbindingsbureau aan zijn kant van de grens had opgeblazen, de dialoog had beëindigd en met militaire actie dreigde.

Het leger van Noord-Korea heeft nu luidsprekers neergezet in de buurt van de gedemilitariseerde zone (DMZ). Die werden verwijderd nadat de twee Korea's in 2018 een akkoord hadden ondertekend om "alle vijandige handelingen" te beëindigen, zei de militaire functionaris.

Psychologische oorlogsvoering

"We overwegen ook om onze eigen luidsprekers opnieuw te installeren", zei hij. "Het Noorden is nog niet begonnen met uitzenden, maar we maken ons klaar om op elk moment er tegen in te gaan."

De twee landen hebben decennialang propaganda over elkaar uitgestort met hele batterijen luidsprekers als een vorm van psychologische oorlogsvoering. Zuid zond een mix van nieuws uit, Koreaanse popsongs en kritiek op het noordelijke regime, terwijl Noord-Korea op zijn beurt Zuid-Korea verdoemde en het eigen socialistische systeem prees.

Noord-Korea begon zijn recente acties om Noord-Koreaanse overlopers aan de kaak te stellen die propaganda-folders over de grens sturen, vaak per ballon of in flessen in rivieren.

Meer uit Buitenland

Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

2 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

2 uur geleden
Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

6 uur geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

8 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

8 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

10 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

10 uur geleden