Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea heft organisaties voor 'eenwording' met Zuid-Korea op

Noord-Korea heft organisaties voor 'eenwording' met Zuid-Korea op

PYONGYANG (ANP) - Noord-Korea heeft verschillende overheidsinstanties die belast waren met het bevorderen van de samenwerking en hereniging met Zuid-Korea opgeheven. Noord-Koreaanse staatsmedia meldden dinsdag dat het besluit werd aangekondigd door de Opperste Volksvergadering van Noord-Korea.

De inter-Koreaanse betrekkingen zijn afgelopen jaar sterk verslechterd. Zo zette de lancering van een spionagesatelliet door Pyongyang Seoel ertoe aan een militair akkoord uit 2018, gericht op het bezweren van de spanningen, gedeeltelijk op te schorten. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un noemde zijn buurland enkele weken geleden nog "de belangrijkste vijand" en het blijven zoeken naar verzoening "een fout die het noorden niet langer mag maken".

De Democratische Volksrepubliek Korea en de Republiek Korea, respectievelijk de officiële namen van Noord- en Zuid-Korea, werden 75 jaar geleden opgericht. Beiden beschouwen elkaar officieel echter nog steeds als een illegale entiteit. In hun grondwet claimen zowel Noord- als Zuid-Korea de soevereiniteit over het hele schiereiland.

Diplomatieke betrekkingen werden voorheen afgehandeld door het zogeheten ministerie van Eenwording van Seoel en het Comité voor de Vreedzame Hereniging van Pyongyang. Laatstgenoemde is een van de instanties die Noord-Korea nu heeft afgeschaft. Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA staat in het besluit van de volksvergadering dat "de hereniging van Korea met de Republiek Korea nooit kan worden bereikt".

Meer uit Buitenland

Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

1 minuut geleden
Zondag was wereldwijd de warmste dag ooit gemeten

LONDEN (ANP) - 21 juli, afgelopen zondag, is de warmste dag ooit geregistreerd. De gemiddelde temperatuur wereldwijd bedroeg 17,09 graden. Dat komt dinsdag naar voren uit de dagelijkse metingen van de Europese klimaatdienst Copernicus. Het oude record was 17,08 graden op 6 juli vorig jaar. De gegevens worden sinds 1940 bijgehouden.

6 minuten geleden
Macron spreekt voor het eerst met pers sinds verkiezingen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag om 20.10 uur in gesprek met de pers. Dat is de eerste keer sinds de parlementsverkiezingen op 7 juli werden afgerond, aldus Franse media.

1 uur geleden
Harris houdt eerste campagnebijeenkomst in Milwaukee

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris houdt dinsdag haar eerste campagnebijeenkomst. Deze vindt plaats in de stad Milwaukee.

1 uur geleden
Colombiaans verbod op stierenvechten treedt in werking

BOGOTA (ANP/AFP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de eerder opgestelde wet die stierenvechten verbiedt, in werking gezet. Hij zei blij te zijn dat het doden van dieren als vermaak niet meer is toegestaan. Stierenvechten was eerder in de wet verankerd als cultureel erfgoed.

2 uur geleden
Bijna 2600 arrestaties tijdens protesten Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 2600 arrestaties verricht tijdens de recente protesten in het land, meldt persbureau AFP na een telling. Jongeren gaan er al weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over de herinvoering van een systeem dat overheidsbanen reserveert voor bepaalde groepen.

3 uur geleden
Bijna 160 doden door aardverschuivingen in Ethiopië

ADDIS ABEBA (ANP/RTR/AFP) - Het dodental na twee aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopië is opgelopen naar 157, meldt een regeringsfunctionaris. Eerder was al duidelijk geworden dat tientallen mensen waren overleden.

4 uur geleden