Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Holland zoekt naar wél werkbaar referendum

Noord-Holland zoekt naar wél werkbaar referendum

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland kent sinds 2018 een raadplegend referendum, maar de verordening die dat regelt vertoont allerlei technische en juridische gebreken. De provinciale politiek wil die repareren, bleek maandag in een debat over een voorstel van Gedeputeerde Staten de verordening tijdelijk buiten werking te stellen.

De afgelopen jaren zijn twee referenda aangevraagd, over regionale energiestrategieën (RES) en normen met betrekking tot windturbines. Provinciale Staten wezen die af "om redenen van spoedeisend belang". De rechter heeft het beroep daartegen afgewezen.

Het dagelijks provinciebestuur vindt het onverantwoord en risicovol om de huidige referendumverordening te handhaven. "Inwoners hebben recht op duidelijkheid", zei commissaris van de Koning Arthur van Dijk. Hij voerde onder meer aan dat het mogelijk moet zijn om met behulp van DigiD digitaal te stemmen, iets wat nu niet kan.

Beslissingsbevoegdheid

Hij opperde ook om sommige onderwerpen uit te sluiten voor een referendum. Van Dijk wees er verder op dat Noord-Hollanders geen directe beslissingsbevoegdheid hebben in het referendum, omdat het raadplegend is.

Het voorstel om de verordening tijdelijk buiten werking te stellen en de werkgroep burgerparticipatie van Provinciale Staten met voorstellen voor een alternatief te laten komen, lijkt te kunnen rekenen op een meerderheid. De vraag is nog wel hoelang het moet duren voordat een nieuwe vorm van inspraak vorm heeft gekregen. Enkele partijen willen dat voor de kerst geregeld zien, maar de voorzitter van de werkgroep, Maik de Weerdt van Volt, denkt eerder aan achttien maanden.

Frustratie

Onder meer GroenLinks-fractievoorzitter Anouk Gielen voerde aan dat het huidige instrument duidelijk onvoldoende werkt en alleen maar tot frustratie leidt. Net als de VVD, die ook in de coalitie zit, vindt zij dat de werkgroep participatie breed de ruimte moet krijgen om inspraak van inwoners te organiseren. "Dat kan ook iets anders zijn dan een referendum."

Meer uit Politiek

Onterecht verzamelde gegevens moslims volgend jaar verwijderd

DEN HAAG (ANP) - Vanaf 1 januari begint het ministerie van Sociale Zaken met het verwijderen van gegevens van moslims die het onterecht heeft verzameld, schrijft staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) in een brief aan de Tweede Kamer. Dat is later dan waar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in eerste instantie om heeft gevraagd. Later heeft de AP meer tijd gegeven.

1 dag geleden
Eerste auto's eind 2031 over verlengde A15, verwacht kabinet

DEN HAAG (ANP) - De eerste auto's en vrachtwagens kunnen naar verwachting eind 2031 over het verlengde stuk van de A15 rijden. Dat staat in het contract dat het kabinet begin volgende maand wil ondertekenen, meldt demissionair minister Sophie Hermans (Infrastructuur, VVD). De verbredingen van de A12 en de A15 moeten halverwege 2030 klaar zijn.

1 dag geleden
NSC zoekt lijsttrekker via vacature op eigen website

DEN HAAG (ANP) - NSC heeft een vacature voor een lijsttrekker van de partij op de website gezet. Kandidaten kunnen zich daar tot 14 juni aanmelden om partijleider te worden. De huidige fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven twijfelt of ze bovenaan de kieslijst wil komen. Dinsdag meldde ook Diederik Boomsma dat hij overweegt lijsttrekker te worden.

1 dag geleden
Zuid-Holland wil geen extra geld steken in duur warmtenetwerk

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland steekt in principe geen geld meer in WarmtelinQ, het ondergrondse leidingnetwerk waarmee 120.000 woningen verwarmd moeten worden met restwarmte uit de Rotterdamse haven. De aanleg van de pijpleidingen kost bijna 500 miljoen euro meer dan aanvankelijk begroot. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft de provincie daarom gevraagd om bij te springen.

1 dag geleden
Partijen eens over posten, Asiel en Migratie in drieën geknipt

DEN HAAG (ANP) - De leiders van de drie overgebleven coalitiepartijen zijn het eens geworden over de verdeling van de ministersposten na het vertrek van de PVV-bewindslieden uit het kabinet. De door alle begeerde portefeuille Asiel en Migratie wordt onder de drie partijen verdeeld. Dat hebben de partijleiders bekendgemaakt na een nieuwe ronde van overleg.

1 dag geleden
Van Weel dreigt in te grijpen om trage afhandeling strafzaken

DEN HAAG (ANP) - Minister David van Weel (Justitie, VVD) en staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming, NSC) dreigen in te grijpen bij organisaties die te maken hebben met strafrecht, zoals de politie, het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak. Dat "paardenmiddel" wordt een optie als het niet lukt om de trage afhandeling van strafzaken aan te pakken door afspraken te maken. Aanleiding is een zeer kritisch onderzoek van de Algemene Rekenkamer, die stelt dat de afhandeling van strafzaken te lang duurt.

1 dag geleden
Bestuur Partij voor de Dieren wil Ouwehand als lijsttrekker

DEN HAAG (ANP) - Het bestuur van de Partij voor de Dieren heeft Esther Ouwehand voorgedragen als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen in oktober. Dat meldt de partij. In 2021 en 2023 stond Ouwehand ook bovenaan de kieslijst van haar partij.

1 dag geleden