Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Noodverordening bij ArenA tijdens kampioensfeest was niet nodig'

'Noodverordening bij ArenA tijdens kampioensfeest was niet nodig'

AMSTERDAM (ANP) - Het beeld dat de autoriteiten hadden voorafgaand aan de kampioenswedstrijd van Ajax was niet zodanig dat er voor de Johan Cruyff Boulevard en het ArenA-gebied een noodverordening gerechtvaardigd zou zijn geweest. Dat heeft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema geschreven aan de gemeenteraad, na vragen van Diederik Boomsma (CDA), Tjitske Kuiper (ChristenUnie) en Marianne Poot (VVD). Zij wilden opheldering over de duizenden fans die vorige maand bij de Johan Cruijff ArenA een feestje vierden vanwege het kampioenschap van Ajax, ondanks het feit dat dat soort samenkomsten vanwege corona niet is toegestaan.

Op het Leidseplein was wel sprake van een noodverordening; dat maakte het voor de politie daar mogelijk om personen preventief te fouilleren op wapens, vuurwerk of alcohol. "Voor het gebied rond de Johan Cruyff Arena was het informatiebeeld anders", schrijft Halsema. "Dit beeld rechtvaardigde het niet om van tevoren een noodverordening in te stellen. De verwachting was dat zich veel mensen zouden verzamelen rondom de Johan Cruijff ArenA, maar er was geen concrete vrees voor ernstige wanordelijkheden. Het bestaande juridisch instrumentarium volstond om op te kunnen treden op deze locatie."

Bij de ArenA kwamen die zondag 2 mei zo'n 12.000 supporters hun voetbalclub toejuichen na het behalen van de landstitel. De Amsterdammers pakten die met een 4-0 zege op FC Emmen. De duizenden supporters stonden dicht op elkaar en hielden zich niet aan de coronaregels. De gemeente liet die dag al weten dat niet werd ingegrepen om "ongeregeldheden en escalatie van geweld te voorkomen". De driehoek vroeg Ajax op een gegeven moment wel om de spontane huldiging te beƫindigingen.

Verwachting

Het lag in de lijn der verwachting dat een grote groep supporters zich richting de Johan Cruijff ArenA zou begeven na een mogelijk landskampioenschap van Ajax, aldus de burgemeester. "Daarnaast werd door de harde kern supporters specifiek opgeroepen om massaal op het Leidseplein te verzamelen. Het in de gehele stad proberen te voorkomen van het bijeenkomen van supporters is als niet realiseerbaar geacht. Voor de driehoek was het voorkomen van ernstige wanordelijkheden een prioriteit."

Ze schrijft verder dat "ervaring leert dat optreden bij deze doelgroep kan leiden tot onwenselijke en gevaarlijke situaties, voor de doelgroepen zelf, omstanders, omgeving en de politie. Deze ervaringen hebben invloed gehad op de overwegingen om niet direct op te treden tegen de menigte. Dat neemt niet weg dat als er sprake zou zijn geweest van een situatie van openlijke geweldpleging of grote/gevaarlijke verstoringen van de openbare orde, een optreden van politie wel was voorbereid en had kunnen plaatsvinden."

Meer uit Binnenland

Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

1 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

1 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

1 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

2 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

2 uur geleden
NS gaat inchecken met betaalpassen testen

UTRECHT (ANP) - Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

5 uur geleden
Veenbrand in Overijssel onder controle

WIERDEN (ANP) - De brand die in de nacht van donderdag op vrijdag uitbrak op een stuk veen tussen het Overijsselse Hoge Hexel en Wierden kreeg de brandweer rond 05.00 uur vrijdagochtend onder controle, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Wel heeft de brandweer nog even nodig om de resterende smeulbrandjes in het veen te blussen.

8 uur geleden