Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Noodverordening bij ArenA tijdens kampioensfeest was niet nodig'

'Noodverordening bij ArenA tijdens kampioensfeest was niet nodig'

AMSTERDAM (ANP) - Het beeld dat de autoriteiten hadden voorafgaand aan de kampioenswedstrijd van Ajax was niet zodanig dat er voor de Johan Cruyff Boulevard en het ArenA-gebied een noodverordening gerechtvaardigd zou zijn geweest. Dat heeft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema geschreven aan de gemeenteraad, na vragen van Diederik Boomsma (CDA), Tjitske Kuiper (ChristenUnie) en Marianne Poot (VVD). Zij wilden opheldering over de duizenden fans die vorige maand bij de Johan Cruijff ArenA een feestje vierden vanwege het kampioenschap van Ajax, ondanks het feit dat dat soort samenkomsten vanwege corona niet is toegestaan.

Op het Leidseplein was wel sprake van een noodverordening; dat maakte het voor de politie daar mogelijk om personen preventief te fouilleren op wapens, vuurwerk of alcohol. "Voor het gebied rond de Johan Cruyff Arena was het informatiebeeld anders", schrijft Halsema. "Dit beeld rechtvaardigde het niet om van tevoren een noodverordening in te stellen. De verwachting was dat zich veel mensen zouden verzamelen rondom de Johan Cruijff ArenA, maar er was geen concrete vrees voor ernstige wanordelijkheden. Het bestaande juridisch instrumentarium volstond om op te kunnen treden op deze locatie."

Bij de ArenA kwamen die zondag 2 mei zo'n 12.000 supporters hun voetbalclub toejuichen na het behalen van de landstitel. De Amsterdammers pakten die met een 4-0 zege op FC Emmen. De duizenden supporters stonden dicht op elkaar en hielden zich niet aan de coronaregels. De gemeente liet die dag al weten dat niet werd ingegrepen om "ongeregeldheden en escalatie van geweld te voorkomen". De driehoek vroeg Ajax op een gegeven moment wel om de spontane huldiging te beëindigingen.

Verwachting

Het lag in de lijn der verwachting dat een grote groep supporters zich richting de Johan Cruijff ArenA zou begeven na een mogelijk landskampioenschap van Ajax, aldus de burgemeester. "Daarnaast werd door de harde kern supporters specifiek opgeroepen om massaal op het Leidseplein te verzamelen. Het in de gehele stad proberen te voorkomen van het bijeenkomen van supporters is als niet realiseerbaar geacht. Voor de driehoek was het voorkomen van ernstige wanordelijkheden een prioriteit."

Ze schrijft verder dat "ervaring leert dat optreden bij deze doelgroep kan leiden tot onwenselijke en gevaarlijke situaties, voor de doelgroepen zelf, omstanders, omgeving en de politie. Deze ervaringen hebben invloed gehad op de overwegingen om niet direct op te treden tegen de menigte. Dat neemt niet weg dat als er sprake zou zijn geweest van een situatie van openlijke geweldpleging of grote/gevaarlijke verstoringen van de openbare orde, een optreden van politie wel was voorbereid en had kunnen plaatsvinden."

Meer uit Binnenland

Reeks explosies in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam vonden in de nacht van maandag op dinsdag vijf explosies plaats. Rond middernacht was er een ontploffing in het Oude Noorden, later in de nacht gevolgd door explosies in Charlois, Lombardijen, Feijenoord en IJsselmonde.

1 uur geleden
Curaçao een van de bieders bij veiling openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao veilt veilinghuis Troostwijk Auctions dinsdagochtend 10.00 uur (16.00 uur Nederlandse tijd) het openluchtbordeel Campo Alegre. Dat gebeurt op verzoek van het Openbaar Ministerie. Het land Curaçao is één van de aangemelde bieders.

1 uur geleden
DSW verhoogt zorgpremie met 11,50 euro, waarschuwt: grens bereikt

SCHIEDAM (ANP) - Klanten van zorgverzekeraar DSW betalen vanaf januari 149 euro per maand voor hun basisverzekering, 11,50 euro meer dan dit jaar. Nooit eerder verhoogde de verzekeraar de premies met zo'n groot bedrag, sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006. DSW ziet echter geen andere opties, omdat de zorgkosten fors stijgen. Zo zijn de loonkosten omhoog gegaan, terwijl de vraag naar zorg eveneens blijft toenemen. De verzekeringsmaatschappij waarschuwt dat de "grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg bereikt zijn".

3 uur geleden
CBS: voor het eerst in jaren doen meer mensen vrijwilligerswerk

DEN HAAG (ANP) - Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

6 uur geleden
Explosie op Noordplein in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie heeft maandag even voor middernacht schade aangericht in een portiek op het Noordplein in de Rotterdamse wijk Oude Noorden. Volgens de politie raakte niemand gewond bij de ontploffing.

7 uur geleden
Halsema: optreden nodig als KNVB en Ajax geen maatregelen nemen

AMSTERDAM (ANP) - Als Ajax en de KNVB niet bereid zijn om verdergaande maatregelen te nemen naar aanleiding van de ongeregeldheden zondag in en rond de Johan Cruijff ArenA, dan vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat ze moet optreden. Ze zou dan kunnen besluiten om bepaalde maatregelen op te nemen in de voorwaarden van een vergunning voor de wedstrijden van Ajax in Amsterdam, of in het uiterste geval verbieden dat er gespeeld wordt. Dat zei Halsema maandagavond in Nieuwsuur.

9 uur geleden
Staatssecretaris: maatwerkafspraken met Tata kosten helaas tijd

VELSEN-ZUID (ANP) - De overheid kan "helaas niet van de ene op de andere dag maatwerkafspraken" maken met Tata Steel over het verankeren van gezondheidsdoelen. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) zei dat tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen over het recente RIVM-rapport, waarin wordt vastgesteld dat emissies door Tata Steel de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met gemiddeld 2,5 maand verkorten. Ook is er een verhoogde kans op longkanker en astma in de regio.

10 uur geleden