Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Noodverordening bij ArenA tijdens kampioensfeest was niet nodig'

'Noodverordening bij ArenA tijdens kampioensfeest was niet nodig'

AMSTERDAM (ANP) - Het beeld dat de autoriteiten hadden voorafgaand aan de kampioenswedstrijd van Ajax was niet zodanig dat er voor de Johan Cruyff Boulevard en het ArenA-gebied een noodverordening gerechtvaardigd zou zijn geweest. Dat heeft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema geschreven aan de gemeenteraad, na vragen van Diederik Boomsma (CDA), Tjitske Kuiper (ChristenUnie) en Marianne Poot (VVD). Zij wilden opheldering over de duizenden fans die vorige maand bij de Johan Cruijff ArenA een feestje vierden vanwege het kampioenschap van Ajax, ondanks het feit dat dat soort samenkomsten vanwege corona niet is toegestaan.

Op het Leidseplein was wel sprake van een noodverordening; dat maakte het voor de politie daar mogelijk om personen preventief te fouilleren op wapens, vuurwerk of alcohol. "Voor het gebied rond de Johan Cruyff Arena was het informatiebeeld anders", schrijft Halsema. "Dit beeld rechtvaardigde het niet om van tevoren een noodverordening in te stellen. De verwachting was dat zich veel mensen zouden verzamelen rondom de Johan Cruijff ArenA, maar er was geen concrete vrees voor ernstige wanordelijkheden. Het bestaande juridisch instrumentarium volstond om op te kunnen treden op deze locatie."

Bij de ArenA kwamen die zondag 2 mei zo'n 12.000 supporters hun voetbalclub toejuichen na het behalen van de landstitel. De Amsterdammers pakten die met een 4-0 zege op FC Emmen. De duizenden supporters stonden dicht op elkaar en hielden zich niet aan de coronaregels. De gemeente liet die dag al weten dat niet werd ingegrepen om "ongeregeldheden en escalatie van geweld te voorkomen". De driehoek vroeg Ajax op een gegeven moment wel om de spontane huldiging te beëindigingen.

Verwachting

Het lag in de lijn der verwachting dat een grote groep supporters zich richting de Johan Cruijff ArenA zou begeven na een mogelijk landskampioenschap van Ajax, aldus de burgemeester. "Daarnaast werd door de harde kern supporters specifiek opgeroepen om massaal op het Leidseplein te verzamelen. Het in de gehele stad proberen te voorkomen van het bijeenkomen van supporters is als niet realiseerbaar geacht. Voor de driehoek was het voorkomen van ernstige wanordelijkheden een prioriteit."

Ze schrijft verder dat "ervaring leert dat optreden bij deze doelgroep kan leiden tot onwenselijke en gevaarlijke situaties, voor de doelgroepen zelf, omstanders, omgeving en de politie. Deze ervaringen hebben invloed gehad op de overwegingen om niet direct op te treden tegen de menigte. Dat neemt niet weg dat als er sprake zou zijn geweest van een situatie van openlijke geweldpleging of grote/gevaarlijke verstoringen van de openbare orde, een optreden van politie wel was voorbereid en had kunnen plaatsvinden."

Meer uit Binnenland

NPO trekt twee opgelegde boetes aan Ongehoord Nederland in

HILVERSUM (ANP) - De NPO heeft besloten de tweede en derde boete die werden opgelegd aan aspirant-omroep Ongehoord Nederland in te trekken. Dat heeft de NPO donderdag gemeld. Het besluit volgt uit de gesprekken tussen de NPO en Ongehoord Nederland over hoe de samenwerking binnen het bestel verder moet gaan.

1 uur geleden
Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

DEN HAAG (ANP) - Het reisadvies voor Frankrijk gaat van groen naar geel. Dat betekent dat reizen naar Frankrijk mogelijk is, maar dat reizigers in het hele land extra alert moeten zijn. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

2 uur geleden
COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

ZWOLLE (ANP) - Inwoners van Albergen proberen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum. "Het water staat het COA aan de lippen", zei advocaat Jim Zweers donderdag tijdens de rechtszaak in Zwolle.

4 uur geleden
Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

GRONINGEN (ANP) - De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpen en te helpen. Dat staat in een rapport van de Hanzehogeschool Groningen in opdracht van het Instituut Mijnbouwschade Groningen. De bevindingen worden donderdagmiddag gepresenteerd.

4 uur geleden
COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

DEN HAAG (ANP) - Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is.

5 uur geleden
Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd, meldt OCW

DEN HAAG (ANP) - Leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit kunnen ook volgend schooljaar gebruikmaken van de zogeheten lerarenbeurs. Daarvoor wordt 65 miljoen euro gereserveerd, ruim 2 miljoen euro meer dan voor dit schooljaar beschikbaar was, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) donderdag.

5 uur geleden
Herstel Prinses Margriettunnel bij Joure duurt tot eind 2025

JOURE (ANP) - Het herstel van de Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek duurt tot eind 2025. Volgens Rijkswaterstaat is meer tijd nodig dan gedacht door een nieuwe manier van bouwen waarbij de grondwaterstand niet verlaagd hoeft te worden. Het wegdek van de tunnel kwam in december 2022 omhoog, de werkzaamheden zouden volgens de eerste planning in 2024 klaar zijn.

6 uur geleden