Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noodkreet Zeeuwse organisaties over risico's staalslakken als dijkversterking

Noodkreet Zeeuwse organisaties over risico's staalslakken als dijkversterking

KATTENDIJKE - Vertegenwoordigers van natuur- en milieuorganisaties, de Nederlandse Onderwatersport Bond en een vertegenwoordiging van de visserij- en schelpdiersector Vereniging OWV uiten een noodkreet richting de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen, over de risico’s van het gebruik van staalslakken als dijkversterking in de Deltawateren. Ze nodigen haar uit om naar Zeeland te komen en ‘zelf te zien waarom we moeten stoppen met staalslakken’, meldt de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) dinsdag namens de organisaties in een persbericht.

De natuurorganisaties die naast de ZMf de noodkreet hebben gestuurd zijn Nationaal Park Oosterschelde, Stichting De Oosterschelde en Vereniging Natuurmonumenten.

Schadelijke stoffen uit staalslakken

Uit een publicatie van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), op basis van een studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), blijkt dat het gebruik van staalslakken schadelijk kan zijn voor de omgeving, aldus de samen optrekkende organisaties. In dat rapport wordt benoemd dat schadelijke stoffen vrijkomen als staalslakken nat worden. ‘Een situatie waarmee ook het Gelderse dorp Eerbeek inmiddels de landelijke pers heeft gehaald. Behalve gezondheidsschade bij omwonenden daar wordt gewezen op milieuschade die het veroorzaakt in het onderwatersysteem. Staalslakken worden ook al jaren veelvuldig en met miljoenen kilo’s tegelijk in de Oosterschelde en Westerschelde gestort, als kustverdediging. Echter, in de wetenschap dat er schadelijke stoffen uit vrijkomen, dat ze door samenklontering de structuur van de bodem onder water ingrijpend veranderen en dat de negatieve gevolgen hiervan op lange termijn zich laten raden, lijkt het evident dat de inzet van staalslakken moet stoppen. Zeker in een Natura 2000-gebied.’

Volksgezondheid

Als het aan de bezorgde partijen in Zeeland ligt, moeten er nu maatregelen worden genomen om meer schade te beperken. ‘Vanuit Zeeland klinkt een gezamenlijke noodkreet richting staatssecretaris Heijnen uit zorg voor de kwaliteit van het water en de natuur in de Ooster- en Westerschelde, en daarmee voor de volksgezondheid en de instandhouding van dierpopulaties in en rond deze wateren. De dringende oproep luidt: grijp direct in en stop ermee!’

Meer uit Beveland

Jaarlijkse dodenherdenking en kranslegging Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Programma Dodenherdenking Colijnsplaat 4 mei 2024

14 uur geleden
Hertenkamp 's-Heerenhoek in handen van dorpsbewoners

's-HEERENHOEK - "We hebben er een paar huisdieren bijgekregen", vertelt Elina Janse uit 's-Heerenhoek. Met haar buurman René Ars heeft ze het beheer van het hertenkamp, bij hen om de hoek, overgenomen van de gemeente Borsele. Bij het ondertekenen van het contract dinsdag deden ze ook nieuwe plannen uit de doeken. "We willen het hertenkamp uitbreiden met extra dieren en meer ruimte en een natuurlijke drinkpoel aanleggen."

19 uur geleden
Hoedekenskerke herdenkt op 4 mei

HOEDEKENSKERKE - Op zaterdag 4 mei zullen ook in Hoedekenskerke de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en militaire handelingen nadien worden herdacht. 

23 uur geleden
Afsluitingen N57 Oosterscheldekering uitgesteld

KAMPERLAND - Op donderdag 2, maandag 6 en woensdag 8 mei is de N57 van De Banjaard (Kamperland) tot de Kraaijensteinweg (Westenschouwen) tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten, vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering.

1 dag geleden
Gratis ambachtelijke moederdagappelkruimeltaart van de Smulkamer in Goes voor Vrienden van de Bode

GOES - Zondag 12 mei is het Moederdag en dankzij de Smulkamer in Goes kun je je moeder een overheerlijk cadeau geven: een verse, ambachtelijke roomboter appelkruimeltaart. En nog feestelijker: Vrienden van de Bode krijgen zo'n zespersoonstaart gratis!

1 dag geleden
Wereldberoemd schrijverspaar Nicci French bezoekt Goes

GOES - Vrijdag 10 mei komt het wereldwijd succesvolle, Britse schrijversduo Nicci French naar Goes voor de promotie van hun nieuwe boek.

1 dag geleden
Rogier Zevenbergen is gesetteld in Zeeland: 'Mijn droom achterna gaan, kan ik iedereen aanraden'

MIDDELBURG/ZIERIKZEE - Rogier Zevenbergen vindt het helemaal niet erg als je hem 'Import-Zeeuw' noemt. Hij draagt deze titel met trots. In zijn werk houdt de geboren Amsterdammer zich zelfs bezig met het aantrekken van nieuwe Import-Zeeuwen. "Ik ervaar hier meer ruimte en rust, zowel privé als in mijn werk", vertelt Rogier.

1 dag geleden