Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noodkreet Zeeuwse organisaties over risico's staalslakken als dijkversterking

Noodkreet Zeeuwse organisaties over risico's staalslakken als dijkversterking

KATTENDIJKE - Vertegenwoordigers van natuur- en milieuorganisaties, de Nederlandse Onderwatersport Bond en een vertegenwoordiging van de visserij- en schelpdiersector Vereniging OWV uiten een noodkreet richting de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen, over de risico’s van het gebruik van staalslakken als dijkversterking in de Deltawateren. Ze nodigen haar uit om naar Zeeland te komen en ‘zelf te zien waarom we moeten stoppen met staalslakken’, meldt de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) dinsdag namens de organisaties in een persbericht.

De natuurorganisaties die naast de ZMf de noodkreet hebben gestuurd zijn Nationaal Park Oosterschelde, Stichting De Oosterschelde en Vereniging Natuurmonumenten.

Schadelijke stoffen uit staalslakken

Uit een publicatie van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), op basis van een studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), blijkt dat het gebruik van staalslakken schadelijk kan zijn voor de omgeving, aldus de samen optrekkende organisaties. In dat rapport wordt benoemd dat schadelijke stoffen vrijkomen als staalslakken nat worden. ‘Een situatie waarmee ook het Gelderse dorp Eerbeek inmiddels de landelijke pers heeft gehaald. Behalve gezondheidsschade bij omwonenden daar wordt gewezen op milieuschade die het veroorzaakt in het onderwatersysteem. Staalslakken worden ook al jaren veelvuldig en met miljoenen kilo’s tegelijk in de Oosterschelde en Westerschelde gestort, als kustverdediging. Echter, in de wetenschap dat er schadelijke stoffen uit vrijkomen, dat ze door samenklontering de structuur van de bodem onder water ingrijpend veranderen en dat de negatieve gevolgen hiervan op lange termijn zich laten raden, lijkt het evident dat de inzet van staalslakken moet stoppen. Zeker in een Natura 2000-gebied.’

Volksgezondheid

Als het aan de bezorgde partijen in Zeeland ligt, moeten er nu maatregelen worden genomen om meer schade te beperken. ‘Vanuit Zeeland klinkt een gezamenlijke noodkreet richting staatssecretaris Heijnen uit zorg voor de kwaliteit van het water en de natuur in de Ooster- en Westerschelde, en daarmee voor de volksgezondheid en de instandhouding van dierpopulaties in en rond deze wateren. De dringende oproep luidt: grijp direct in en stop ermee!’

Meer uit Beveland

Rubriek Goes Gezien: Jan Haak loerde ook in de haven

Jan Haak, wie kent hem niet? In ieder geval de jongste generaties niet meer. Als ik in Zeeland geboren en getogen was, had ik zeker van hem of Joosje Pik of Piet den Haak of Hakepuit of Akervent gehoord. En daardoor nog banger voor open water geworden dan ik van nature al ben. Al deze figuren zijn namelijk 'nekkers': boosaardige watergeesten, die kinderen schrik aanjoegen om maar zo ver mogelijk van water weg te blijven. Deed je dat niet, dan kon je erin vallen en was Jan Haak of een soortgenoot er als de kippen bij om je naar beneden te trekken.

23 uur geleden
Brand uitgebroken op schip in Scaldiahaven, bemanning veilig gesteld

NIEUWDORP - Zondagochtend is er brand uitgebroken aan boord van een schip dat aangemeerd ligt in de Scaldiahaven. De brandweer is ter plaatse en de bemanning is geëvacueerd.

1 dag geleden
Vrouw (37) aangehouden voor overlast en mishandeling op treinstation Goes

GOES - Een 37-jarige vrouw uit Warnsveld is zaterdagmiddag aangehouden voor het veroorzaken van overlast op het treinstation. De vrouw heeft daarbij ook een agent geslagen en beledigd.

1 dag geleden
Jo de Roo toertocht vanaf Grote Markt in Goes

GOES - De Jo de Roo toertocht wordt zondag 23 juni weer verreden vanuit Goes.

1 dag geleden
Scooterbestuurster raakt gewond na botsing met auto op de Stelleweg

HEINKENSZAND- Een scooterbestuurster is zaterdagmiddag gewond geraakt op de Stelleweg. Dit gebeurde nadat ze in botsing kwam met een auto die een uitrit verliet. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

1 dag geleden
Op de werkvloer bij monteurs Aart Jan en Wim: 'Samen oplossingen bedenken is het leukste dat er is'

KAMPERLAND - Op het grote terrein van familiebedrijf Sandee Groen aan de rand van Kamperland is de nieuwbouw van het kantoor in volle gang. Ernaast staat de werkplaats. Dit is het kloppend technisch hart van het internationaal opererende bedrijf. Voor onderhoud en reparaties nemen de monteurs Aart Jan, Wim en Durmus duizenden machines met deskundigheid en plezier onder handen.

2 dagen geleden
Holland House Colijn klaar voor EK

COLIJNSPLAAT - Na heel wat uurtjes zwoegen is het Holland House Colijn klaar voor het Europees Kampioenschap voetbal.

2 dagen geleden