Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noodkreet gemeente over Ter Apel, COA heeft nog geen plek

Noodkreet gemeente over Ter Apel, COA heeft nog geen plek

WESTERWOLDE (ANP) - De gemeente Westerwolde luidt dinsdagavond opnieuw de noodklok over de situatie in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel. Volgens een woordvoerder van de Groningse gemeente zullen er in de nacht van dinsdag op woensdag 750 mensen overnachten in de nachtopvang van Ter Apel, waar er normaal plek is voor 275 personen. "Dit kan nu echt niet langer. We moeten nu geholpen worden", aldus de woordvoerder.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) onderschrijft in een verklaring dat "dit geen verantwoorde opvang meer is. Het Veiligheidsberaad heeft maandag toegezegd met locaties te komen. Zodra er locaties beschikbaar zijn, kunnen wij deze zo snel als mogelijk gereed maken en bewoners uit Ter Apel verhuizen om deze locatie te ontlasten".

De gemeente heeft dinsdagmiddag Den Haag en het COA gesommeerd om voor crisisopvang te zorgen, zodat er minder mensen in Ter Apel hoeven worden opgevangen. Volgens de gemeenteraad wordt sinds de zomer van dit jaar de limiet van 2000 asielzoekers in Ter Apel regelmatig overschreden. "Ik constateer dat het COA de situatie niet meer onder controle heeft", zegt burgemeester Jaap Velema tegen RTV Noord. Vanwege de drukte slapen mensen sommige nachten op stoelen en stretchers.

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft burgemeesters maandag gevraagd snel achthonderd opvangplekken voor vreemdelingen in te richten. In de komende weken moeten er nog eens 1500 bij komen. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, liet weten dat de burgemeesters de problematiek herkennen. "Wij denken dan ook graag mee en hebben hier vervolgens afspraken over gemaakt zodat er binnen twee à drie weken 1500 vluchtelingen verspreid opgevangen kunnen worden", aldus Bruls. "Zo zorgen we er samen voor dat de vluchtelingen op een humane manier opgevangen kunnen worden."

7 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

roboehlen 1 maand geleden
@ Davidse, Het was ook niet bedoeld alsof die 7% weinig is, juist andersom. Als het al een correcte berekening is. Het is juist van de gekke dat er al zoveel weggeven wordt. 1% is nog acceptabel lijkt me.
J. Davidse. 1 maand geleden
@roboehlen: 'Vluchtelingenwerk' als betrouwbare bron citeren is wel heel dom. Natuurlijk komt die criminele organisatie niet met betrouwbare cijfers. Het is het legale verlengstuk van de criminele georganiseerde mensenhandel in Europa. Persoonlijk zou ik ze op de lijst van terroristische organisaties plaatsen. Hetzelfde toe het ministerie verkrachtingen, moorden en mishandelingen onder het kopje 'overige' wegmoffelde bij een lijstje vergrijpen door asielzoekers begaan. Kosten nog moeite worden voor die goudzoekers gespaard om ze een geriefelijk leventje te bezorgen ten koste van de eigen bevolking. Echte vluchtelingen die in eigen land hun leven niet zeker waren heb ik nooit horen klagen, die waren blij met de zekerheid die ze hier geboden werd. Het gros wat binnenstroomt vandaag de dag zijn jonge jihadisten waar je vrouw en dochter niet veilig bij zijn en die carriere gaan maken in de misdaad...
roboehlen 1 maand geleden
Woningnood? Asielzoekers nemen 'maar' 7!% van de sociale huurwoningen in van NL. https://www.vluchtelingenwerk.nl/feiten-cijfers/veelgestelde-vragen/een-nieuw-leven-voor-vluchtelingen-nederland-integratie-i-veelgestelde-vragen
roboehlen 1 maand geleden
Hier in de buurt zie ik ze ook al 'neerstrijken'. De huurwoningen zijn net volledig gerenoveerd naar label A!. Voor mijn koopwoning zou ik pak en beet rond de 40k kwijt zijn als ik hetzelfde werk uit zou laten voeren. (offertes van uitvoerder/aannemers) Fijn, dus dat soort lui worden in de meest energiezuinige woningen gezet. Je ziet de uitstraling van dat soort woningen direct omslaan naar grauw en smerig. Tuin vol houten/stoffen rotzooi zoals meubels en vuilniszakken. Donkere raambekleding en vooral geen gedag zeggen op straat. Bang voor honden zodat ik er iedere keer met een grote boog omheen kan omdat ze anders staan te rillen. Dat er gedacht wordt dat dit soort lui zullen integreren is een fabel, ze kunnen niet eens fatsoenlijk Nederlands spreken laat staan de compleet andere cultuur. Je zou ze als schoonmaker in kunnen zetten maar zelfs daar heb je ervaring voor nodig of, jawel, een opleiding. En weer een voorbeeld dat het geld zogenaamd niet op kan. Als wilt walgen, lees dit maar eens. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asielbeleid/vraag-en-antwoord/hoeveel-geld-krijgen-asielzoekers-in-nederland
Braspenning 1 maand geleden
Het COA moet niet moeilijk er is gewoon een makkelijke oplossing gelijk een vliegtuig boot of een voetreis naar het land van herkomst Nederland op slot we hebben genoeg opvreters
bung 87 1 maand geleden
het COA doet niets en gaat door met het volstouwen van "asielzoekers" waar gemeenten EN bevolking mee worden opgezadeld. stop met die waanzin--NL is al vol genoeg EN eigen mensen wachten ook al jaaaaren op een huis en die hebben voorrang.
volijke 1 maand geleden
Nederland kan beter zijn eigen problemen zoals de slachtoffers van de toeslagaffaire eens oplossen.

Meer uit Binnenland

Panel: 150 miljoen voor Rembrandt kan beter besteed

HILVERSUM (ANP) - De 150 miljoen euro waarmee de Nederlandse staat het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt wil aankopen kan volgens een deel van de Nederlanders beter worden besteed, meldt Hart van Nederland na onderzoek onder ruim 2800 leden van het Hart van Nederland-panel. De meeste deelnemers (58 procent) zien de miljoenen het liefst naar de gezondheidszorg gaan.

15 uur geleden
Doel voor windmolens en zonnepanelen op land in zicht volgens PBL

DEN HAAG (ANP) - Het aantal zonnepanelen en windmolens op het land neemt zo snel toe, dat het doel voor 2030 binnen bereik is volgens berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het wordt wel een hele puzzel om alle duurzame energieprojecten af te stemmen op het elektriciteitsnetwerk, dat op steeds meer plaatsen nu al aan zijn maximale capaciteit zit. De schaarste op het net zal de komende jaren "een chronische belemmering vormen", waarschuwt het adviesorgaan.

15 uur geleden
Broekers gaat praten over problemen in ov bij Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Op verzoek van de Tweede Kamer gaat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) op korte termijn met de vervoersbedrijven, burgemeesters en provincies praten over de incidenten die plaatsvinden in het openbaar vervoer rondom Ter Apel, Zwolle en Emmen. In Ter Apel is het aanmeldcentrum gevestigd en een deel van de asielzoekers zorgt al lange tijd voor problemen in de bussen en treinen die tussen deze plaatsen rijden.

15 uur geleden
Panel: 150 miljoen voor Rembrandt kan beter besteed

HILVERSUM (ANP) - De 150 miljoen euro waarmee de Nederlandse staat het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt wil aankopen kan volgens een deel van de Nederlanders beter worden besteed, meldt Hart van Nederland na onderzoek onder ruim 2800 leden van het Hart van Nederland-panel. De meeste deelnemers (58 procent) zien de miljoenen het liefst naar de gezondheidszorg gaan.

15 uur geleden
Twee derde van Afghaanse asielzoekers in Nederland heeft status

DEN HAAG (ANP) - Twee derde van de Afghanen die sinds de zomer in Nederland asiel heeft aangevraagd, heeft inmiddels een verblijfsstatus gekregen. Het gaat om 1200 tot 1300 mensen van de ongeveer 2000 Afghanen die naar Nederland zijn gevlucht, meldde demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) in de Tweede Kamer.

16 uur geleden
Minister: voor zomer achterstand in huisvesting statushouders weg

DEN HAAG (ANP) - Het moet mogelijk zijn om voor komende zomer de achterstand weg te werken in de huisvesting van asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) zei dat in de Tweede Kamer, waar ze aangaf dat gemeenten en provincies grote vorderingen hebben gemaakt om woningen beschikbaar te stellen.

17 uur geleden
Bronnen: Schiphol krijgt stikstofvergunning niet zomaar

DEN HAAG (ANP) - Er moet behoorlijk wat gebeuren voordat Schiphol een geldige natuurvergunning krijgt voor de neerslag van stikstof. Op een gegeven moment kan dat tot grote problemen leiden, melden betrokkenen na een bericht van de NOS. Bronnen bevestigen dat er stevige ingrepen nodig zijn om ervoor te zorgen dat Schiphol kan blijven draaien.

18 uur geleden