Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nominaties Zeeuwse Boekenprijs 2022 bekend

Nominaties Zeeuwse Boekenprijs 2022 bekend

MIDDELBURG - De jury van de Zeeuwse Boekenprijs heeft dit jaar tien boeken genomineerd als kanshebber voor de Zeeuwse Boekenprijs 2022. Onder voorzitterschap van Commissaris van de Koning Han Polman zijn de nominaties definitief vastgesteld. De winnaar wordt dinsdag 1 november bekendgemaakt.

De nominaties (alfabetisch op naam van de auteurs):
- Jeanine Dekker en Huib Uil (redactie), Zierikzee acht eeuwen stad. Goes, uitgeverij Paard van Troje, 2021.
- Lo van Driel, Duitse Passanten. Amsterdam, Park Uitgevers, 2021.
- Margot Dijkgraaf, In de voetsporen van mijn grootvader. Amsterdam, Atlas Contact, 2021.
- Tobias van Gent, De minister en de majesteit. Amsterdam, Boom Uitgevers Amsterdam, 2022.
- Dirk Kolff, Frans Naerebout en het Vlissingen van zijn tijd. Zutphen, Walburg Pers, 2022.
- Peter L. Meininger (redactie), Avifauna Zeelandica. Nijmegen, Sovon Vogelonderzoek Nederland, 2022.
- Patricia Mollenhauer, Het beest van Bakendorp. Prinsenbeek, Uitgeverij Ellessy, 2021.
- Erik Rozing, Staat van ontkenning. Amsterdam, Meulenhoff Boekerij, 2022
- Rinus Spruit, De verlossing van Jacob Smallegange. Amsterdam, Uitgeverij Cossee, 2021.
- André van der Veeke, Het schuimspoor van het onbereikbare. Dordrecht, Liverse, 2021.

Jubileum
De Zeeuwse Boekenprijs werd voor het eerst uitgereikt in 2003 en viert dit jaar het twintigste jubileum. Er zijn 80 boeken ingezonden. Vanwege het feestelijke jubileum heeft de jury besloten om dit jaar alle tien genomineerden in de race te houden tot het moment dat de winnaar op 1 november bekend wordt gemaakt. Er wordt dus geen shortlist gepresenteerd, zoals eerdere jaren wel gebruikelijk was. Ook wordt er dit jaar naast de winnaar een tweede en een derde prijs toegekend, zodat er van de tien genomineerden drie worden bekroond.

Prijzen
De drie winnaars van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangen een geldbedrag. De Zeeuwse boekhandelaars kennen ook dit jaar weer de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel toe. Daarmee spreken zij hun waardering uit voor een Zeeuwse auteur of uitgever of een persoon die voor het Zeeuwse boek van betekenis is.

Publieksprijs
Ook dit jaar organiseert de PZC in samenwerking met de ZB de Publieksprijs. Alle ingezonden boeken komen daarvoor in aanmerking. Via de website van de PZC kan er worden gestemd van 11 t/m 31 oktober. In de ZB in Middelburg zijn alle deelnemende boeken in te zien.

Jury
De jury van 2022 bestaat uit voorzitter Han Polman (CvdK), secretaris Marina Polderman, Wim Hofman (prijswinnaar ZBP 2021), Perry Moree (directeur ZB), Jan van Damme (cultureel journalist), Angelique Duijndam (voorzitter Keti Koti Zeeland) en Nellianne van Schaik (docent Nederlands Calvijn College).

Uitreiking
De feestelijke uitreiking van alle prijzen vindt plaats op dinsdag 1 november in het bioscoopcomplex CineCity in Vlissingen. Iedereen is daarbij van harte welkom. Aanmelden kan via dezb.nl. Meer informatie over de Zeeuwse Boekenprijs: dezb.nl/zeeuwseboekenprijs.

Meer uit Beveland

Burgemeester Dijksterhuis neemt Jaarboek Beveland 2023 in ontvangst

HEINKENSZAND - Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele heeft uit handen van Robert Odekerken van Uitgeverij De Bode het Jaarboek Beveland 2023 in ontvangst genomen. 

17 uur geleden
Man gewond aan hoofd na ongeval Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Bij een ongeval op de Oosterschelde bij Colijnsplaat is zaterdagmiddag een man gewond geraakt aan het hoofd. De KNRM en de Kustwacht werden ingezet.

2 dagen geleden
Kapelse bigband 'The Evergreens' gaat terug in de tijd in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Op zaterdag 9 maart geeft bigband The Evergreens uit Kapelle een echte dansavond voor de liefhebbers van het stijldansen.

2 dagen geleden
Kunstenaar Dani Ploeger: 'Mijn werk gaat over de wereld waarin we leven'

VLISSINGEN - Bij de Souburgse fanfare leerde hij dat er meer mogelijk is dan 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Die les heeft Dani Ploeger ter harte genomen. Als kunstenaar zoekt hij de verbinding tussen de plek waar hij opgroeide en de kunstwereld. "Die mensen vinden me een rare, maar ik ben óók nog steeds iemand van het dorp."

2 dagen geleden
Auto belandt in sloot in buitengebied Borssele: Inzittenden naar het ziekenhuis

BORSSELE - In het buitengebied van Borssele is vrijdagavond een personenauto op zijn kop in een vrijwel droge sloot beland. Zeker twee personen raakten gewond.

2 dagen geleden
Hele gebied Omnium en Hollandsche Hoeve in Goes voortaan rookvrij

GOES - Binnen mocht al niet meer gerookt worden, maar voortaan is het hele terrein van het Omnium en de Hollandsche Hoeve in Goes een rookvrije zone. 'Hier komen veel kinderen en we willen het goede voorbeeld geven', aldus de partijen in het gebied die hiervoor samenwerken.

3 dagen geleden
Goes vernieuwt centrum-zuid, inwoners kunnen meedenken

GOES - De gemeente Goes presenteert een conceptplan voor de toekomst van het gebied centrum-zuid. Voordat de gemeenteraad hierover definitief besluit, kunnen inwoners tot maandag 1 april online meedenken en suggesties geven. Ook is er op maandag 18 maart een inloopavond over de nieuwe visie in buurthuis de Pit in Goes.

3 dagen geleden