Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nominaties Zeeuwse Boekenprijs 2022 bekend

Nominaties Zeeuwse Boekenprijs 2022 bekend

MIDDELBURG - De jury van de Zeeuwse Boekenprijs heeft dit jaar tien boeken genomineerd als kanshebber voor de Zeeuwse Boekenprijs 2022. Onder voorzitterschap van Commissaris van de Koning Han Polman zijn de nominaties definitief vastgesteld. De winnaar wordt dinsdag 1 november bekendgemaakt.

De nominaties (alfabetisch op naam van de auteurs):
- Jeanine Dekker en Huib Uil (redactie), Zierikzee acht eeuwen stad. Goes, uitgeverij Paard van Troje, 2021.
- Lo van Driel, Duitse Passanten. Amsterdam, Park Uitgevers, 2021.
- Margot Dijkgraaf, In de voetsporen van mijn grootvader. Amsterdam, Atlas Contact, 2021.
- Tobias van Gent, De minister en de majesteit. Amsterdam, Boom Uitgevers Amsterdam, 2022.
- Dirk Kolff, Frans Naerebout en het Vlissingen van zijn tijd. Zutphen, Walburg Pers, 2022.
- Peter L. Meininger (redactie), Avifauna Zeelandica. Nijmegen, Sovon Vogelonderzoek Nederland, 2022.
- Patricia Mollenhauer, Het beest van Bakendorp. Prinsenbeek, Uitgeverij Ellessy, 2021.
- Erik Rozing, Staat van ontkenning. Amsterdam, Meulenhoff Boekerij, 2022
- Rinus Spruit, De verlossing van Jacob Smallegange. Amsterdam, Uitgeverij Cossee, 2021.
- André van der Veeke, Het schuimspoor van het onbereikbare. Dordrecht, Liverse, 2021.

Jubileum
De Zeeuwse Boekenprijs werd voor het eerst uitgereikt in 2003 en viert dit jaar het twintigste jubileum. Er zijn 80 boeken ingezonden. Vanwege het feestelijke jubileum heeft de jury besloten om dit jaar alle tien genomineerden in de race te houden tot het moment dat de winnaar op 1 november bekend wordt gemaakt. Er wordt dus geen shortlist gepresenteerd, zoals eerdere jaren wel gebruikelijk was. Ook wordt er dit jaar naast de winnaar een tweede en een derde prijs toegekend, zodat er van de tien genomineerden drie worden bekroond.

Prijzen
De drie winnaars van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangen een geldbedrag. De Zeeuwse boekhandelaars kennen ook dit jaar weer de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel toe. Daarmee spreken zij hun waardering uit voor een Zeeuwse auteur of uitgever of een persoon die voor het Zeeuwse boek van betekenis is.

Publieksprijs
Ook dit jaar organiseert de PZC in samenwerking met de ZB de Publieksprijs. Alle ingezonden boeken komen daarvoor in aanmerking. Via de website van de PZC kan er worden gestemd van 11 t/m 31 oktober. In de ZB in Middelburg zijn alle deelnemende boeken in te zien.

Jury
De jury van 2022 bestaat uit voorzitter Han Polman (CvdK), secretaris Marina Polderman, Wim Hofman (prijswinnaar ZBP 2021), Perry Moree (directeur ZB), Jan van Damme (cultureel journalist), Angelique Duijndam (voorzitter Keti Koti Zeeland) en Nellianne van Schaik (docent Nederlands Calvijn College).

Uitreiking
De feestelijke uitreiking van alle prijzen vindt plaats op dinsdag 1 november in het bioscoopcomplex CineCity in Vlissingen. Iedereen is daarbij van harte welkom. Aanmelden kan via dezb.nl. Meer informatie over de Zeeuwse Boekenprijs: dezb.nl/zeeuwseboekenprijs.

Meer uit Beveland

Steuntje in de rug voor Bevelandse huurders

GOES/HEINKENSZAND - Huurders in de gemeenten Goes en Borsele hebben een bespaarkaart ter waarde van tachtig euro ontvangen. Met deze actie geven woningcorporatie Beveland Wonen en de beide gemeenten huurders een steuntje in de rug bij het besparen van energie.

1 uur geleden
Politie rondt onderzoek naar gevonden lichamen af, geen aanwijzing voor misdrijf

RILLAND - De politie heeft het onderzoek na het aantreffen van twee levenloze lichamen in het water aan de Bathseweg bij Rilland afgerond. ‘Er zijn geen aanwijzingen dat er sprake is van een misdrijf of dat er andere personen betrokken zijn bij het overlijden van de twee mannen uit Lewedorp’, laat de politie vrijdag weten.

3 uur geleden
Burgemeester Borsele: ‘We willen niet dat dorpen straks verstikken’

HEINKENSZAND - Het voorlopig besluit over twee nieuwe kerncentrales in Nederland is uitgesteld, omdat de plannen, met daarin Borssele als locatie, dinsdag zijn uitgelekt. Waarschijnlijk beslist het kabinet nu volgende week vrijdag. 

5 uur geleden
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen

GOES - Met een opbrengst van bijna € 13 miljoen verbreekt de Grote Clubactie voor het derde jaar op rij al haar records. Verenigingen uit Goes haalden samen € 31884 op. Zijne Majesteit de Koning gaf de voorzet met zijn bewogen quote en iedereen kopte deze massaal in.

5 uur geleden
Benefiet voor stichting Goese Els van Teijlingen

GOES - Voor de zesde keer organiseert stichting de Figurant in Goes het benefietconcert ‘Goes geeft thuis’ voor het goede doel. Donderdagavond 8 december treden in theater de Mythe in Goes verschillende muzikanten op.

6 uur geleden
Nieuwe locatie voor De Vossenhoek Caravan & Recreatie

RUCPHEN - De Vossenhoek Caravan & Recreatie uit Rucphen gaat verhuizen. Per 1 januari is de kampeerspecialist te vinden op Bedrijvenpark Borchwerf II in Oud Gastel. Sinds 2006 zijn ondernemers Ruud Bakker en Theo de Jong eigenaars van Mobiledrôme & Partners. Bij dit campercentrum krijgt het iconische bedrijf uit Rucphen haar nieuwe onderkomen. Voor onderhoud en reparatie aan caravan of kampeerauto blijven klanten welkom bij Het Technocenter aan de Korte Hei in Rucphen.

7 uur geleden
Weerbericht: Koud Sinterklaasweekend voor Heerlijk Avondje

Het eerste weekeinde van december verloopt licht winters. ‘De bewolking overheerst, soms schijnt de zon en het blijft droog’, voorspelt weerbureau Weeronline. 

7 uur geleden