Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog steeds honderden pleegouders te weinig

Nog steeds honderden pleegouders te weinig

DEN HAAG (ANP) - Het aantal beschikbare pleegouders is nog steeds veel te laag, zegt Pleegzorg Nederland aan het begin van de Week van de Pleegzorg. Jaarlijks zijn er zeker 3500 nieuwe pleegouders nodig, maar vorig jaar meldden zich er 2647 aan. Intussen neemt het aantal pleegkinderen toe.

In 2020 waren er 19.097 pleegkinderen, zo'n 800 meer dan vijf jaar eerder. "Te weinig pleegouders betekent dat kinderen vaker doorgeplaatst worden of dat het lang duurt voordat de juiste match voor een fijne plek gevonden is", zegt Pleegzorg Nederland, onderdeel van Jeugdzorg Nederland.

De groei van het aantal kinderen voor wie een plekje wordt gezocht komt vooral door het streven om zoveel mogelijk kinderen die niet thuis wonen, toch een gezinssituatie te bieden en niet een andere woonvorm.

Stabiele basis

Het mag ook om een gezin met één ouder gaan. De samenstelling maakt niet veel uit, als het gezin maar stabiliteit kan bieden. Kinderen moeten een stabiele basis hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. Gebeurt dat niet, dan is er sprake van kansenongelijkheid, zegt Pleegzorg Nederland.

De organisatie hoopt dat "nu corona op zijn retour lijkt, mensen weer vaker hun hart en huis zullen openstellen voor pleegkinderen". De pandemie veroorzaakte volgens haar "een afwachtende houding" en dus nog minder aanmeldingen dan in 2019, toen het er 2780 waren en dus ook al niet genoeg.

Diverse gebouwen zullen de komende dagen groen verlicht worden om aandacht te vragen voor de pleegzorg en "groen licht voor een mooie toekomst" te symboliseren.

Meer uit Binnenland

Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

1 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

3 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

5 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

5 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

7 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

10 uur geleden
Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

1 dag geleden