
Nog nooit zo veel vrouwen in de Eerste Kamer
DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer telde nog nooit zo veel vrouwelijke leden. Komende dinsdag, als de nieuwe senaat aan de slag gaat, leggen dertig vrouwen de eed of belofte af. Dat is 40 procent van de Eerste Kamer, die 75 leden telt. In de Tweede Kamer is ook ongeveer 40 procent vrouw.
Vier jaar geleden kwamen 27 vrouwen in de Eerste Kamer en acht jaar geleden 26. Dit jaar waren eigenlijk 31 vrouwen verkozen, maar Tamara Monzón van de BoerBurgerBeweging (BBB) zag afgelopen week om privéredenen af van haar zetel. Die gaat nu naar partijgenoot Math Goossen, een man. Monzón is wel eerste reserve voor het geval een BBB-zetel vrijkomt. Ook bij Forum voor Democratie, VVD, CDA, SP, Partij voor de Dieren, 50PLUS en Volt zijn vrouwen de eerste vervangers.
GroenLinks heeft naar verhouding de meeste vrouwen in de Eerste Kamer: vijf van de zeven senatoren zijn vrouw. De partij vormt straks een gezamenlijke fractie met de PvdA (vier vrouwen, drie mannen). Samen hebben ze dus negen vrouwen en vijf mannen in de Eerste Kamer.
Verdeling onder partijen
Ook D66 en JA21 hebben meer vrouwen dan mannen in de fractie. Bij CDA, PVV, Volt en VVD zijn de Eerste Kamerzetels precies gelijk verdeeld. 50PLUS, Forum voor Democratie, SGP, SP en Onafhankelijke Politiek Nederland (OPNL) hebben geen vrouwen in hun fractie.
De Eerste Kamer bestaat sinds 1956 uit 75 leden. In dat jaar werden vier vrouwen verkozen in de senaat. Tot in de jaren 70 zaten er hooguit enkele vrouwen tussen alle mannen. In 1980 telde de senaat voor het eerst meer dan tien vrouwen en in 1991 werd de grens van twintig vrouwen gepasseerd. In 2007 kwamen 26 vrouwen in de Eerste Kamer, en daarmee was het aantal mannen voor het eerst gezakt tot onder de vijftig.
De eerste vrouw in de Eerste Kamer was Carry Pothuis-Smit, die in 1920 werd benoemd namens de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP), de voorloper van de PvdA. Pothuis-Smit zette zich onder meer in voor het recht van vrouwen om na hun huwelijk te blijven werken. Tot 1958 was het gebruikelijk dat vrouwen werden ontslagen op de dag dat ze trouwden. Een portret van Pothuis-Smit werd twee jaar geleden opgehangen in de Eerste Kamer.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over extra wijzigingen van de begrotingen van de ministeries van Defensie en Economische Zaken. Het demissionaire kabinet wil een overbruggingskrediet verstrekken aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen dat het gaat om scheepsbouwer Damen Naval na berichtgeving van verschillende media.
24 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
2 dagen geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
5 dagen geleden