Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog nooit zo veel vrouwen in de Eerste Kamer

Nog nooit zo veel vrouwen in de Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer telde nog nooit zo veel vrouwelijke leden. Komende dinsdag, als de nieuwe senaat aan de slag gaat, leggen dertig vrouwen de eed of belofte af. Dat is 40 procent van de Eerste Kamer, die 75 leden telt. In de Tweede Kamer is ook ongeveer 40 procent vrouw.

Vier jaar geleden kwamen 27 vrouwen in de Eerste Kamer en acht jaar geleden 26. Dit jaar waren eigenlijk 31 vrouwen verkozen, maar Tamara Monzón van de BoerBurgerBeweging (BBB) zag afgelopen week om privéredenen af van haar zetel. Die gaat nu naar partijgenoot Math Goossen, een man. Monzón is wel eerste reserve voor het geval een BBB-zetel vrijkomt. Ook bij Forum voor Democratie, VVD, CDA, SP, Partij voor de Dieren, 50PLUS en Volt zijn vrouwen de eerste vervangers.

GroenLinks heeft naar verhouding de meeste vrouwen in de Eerste Kamer: vijf van de zeven senatoren zijn vrouw. De partij vormt straks een gezamenlijke fractie met de PvdA (vier vrouwen, drie mannen). Samen hebben ze dus negen vrouwen en vijf mannen in de Eerste Kamer.

Verdeling onder partijen

Ook D66 en JA21 hebben meer vrouwen dan mannen in de fractie. Bij CDA, PVV, Volt en VVD zijn de Eerste Kamerzetels precies gelijk verdeeld. 50PLUS, Forum voor Democratie, SGP, SP en Onafhankelijke Politiek Nederland (OPNL) hebben geen vrouwen in hun fractie.

De Eerste Kamer bestaat sinds 1956 uit 75 leden. In dat jaar werden vier vrouwen verkozen in de senaat. Tot in de jaren 70 zaten er hooguit enkele vrouwen tussen alle mannen. In 1980 telde de senaat voor het eerst meer dan tien vrouwen en in 1991 werd de grens van twintig vrouwen gepasseerd. In 2007 kwamen 26 vrouwen in de Eerste Kamer, en daarmee was het aantal mannen voor het eerst gezakt tot onder de vijftig.

De eerste vrouw in de Eerste Kamer was Carry Pothuis-Smit, die in 1920 werd benoemd namens de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP), de voorloper van de PvdA. Pothuis-Smit zette zich onder meer in voor het recht van vrouwen om na hun huwelijk te blijven werken. Tot 1958 was het gebruikelijk dat vrouwen werden ontslagen op de dag dat ze trouwden. Een portret van Pothuis-Smit werd twee jaar geleden opgehangen in de Eerste Kamer.

Meer uit Politiek

Beljaarts betrokken bij faillissement, KHN wacht onderzoek af

WOERDEN (ANP) - De curator van KHN Rekenwerk bekijkt of beoogd PVV-minister Dirk Beljaarts iets aan te rekenen valt bij het faillissement van het bedrijf, dat administratiediensten leverde voor de horeca. Beljaarts was op het moment van het faillissement bestuurder bij KHN Rekenwerk, zo blijkt uit het faillissementsverslag. De Telegraaf berichtte daar vrijdagmiddag voor het eerst over.

1 dag geleden
Partijleiders en Kamerleden geschokt over uitlatingen Klever

DEN HAAG (ANP) - Diverse partijleiders en Kamerleden reageren geschokt en beschaamd op uitlatingen van beoogd PVV-minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) over de omstreden 'omvolkingstheorie'. PVV-leider Geert Wilders verdedigt haar net als andere PVV-kandidaat bewindslieden die de afgelopen dagen in hoorzittingen kritisch werden bevraagd door de Tweede Kamer.

1 dag geleden
BuZa: 'onvoorspelbare' situatie Israël door conflict Hezbollah

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) waarschuwt vrijdag dat de situatie in Israël "onvoorspelbaar" is door toenemende spanningen tussen Israël en de Libanese militante beweging Hezbollah. Volgens het ministerie bestaat de kans dat het conflict verder escaleert.

1 dag geleden
Klever weet zeker dat ze steun meerderheid Tweede Kamer heeft

DEN HAAG (ANP) - Ondanks een moeizame hoorzitting in de Tweede Kamer, maakt beoogd minister Reinette Klever van Handel en Ontwikkelingshulp (PVV) zich geen zorgen over de relatie met het parlement. "Ik weet zeker dat ik de steun heb van de meerderheid van de Kamer", aldus de aanstaande bewindsvrouw, die na afloop tegenover de media weinig vragen wilde beantwoorden.

1 dag geleden
Klever haalt ondanks afspraken uit naar 'niet objectieve' media

DEN HAAG (ANP) - Tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer heeft beoogd minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) zich negatief uitgelaten over media die volgens haar niet objectief zijn. Zij deelde woensdag een bericht op X waarin media als "propaganda" worden bestempeld. De twitteraar van wie zij het bericht deelde vond dat onterecht werd bericht over beoogde PVV-bewindslieden. De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft echter afspraken gemaakt, waarin staat dat bewindslieden geen instituties zoals de rechtsstaat of de vrije pers verbaal aanvallen.

1 dag geleden
Beoogd minister Klever: Zwarte Piet hoort bij Nederlandse cultuur

DEN HAAG (ANP) - Aanstaand minister Reinette Klever (PVV), die verscheen in het Zwarte Pietenjournaal van omroep ON!, blijft voorstander van het gebruik van de figuur. "Zwarte Piet en sinterklaasviering is een eeuwenoude traditie. Het behoort tot de cultuur van Nederland", zei ze tegenover een kritische Tweede Kamer in een hoorzitting.

1 dag geleden
Klever: ik ben heel geschikt om te bezuinigen op ontwikkelingshulp

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) acht zichzelf "heel geschikt" om 2,4 miljard euro "te snijden" in het budget van haar eigen ministerie. De rechtse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft tot die miljardenbezuiniging besloten, iets wat ook al jaren in het verkiezingsprogramma van de PVV staat.

1 dag geleden