Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nog meer en blijvend geld naar podiumkunsten en -festivals'

'Nog meer en blijvend geld naar podiumkunsten en -festivals'

DEN HAAG (ANP) - Er moet jaarlijks nog eens 19,5 miljoen euro bijkomen voor de podiumkunsten, voor producenten maar ook voor festivals in het hele land. Dat berekende de organisatie De Verenigde Podiumkunstenfestivals, die hoopt dat de Tweede Kamer te hulp komt. Bij de belangenclub zijn gesubsidieerde festivals aangesloten.

Het kabinet kwam al met steunpakketten om de nood door de coronacrisis te lenigen. Dat was volgens De Verenigde Podiumkunstenfestival "uiteraard geweldig", maar daarmee "is echter niet de structuur op de lange termijn gewaarborgd."

Om de podiumkunsten in de verschillende regio’s overeind te houden en om tegelijk ook nieuwe gezelschappen een toekomst te bieden, is het volgens de club nodig om alle door het Fonds Podiumkunsten als goed beoordeelde gezelschappen financieel bij te staan. Nu is er geen geld voor bepaalde gezelschappen die toch worden gewaardeerd door het Fonds, dat minder te besteden heeft gekregen. Vooral in deze coronacrisis hebben zij "geen plan B". Om hier soelaas te bieden is er 15,8 miljoen per jaar nodig, becijferde de organisatie.

Leed verzachten

De Raad voor Cultuur, die adviseert wie er rechtstreeks subsidie moet krijgen van het Rijk, beoordeelde veel meer festivals als positief dan de acht die mogen hopen op een financiële bijdrage uit de nationale pot. Die acht kregen ook lang niet alle gevraagde subsidie. Met 1,7 miljoen kan hier veel leed worden verzacht.

Bovendien zou er zeker ruimte moeten zijn voor vijftien festivals in totaal. De vereniging benadrukt dat veel mensen alleen op festivals kennis maken met podiumkunsten. Voorlopig zou er nog eens 2 miljoen moeten worden uitgetrokken voor andere festivals, al kunnen er daar nooit vijftien mee worden bediend, zegt de belangenorganisatie, die ook wel begrijpt dat op dit moment niet alles mogelijk is.

Op Prinsjesdag wordt duidelijk wat de regering overneemt van de cultuursubsidie-adviezen en in november vergadert de Tweede Kamer erover. Behalve over de financiering is er ook veel discussie over het bestel zoals dat nu is. Velen vinden dat het aan vernieuwing toe is, onder wie Kamerleden.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden