Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog geen paniek bij ECB over onrust Franse beurs, aldus bronnen

Nog geen paniek bij ECB over onrust Franse beurs, aldus bronnen

FRANKFURT (ANP) - Bij beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) is nog geen paniek over de onrust op de Franse financiële markten door het onverwachte besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven. Dat meldden bronnen bij de ECB aan persbureau Bloomberg.

Macron schreef de verkiezingen uit omdat zijn partij een grote nederlaag heeft geleden bij de Europese verkiezingen. De rechtse partij Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen kreeg twee keer zoveel stemmen als de partij van de president. Op de beurs in Parijs heeft dit geleid tot forse koersverliezen door zorgen over politieke instabiliteit en de Franse overheidsfinanciën. Ook Franse staatsobligaties hebben flink te lijden door de sterk gestegen risicopremies die beleggers eisen om die schuldpapieren aan te houden.

Volgens ingewijden bij de ECB worden die problemen vooralsnog als beheersbaar gezien en zijn er dus ook geen gesprekken geweest over eventuele noodmaatregelen om de onrust aan te pakken. Dat werd eerder wel gedaan door de centrale bank in Frankfurt bij de schuldencrisis van bijvoorbeeld Griekenland of Italië. Toen kocht de ECB massaal staatsobligaties van die landen op om rentes te drukken.

Plicht

ECB-president Christine Lagarde, zelf van Franse afkomst, wilde vrijdag niet ingaan op de Franse politieke situatie. "Ik wil enkel zeggen dat het de plicht is van de ECB om zijn mandaat na te komen en de inflatie onder controle te houden en naar de doelstelling te brengen. Dat is wat we zullen doen", aldus de Française op vragen van verslaggevers bij een economische bijeenkomst in het Kroatische Dubrovnik.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire waarschuwde eerder op de dag nog dat de op een na grootste economie van de eurozone in een financiële crisis terecht dreigt te raken als extreemrechts de komende parlementsverkiezingen wint.

Onlangs verlaagde ratingbureau S&P Global nog het kredietoordeel voor Frankrijk omdat het begrotingstekort de komende jaren hoger zal uitvallen dan verwacht. Deze week waarschuwden S&P en branchegenoot Moody's dat het beleid waarvoor RN pleit verdere gevolgen kan hebben voor de kredietwaardigheid van het land.

Meer uit Financieel

Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

1 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

3 uur geleden
Nigeriaanse boete van 220 miljoen dollar voor Facebook-moeder Meta

ABUJA (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft in Nigeria een boete gekregen van 220 miljoen dollar voor "herhaalde" schendingen van privacywetgeving en rechten van consumenten. Ook zou Meta zijn dominante marktpositie hebben misbruikt in Nigeria.

17 uur geleden
Activistische belegger Elliott heeft belang Starbucks, aldus media

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bekende activistische investeerder Elliott Investment Management heeft een "aanzienlijk" belang genomen in koffieketen Starbucks. Dat meldden The Wall Street Journal en Financial Times op basis van ingewijden. Elliott zou nu bij Starbucks aandringen op verbetering, na een flinke koersval van het aandeel op de beurs dit jaar en tegenvallende verkoopcijfers.

19 uur geleden
Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

20 uur geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

21 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

23 uur geleden