Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog geen begrotingsakkoord, coalitie praat later door

Nog geen begrotingsakkoord, coalitie praat later door

DEN HAAG (ANP) - Een overleg tot na middernacht op het ministerie van Financiën heeft nog niet geleid tot een begrotingsakkoord. Eigenlijk hadden de coalitiepartijen dat wel willen bereiken, maar ze moeten verder onderhandelen over de miljardenverdeling van volgend jaar. Heikele punten zijn vooral de langetermijnmaatregelen om de koopkrachtdaling wat te dempen en de vraag of er dit jaar nog iets extra's kan worden gedaan.

"We hebben nog iets meer tijd nodig", zei premier Mark Rutte na afloop van het vijf uur durende overleg. "Het was mooi geweest als we er vandaag waren uitgekomen, maar bij dit soort onderhandelingen weet je dat het iets langer kan duren."

Over de inhoud wilde Rutte niets kwijt. "Pas als we klaar zijn kunnen we iets zeggen en dat is met Prinsjesdag."

Ook minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) liet niets los over eventuele maatregelen. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de coalitie eruit gaat komen, benadrukt hij. "Het was een vruchtbare avond." Ook volgens Rutte was de sfeer heel goed.

"Het is wel zo dat de problemen met én het winkelmandje én de energierekening enorm zijn. Tegen deze prijzen en tegen deze energierekening, daar is bijna niet tegenop te werken", zei Hoekstra.

Beiden temperen wel de verwachtingen van de maatregelen waarover wordt onderhandeld. "Het zal een heel stevig pakket zijn, maar het kan niet alle problemen wegnemen. Dat gaat niet. Het zijn hele forse problemen", zei Rutte. "Ik wil niet de illusie wekken dat zo alle problemen verdwenen zijn", waarschuwde ook Hoekstra.

Structurele maatregelen om de koopkrachtdaling te dempen zijn duur. Om de miljarden te vinden moeten politieke keuzes worden gemaakt, bijvoorbeeld over de vraag of dit geld bij vermogenden vandaan gehaald moet worden. VVD en CDA voelen daar niet zoveel voor, terwijl ChristenUnie en D66 juist graag meer belasting willen heffen op vermogen.

Het is niet duidelijk wanneer het overleg tussen de top van het kabinet en de fractievoorzitters van VVD, D66, CDA en ChristenUnie wordt voortgezet. Dat kan dit weekeinde zijn of begin komende week. Na een akkoord tussen de vier partijen moeten de afspraken in een extra ministerraad worden bekrachtigd. Dat gebeurt dinsdag of woensdag. Het kabinet moet op 31 augustus de Miljoenennota naar de Raad van State sturen.

Meer uit Binnenland

Duitse klimaatactivisten willen zich aansluiten bij blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De aanhangers van klimaatgroep Extinction Rebellion die dagelijks de snelweg A12 in Den Haag blokkeren, krijgen mogelijk versterking van een radicalere groep uit Duitsland Letzte Generation. Die wil met ongeveer honderd mensen naar Den Haag komen om zaterdag en zondag mee te doen met de verkeersblokkade.

3 minuten geleden
Trans Zorg Nu demonstreert 17 uur lang voor Radboudumc

NIJMEGEN (ANP) - Demonstranten staan zaterdag van 07.00 uur in de ochtend tot 00.00 uur in de avond op het Geert Grooteplein Zuid in Nijmegen, voor de ingang van het Radboudumc. Daar voeren ze actie tegen de lange wachtlijsten in de transgenderzorg.

4 minuten geleden
CU-leden bepalen of Stieneke van der Graaf hoger komt op kieslijst

ZWOLLE (ANP) - De leden van de ChristenUnie houden een congres in Zwolle en besluiten daar of Stieneke van der Graaf inderdaad hoger op de kieslijst komt, zoals het Kamerlid wil. Ze is ontevreden over de onverkiesbare negende plek die haar is toebedeeld. Ruim vijfhonderd leden stellen voor om haar op plek vijf te zetten in plaats van de Delftse wethouder Joëlle Gooijer-Medema.

6 minuten geleden
Explosief gevonden in woning in Leeuwarden, huizen ontruimd

LEEUWARDEN (ANP) - In een woning aan de Woudstraat in Leeuwarden is vrijdagavond een explosief aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom veiliggesteld en neemt die mee, meldt een woordvoerder van de politie. Hij verwacht dat bewoners van omliggende huizen, die waren ontruimd, snel kunnen terugkeren.

2 uur geleden
Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

5 uur geleden
Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

8 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

9 uur geleden