
Nog eens miljoenen Amerikanen vragen werkloosheidsuitkering aan
WASHINGTON (ANP) - Ruim 6,6 miljoen Amerikanen vroegen de afgelopen week een werkloosheidsuitkering aan omdat ze door de coronacrisis hun baan hebben verloren. Daarmee lag het aantal eerste aanvragen voor een uitkering iets onder het recordaantal van bijna 6,9 miljoen verzoeken een week eerder. Dat cijfer werd naar boven bijgesteld. Economen hielden voor deze week rekening met 5,5 miljoen nieuwe verzoeken.
De steunaanvragen bieden een idee van de staat van 's werelds grootste economie. Economen berekenden dat de VS afstevenen op een werkloosheidspercentage rond de 10 procent in april bij deze gigantische hoeveelheden steunaanvragen. ING houdt zelfs rekening met een Amerikaanse werkloosheid van 15 procent als lockdownmaatregelen tegen het coronavirus tot in mei voortduren.
Sinds de coronacrisis in alle hevigheid losbarstte, wendden Amerikanen zich massaal tot de overheid. In drie weken tijd werden bijna 17 miljoen eerste WW-verzoeken ingediend. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering was nog nooit zo hoog als in de voorbije weken. In 1982 werden in één week 695.000 verzoeken gedaan wat tot voor kort het record was. De cijfers van het ministerie van Arbeid gaan terug tot 1967.
Minder banen
Eerder bleek uit een overheidsrapport al dat er steeds minder banen zijn. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid verdwenen er vorige maand 701.000 banen (exclusief de landbouw). De werkloosheid in het land steeg in maart naar 4,4 procent van 3,5 procent een maand eerder.
Het aantal coronabesmettingen in de VS is inmiddels opgelopen tot ruim 430.000. Meer dan een kwart van het aantal wereldwijd vastgestelde ziektegevallen is in de VS geregistreerd. Het totale aantal dodelijke slachtoffers in de VS is volgens de laatste cijfers 14.695
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geëindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
8 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
9 uur geleden