Nog eens miljoenen Amerikanen vragen werkloosheidsuitkering aan
WASHINGTON (ANP) - Ruim 6,6 miljoen Amerikanen vroegen de afgelopen week een werkloosheidsuitkering aan omdat ze door de coronacrisis hun baan hebben verloren. Daarmee lag het aantal eerste aanvragen voor een uitkering iets onder het recordaantal van bijna 6,9 miljoen verzoeken een week eerder. Dat cijfer werd naar boven bijgesteld. Economen hielden voor deze week rekening met 5,5 miljoen nieuwe verzoeken.
De steunaanvragen bieden een idee van de staat van 's werelds grootste economie. Economen berekenden dat de VS afstevenen op een werkloosheidspercentage rond de 10 procent in april bij deze gigantische hoeveelheden steunaanvragen. ING houdt zelfs rekening met een Amerikaanse werkloosheid van 15 procent als lockdownmaatregelen tegen het coronavirus tot in mei voortduren.
Sinds de coronacrisis in alle hevigheid losbarstte, wendden Amerikanen zich massaal tot de overheid. In drie weken tijd werden bijna 17 miljoen eerste WW-verzoeken ingediend. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering was nog nooit zo hoog als in de voorbije weken. In 1982 werden in één week 695.000 verzoeken gedaan wat tot voor kort het record was. De cijfers van het ministerie van Arbeid gaan terug tot 1967.
Minder banen
Eerder bleek uit een overheidsrapport al dat er steeds minder banen zijn. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid verdwenen er vorige maand 701.000 banen (exclusief de landbouw). De werkloosheid in het land steeg in maart naar 4,4 procent van 3,5 procent een maand eerder.
Het aantal coronabesmettingen in de VS is inmiddels opgelopen tot ruim 430.000. Meer dan een kwart van het aantal wereldwijd vastgestelde ziektegevallen is in de VS geregistreerd. Het totale aantal dodelijke slachtoffers in de VS is volgens de laatste cijfers 14.695
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Beleggers kijken in de komende beursweek uit naar het begin van de drukke cijferperiode. Op Wall Street komen grote bedrijven als PepsiCo en enkele Amerikaanse banken met hun kwartaalresultaten. In Nederland geeft onder meer TomTom inzage in de boeken.
9 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse krant The Telegraph wordt binnenkort waarschijnlijk verkocht. De eigenaar van de Amerikaanse nieuwswebsite The New York Sun staat op het punt om het voor ruim 550 miljoen pond te kopen, zo'n 657 miljoen euro, melden ingewijden tegen zakenkrant Financial Times (FT).
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben beleidsvrijheid in hoe ze minima tegemoetkomen. Zo reageert een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op onderzoek van vakbond FNV.
13 uur geledenHILVERSUM (ANP) - KLM-topvrouw Marjan Rintel wil dat Brussel met financiële maatregelen komt om Europese luchtvaartmaatschappijen beter te laten concurreren met Chinese branchegenoten. Die hoeven namelijk niet om Rusland heen te vliegen en daardoor concurreren zij op een oneerlijke manier met Europese vliegmaatschappijen, vindt ze.
13 uur geledenUTRECHT (ANP) - Mensen met een uitkering krijgen in sommige gemeenten 800 tot 900 euro minder per jaar dan mensen die ergens anders wonen en in een soortgelijke situatie zitten. Dit meldt vakbond FNV, die in een onderzoek verschillende uitkeringen in meer dan zeventig gemeenten heeft vergeleken. De vakbond vindt de grote verschillen oneerlijk en zegt zich hier grote zorgen over te maken.
16 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag 39.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er 4000 meer dan de vorige kijkdag in april van dit jaar. Ook het aantal te bezichtigen huizen lag hoger dan de vorige editie: ruim 6500 te koop staande woningen hadden de deuren opengezet, tegen 5600 in april.
1 dag geledenBRINDISI (ANP/RTR) - Italiaanse aanklagers hebben zeven mensen en twee bedrijven beschuldigd van fraude en het overtreden van veiligheidsregels in een onderzoek naar vermoedelijk gebrekkige vliegtuigonderdelen. Deze werden door een Italiaans bedrijf voor Boeing geproduceerd.
1 dag geleden