Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog altijd sterke herinneringen aan Ramp

Nog altijd sterke herinneringen aan Ramp

KRUININGEN/BIEZELINGE - De Watersnoodramp van 1953 wordt maandag (1 februari) weer herdacht. Ineke van der Male-van der Maas uit Biezelinge maakte de Ramp als meisje mee in haar geboorteplaats Kruiningen. Ze beleefde angstige momenten en raakt rond deze tijd nog altijd geëmotioneerd.

Ineke van der Male-Van der Maas woont met haar eveneens uit Kruiningen afkomstige man Cees in Biezelinge. Tientallen jaren gingen ze de wereld over, omdat hij in de internationale bouwwereld werkte. Na zijn loopbaan keerden ze 32 jaar geleden terug naar Zeeland. Ze hebben een zoon en een dochter. “Ik heb aan de Zeelandbrug mee gebouwd, we hebben de Bijlmermeer helpen ontginnen en het Kleinpolderplein in Rotterdam helpen opbouwen”, vertelt Cees.

Boot

Ineke was zeven jaar oud toen de dijken bij Kruiningen het begaven. Ze raakt nog altijd geëmotioneerd in deze periode. “Ik woonde bij mijn opa en oma Van der Maas. Toen ik wakker werd gemaakt stond het water al zo hoog dat we alleen de twee bovenste traptreden nog zagen. De zoon van de buren zat bij de marine en kwam samen met iemand anders met een boot zijn ouders en zus halen. Mijn ome Rien vroeg of mijn opa en ik ook mee mochten. Met Sinterklaas had ik een babypop gekregen en die kreeg ik in m’n armen gedrukt.”

Herdershond

Ook een vrouw die verderop woonde kon nog mee. Uiteindelijk zat de boot met zeven man vol. Door de stroming sloeg de boot om en alle opvarenden belandden in het water. “Enkelen bleven hangen in de struiken, anderen hielden zich vast aan een dakgoot, maar de buurman en ik dreven weg. Gelukkig bleef ik met mijn benen achter een waslijn haken. Al snel kwam er een andere boot opdagen, die ons oppikte. Het waren mensen uit Hansweert en ze gaven mij gelijk een slok sterke drank”, vertelt ze. Ze werden ondergebracht bij groothandel Baarends. “Ze zetten mij bij de kachel met een teil warm water. Ik heb nog bij de boerin op schoot gelegen en een grote herdershond heeft zich om me heen gekruld. Ik ben zelfs niet verkouden geworden.”

Wonder boven wonder werden alle opvarenden uit de roeiboot gered. Ineke en haar opa werden later naar de Zanddijk gebracht en vervolgens naar Yerseke. De rest van haar familie werd geëvacueerd naar café de Korenbeurs in Kruiningen, waar ze ook de tweede vloed hebben afgewacht.

Zwemmen 

Haar hele familie overleefde de Watersnoodramp. Maar pas na twee jaar konden ze definitief terug naar Kruiningen. Echtgenoot Cees woonde in 1953 ook in Kruiningen, maar werd met z’n familie tijdig geëvacueerd. Hij heeft dus niet dezelfde sterke herinneringen als Ineke. “Maar ik heb haar nooit meer aan het zwemmen gekregen”, zegt hij. Ineke knikt. “Ik heb het nog wel geprobeerd, maar het ging niet”, zegt ze. “Voor 1953 zwom ik met anderen samen in de Veerhaven van Kruiningen, maar daarna nooit meer. De eerste jaren had ik er weinig last van en durfde ik nog wel de oesterputten in, want daar kon je staan. Zelfs een fietspad langs de waterkant vind ik nu al eng. Ik ben ook nog eens naar de herdenking in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk geweest. Dat was een zware dag voor me. Er was toen geen hulp zoals nu, voor als je zoiets had meegemaakt. Dat zou zeker hebben geholpen”, denkt ze achteraf.

Herdenking

De herdenking van de Watersnoodramp in de Johanneskerk in Kruiningen - vanwege corona zonder publiek - is maandag online te volgen vanaf 19.00 uur via www.kerkomroep.nl.

BIJDRAGE PETER URBANUS

Meer uit Reimerswaal

Avondvierdaagse Hansweert begint op maandag 13 mei

HANSWEERT - De Hansweertse Avondvierdaagse gaat van start op maandag 13 mei. 

1 dag geleden
Slachtoffer noodsituatie Smokkelhoek Kapelle onder politiebegeleiding naar ziekenhuis

KAPELLE - Na een noodsituatie bij een bedrijf op bedrijventerrein Smokkelhoek in Kapelle is donderdagavond een slachtoffer met spoed en onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een politiewoordvoerster was er geen sprake van een ongeval noch medisch incident. 

1 dag geleden
Femke Vernij speelt vrijdag 'Op volle kracht' in Rilland

RILLAND - In dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland is vrijdagavond de nieuwe solovoorstelling van Femke Vernij te bezoeken: 'Op volle kracht'.

2 dagen geleden
Zaterdag 4 mei Dodenherdenking in Hansweert

HANSWEERT - Tijdens de Nationale Herdenking op zaterdag 4 mei 2024 herdenken we allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. 

3 dagen geleden
Gratis ambachtelijke moederdagcake van Echte Bakker Vroonland in Yerseke voor Vrienden van de Bode

YERSEKE - Zondag 12 mei is het Moederdag en dankzij Echte Bakker Vroonland in Yerseke kun je je moeder een overheerlijk cadeau geven: een speciale, vers bereide moederdagcake. En nog feestelijker: Vrienden van de Bode krijgen zo'n ambachtelijke cake gratis!

4 dagen geleden
Nationale Dodenherdenking in Kruiningen

KRUININGEN - Tijdens de Nationale Dodenherdenking in Kruiningen herdenken wij zaterdagavond (4 mei) alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

4 dagen geleden
Excursies naar weervisserij op Oosterschelde

KRABBENDIJKE - In mei, juni en juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op het oostelijke deel van de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid - voor jong en oud - om de eeuwenoude, arbeidsintensieve vangstmethode van dichtbij mee te maken.

5 dagen geleden