
Nog altijd geen definitief olie-akkoord
AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Grote olieproducerende landen hebben na vier dagen onderhandelen nog altijd geen definitief akkoord bereikt over productiebeperkingen om de olieprijzen te stutten. De afspraak over het dagelijks terugschroeven van de productie met 10 miljoen vaten valt en staat met de toezeggingen van Mexico, een relatief kleine olieproducent.
Onderhandelaars hebben haast omdat de oliemarkten zondagavond, na een lang paasweekend weer open gaan. Donderdag kwamen landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland (OPEC+) overeen om de dagelijkse productie met 10 miljoen vaten terug te schroeven. Dat komt neer op een tiende van de dagelijkse productie wereldwijd.
De overeenkomst zou ook een einde maken aan de prijzenoorlog die Rusland en Saudi-Arabië ontketenden. Zij verlaagden eerder de prijzen en voerden de productie op nadat ze niet tot een vergelijk over productiebeperkingen kwamen. De olie-overvloed raakten olieproducerende landen wereldwijd. Ook de Amerikaanse schalie-industrie werd geraakt. Reden voor de Amerikaanse president Donald Trump om te bemiddelen tussen de strijdende partijen.
Mexico
Gelet op de productiecapaciteit van Mexico zou dat land dagelijks 400.000 vaten olie minder op moeten pompen. De Mexicaanse regering wil niet verder gaan dan 100.000 vaten. Ook een geste van Trump om via via een deel van de productiebeperking van Mexico voor zijn rekening te nemen, bood geen soelaas. Saudi-Arabië staat erop dat ook Mexico zich net als andere landen achter de afspraken schaart.
Volgens Rusland is het nodig om tot een deal te komen. Als onderhandelingen mislukken ontstaat volgens het land een niet te managen chaos. Later op zondag staan gesprekken tussen de OPEC+-landen gepland. Volgens ingewijden worden stappen gemaakt, maar begint de tijd te dringen.
De OPEC+-landen kwamen in 2017 tot afspraken over productiebeperkingen. Aan de maatregelen kwam een einde toen Rusland en Saudi-Arabië niet tot een vergelijk over verdere productiebeperkingen kwamen. Daarbij komt dat de coronacrisis zorgt voor een veel lagere vraag naar olie.
Meer uit Financieel
DOHA (ANP/RTR) - Qatar heeft woensdag een overeenkomst getekend voor de aankoop van 160 vliegtuigen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Dat gebeurde tijdens een bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan de golfstaat. Met de deal is een waarde van 200 miljard dollar gemoeid, ongeveer 178 miljard euro.
55 minuten geledenASTEN (ANP) - Peter Gillis en zijn advocaat hebben woensdag een "goed" gesprek gevoerd met de advocaat van Taeke Dijkstra, de koper van Gillis' vakantieparken. Ze gaan er verder over praten met de bedoeling dat de koop doorgaat, melden de advocaten. Eerder wilde Dijkstra niet betalen vanwege de problemen van Gillis met de Belastingdienst.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geopend. De beurshandel begon de week al sterk door de deal tussen de Verenigde Staten en China om de hoge wederzijdse importheffingen tijdelijk fors te verlagen. Daardoor werden de zorgen over de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en een wereldwijde economische recessie verminderd.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Onder het personeel van KLM bestaan zorgen over het hervatten van de vluchten naar Israël. Dat bevestigt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) na berichtgeving van de NOS. Het Israëlische luchtruim wordt bestookt met onder meer raketten van Houthi-rebellen in Jemen.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil een eenmalige jaarlijkse uitkering voor kleine boeren verhogen van 1200 naar 2500 euro. Ook moeten deze kleine boeren vrijgesteld worden van milieuregels, stelt de Europese Commissie voor in een plan voor vereenvoudiging van de landbouwregels.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aziatische restaurants hebben een tegenvaller te verwerken gekregen in hun rechtszaak tegen de Staat over het schrappen van een gunstige regeling voor het halen van koks van buiten de Europese Unie. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat ze met hun klacht bij het verkeerde adres waren. In plaats van de civiele rechter moet de bestuursrechter over dit soort zaken oordelen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De geluidshinder voor omwonenden van luchthavens groeit. Het verminderen van de hinder vraagt om meer dan stille vliegtuigen. Ook is in de luchtvaart meer cyberweerbaarheid nodig door geopolitieke ontwikkelingen. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in een nieuw rapport.
4 uur geleden