Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NOC*NSF: zaken rond virus kosten vooral veel tijd

NOC*NSF: zaken rond virus kosten vooral veel tijd

ARNHEM (ANP) - NOC*NSF is vooralsnog vooral veel tijd kwijt aan de problemen die spelen en de vragen die er zijn rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Van nervositeit echter is geen sprake. "Veel sporters en bonden vragen ons wat te doen", zegt Geert Slot namens de sportkoepel. "Ons advies is eigenlijk heel simpel. Volg het reisadvies van Buitenlandse Zaken en luister ook heel goed naar het RIVM."

Tot concrete problemen heeft het virus in de Nederlandse sportwereld nog niet geleid. Slot: "In een paar takken van sport zijn er olympische kwalificatiewedstrijden afgelast. Dat is vervelend, maar geen groot probleem. Voor de betreffende atleten kijken we naar een alternatieve wedstrijd of een wat ander beoordelingstraject. Daar komen we echt wel uit."

Er wordt bij geen enkel sportevenement in Nederland een deelnemer geweigerd omdat die tot een risicogroep zou kunnen behoren, ook niet bij activiteiten met kinderen of in de breedtesport. Slot: "Een dergelijk advies is er niet in Nederland. Dus wij adviseren het ook niet. Het enige wat een organisatie moet doen is onmiddellijk een arts raadplegen als iemand bepaalde ziekteverschijnselen vertoont."

Vergelijkbare problemen

Veel lastige situaties lossen zich ook vanzelf op, zegt Slot. "Dat klinkt misschien een beetje cynisch, maar in de praktijk is het wel zo. In de gebieden met een verhoogd risico zijn alle sportwedstrijden afgelast of uitgesteld. Dus we hoeven niemand af te raden er naar toe te gaan. Andersom gebeurt hetzelfde. Mensen mogen niet weg uit gebieden met veel besmettingen, waardoor ze ook niet in Nederland op een deelnemerslijst terechtkomen."

De discussie over het al dan niet doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio, de komende zomer, wordt op Papendal niet gevoerd. "Onze samenwerking met het plaatselijk organisatiecomité verloopt normaal. Er is op dit moment geen enkele hinder, op welk gebied dan ook. Er is geen enkele aanwijzing dat de Spelen niet doorgaan, maar natuurlijk weet niemand hoe het er over een paar maanden voorstaat. Maar deze discussie voeren we wel als die gevoerd moet worden, niet eerder."

Slot wijst erop dat er vaker vergelijkbare problemen zijn geweest. "Kijk nog maar eens hoeveel er richting Vancouver 2010 te doen is geweest over de Mexicaanse griep en richting Rio de Janeiro 2016 rond het zikavirus. Ook toen hebben we de adviezen van de officiële instanties gevolgd. Maar de Olympische Spelen zijn gewoon doorgegaan."

Meer uit Sport

Halve marathon Beijing ontneemt winnaars medaille om valsspelen

BEIJING (ANP) - De atleten die zondag bij de halve marathon van Beijing op het erepodium eindigden, moeten hun medailles inleveren. De organisatie besloot daartoe nadat ze hadden geconcludeerd dat twee lopers uit Kenia en een uit Ethiopië de Chinees He Jie opzettelijk lieten winnen. Het viertal is uit de uitslag geschrapt.

4 uur geleden
Verstappen vierde in natte kwalificatie voor sprintrace in China

SHANGHAI (ANP) - Max Verstappen start zaterdag in de eerste sprintrace van het seizoen in de Formule 1 vanaf de tweede startrij. Op het circuit in Shanghai kwam de regerend wereldkampioen van Red Bull in de kwalificatie in de regen tot de vierde tijd.

4 uur geleden
Darter Van Gerwen zet knop om na vroege uitschakeling in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Michael van Gerwen strandde bij de Premier League in Ahoy in Rotterdam al in de kwartfinales. De 34-jarige Brabander reageerde later via X op zijn vroege uitschakeling en bedankte het publiek. Hij richt zich nu op het volgende toernooi, de European Darts Grand Prix in het Duitse Sindelfingen.

6 uur geleden
Verstappen derde bij enige vrije training Grote Prijs van China

SHANGHAI (ANP/RTR/DPA) - Max Verstappen is bij de enige vrije training van de Grote Prijs van China als derde geëindigd. De drievoudig wereldkampioen in de Formule 1, die nog wacht op zijn eerste zege op het Shanghai International Circuit, zag de Canadees Lance Stroll in zijn Aston Martin de beste tijd noteren. Achter hem volgde de Australiër Oscar Piastri van McLaren.

7 uur geleden
Darter Aspinall opnieuw de beste in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Darter Nathan Aspinall heeft net als vorig jaar de Premier League-avond in Rotterdam gewonnen. De nummer 4 van de wereld versloeg in Ahoy in de finale Michael Smith, de mondiale nummer 3, met 6-4. De Engelsman benutte zijn vijfde matchdart.

15 uur geleden
Van de Zandschulp verliest in München en valt uit top 100

MÜNCHEN (ANP) - Botic van de Zandschulp is in de tweede ronde van het ATP-toernooi van München uitgeschakeld. Hij verloor met 7-6 (0) 6-4 van de Duitser Jan-Lennard Struff. Door de nederlaag valt Van de Zandschulp uit de top 100 van de wereldranglijst.

19 uur geleden
Tennisser Griekspoor verliest eerste wedstrijd in Boekarest

BOEKAREST (ANP) - Tennisser Tallon Griekspoor heeft zijn eerste wedstrijd op het ATP-toernooi van Boekarest verloren. De als tweede geplaatste Nederlander moest in de Roemeense hoofdstad zijn meerdere erkennen in de Hongaar Marton Fucsovics. Het werd 7-5 6-1 voor de nummer 82 van de wereld. Griekspoor had als geplaatste speler in de eerste ronde een bye.

20 uur geleden