Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NOC*NSF: heropening sportsector cruciaal voor gezondheid

NOC*NSF: heropening sportsector cruciaal voor gezondheid

ARNHEM (ANP) - Heropening van de sport- en 'beweegsector' is cruciaal voor een gezonde samenleving, zegt NOC*NSF . Bijna 1 op de 3 mensen (32 procent) in Nederland verwacht zich nog minder fit te gaan voelen na een verlenging van de huidige lockdown, meldt de organisatie op basis van de Sportdeelname Index. Daarin zijn de antwoorden van 2500 mensen verwerkt.

Als het gaat om mentale fitheid ligt dat percentage op 34 procent. "Iedere sportmogelijkheid telt. Daarom roepen we het kabinet dringend op om mogelijkheden voor sport te vergroten", zegt Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF.

Ruim 6 miljoen mensen (39 procent) hebben in december ook helemaal niet gesport. Minder dan de helft (47 procent) sportte die maand nog wekelijks. Van de jongeren beneden de 18 zegt een ruime meerderheid (59 procent) minder of zelfs niet meer te sporten doordat de voorzieningen 's avonds gesloten zijn. "We verkeren in een vitaliteits- en beweegcrisis waar we niet zomaar uit gaan komen", aldus Van den Tweel.

Motivatie

Van de leden van sportverenigingen zegt 41 procent dat hun motivatie om te sporten is afgenomen doordat zij niet terechtkunnen bij hun club. En als competities in het voorjaar niet door kunnen gaan, gaat zelfs 61 procent van de competitiedeelnemers ervan uit dat hun motivatie om te sporten zal verminderen.

"Clubs motiveren sporters dankzij hun trainingen en wedstrijden enorm om in beweging te blijven. Helaas kan een hele grote groep niet meer op hun sportlocatie terecht door de maatregelen", aldus Van den Tweel. En hoe langer je stopt met sporten, hoe moeilijker het is om weer te beginnen, weet hij.

Meer dan de helft van de bevolking (58 procent) vindt dat de sportsector altijd volledig open moet blijven. De sport- en beweegsector deed via een petitie al een oproep om sport als essentiële dienstverlening te erkennen. Meer dan 300.000 mensen ondertekenden het schrijven.

Meer uit Sport

Teamgenoot van Verstappen baalt in Monaco: alles ging mis

MONACO (ANP) - Sergio Pérez beleefde in Monaco naar eigen zeggen zijn "slechtste weekend in lange tijd" in de Formule 1. De Mexicaanse coureur crashte zaterdag aan het begin van de kwalificatie en moest daarom zondag vanaf de laatste plek starten. "Alles ging mis. Vandaag betaalde ik de prijs voor een domme fout van mezelf in de kwalificatie", zei Pérez, nadat hij als zestiende was afgevlagd.

8 uur geleden
Verstappen neemt bij Red Bull record over van Vettel

MONACO (ANP) - Max Verstappen heeft met zijn 39e overwinning voor Red Bull in de Formule 1 een record overgenomen van Sebastian Vettel. De Duitser boekte 38 zeges in een auto van de Oostenrijkse renstal. Vettel werd in dienst van Red Bull in 2010, 2011, 2012 en 2013 wereldkampioen.

10 uur geleden
Amazone Van Baalen wint nationale titel dressuur

ERMELO (ANP) - Marlies van Baalen is zondag op het hippisch centrum van Ermelo voor de eerste keer nationaal kampioene dressuur geworden. De 42-jarige amazone uit Brakel behaalde het succes met haar 11-jarige paard Habibi DVB. Ze volgde Dinja van Liere op, die met haar 'tweede' paard Hartsuijker zilver won. Thamar Zweistra veroverde het brons met Hexagon’s Ich Weiss.

11 uur geleden
Roglic wint Giro d'Italia, slotrit voor Cavendish

ROME (ANP) - Primoz Roglic heeft de Giro d'Italia gewonnen. Dat was zaterdag na de klimtijdrit waarin de Sloveen van de Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma de Brit Geraint Thomas de roze leiderstrui ontfutselde al vrijwel zeker, maar Roglic moest nog wel heelhuids in Rome finishen. De slotetappe, volledig vlak, werd gewonnen door de Britse sprintlegende Mark Cavendish van de ploeg Astana.

12 uur geleden
De Vries: solide weekend in Monaco, maar niet tevreden

MONACO (ANP) - Nyck de Vries heeft naar eigen zeggen een "solide weekend" gehad in Monaco, maar tevreden was de Nederlandse Formule 1-coureur van AlphaTauri niet. De Vries finishte na 78 rondes buiten de punten op de twaalfde plaats. Vanaf die positie was hij ook aan de race begonnen.

12 uur geleden
Verstappen houdt ook in de regen het hoofd koel in Monaco

MONACO (ANP) - Max Verstappen stapte na 78 rondes door de nauwe straten van Monaco met een brede grijns uit zijn Red Bull-auto. "Superfijn om hier te winnen. En ook de manier waarop we dat hebben gedaan, is heel mooi", zei de 25-jarige Nederlander, die in zijn woonplaats van start tot finish leidde en voor de tweede keer de winnaarstrofee kreeg uit handen van prins Albert.

13 uur geleden
Golfer Larrazábal wint KLM Open, Caron beste Nederlander

CROMVOIRT (ANP) - De Spaanse golfer Pablo Larrazábal heeft het KLM Open op zijn naam gebracht. Hij ging op de baan in Cromvoirt als leider de slotronde in. Met een laatste rondgang van 69 slagen en een totaal van 275 slagen (-13) wist Larrazábal deze positie vast te houden. Zijn landgenoot Adrian Otaegui eindigde als tweede met twee slagen meer. De Zuid-Afrikaan Deon Germishuys en de Deen Rasmus Hojgaard deelden de derde plaats met 278 slagen.

13 uur geleden