Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NN: ziekteverzuim kostte economie vorig jaar ruim 27 miljard euro

NN: ziekteverzuim kostte economie vorig jaar ruim 27 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - Ziekteverzuim kostte de Nederlandse economie afgelopen jaar ruim 27 miljard euro, heeft Nationale-Nederlanden (NN) uitgerekend. Dat is 9 miljard euro meer dan een jaar eerder. Volgens een nieuw rapport van de verzekeraar liep de uitval van krachten bij bedrijven namelijk flink op, met name als gevolg van aan werk gerelateerde psychische klachten.

Eerder kwam al uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar voren dat het ziekteverzuim in Nederland vorig jaar met 5,6 procent het hoogste was sinds de eerste metingen in 1996. Het verzuim lag vorig jaar dus ook hoger dan tijdens de coronapandemie. Voor deze cijfers is het aantal verzuimdagen gedeeld door het totaal aan dagen in een jaar.

Verzuimexpert Bente Copinga van NN becijferde een jaar terug dat een zieke werknemer een werkgever gemiddeld 250 euro per dag kostte. Met 7,8 miljoen werknemers, een ziekmeldingsfrequentie van 1,2 en een gemiddelde verzuimduur van 8 dagen kostte het verzuim de bv Nederland in 2021 daarom ruim 18 miljard euro. Inmiddels is dat bedrag dus flink verder opgelopen. De gemiddelde verzuimduur bedroeg vorig jaar wel 9 dagen. En werknemers melden zich vaker ziek, gemiddeld 1,5 keer.

Pychische klachten

NN stelt dat griep en verkoudheid nog steeds de meest voorkomende verzuimoorzaken zijn. Maar zij worden gevolgd door psychische klachten. Mensen die daarmee kampen kunnen vaak een langere periode niet werken. Dat betekent niet alleen een grotere financiële last voor werkgevers, maar dit verzuim zorgt ook voor een hogere werkdruk bij niet zieke werknemers.

Igno Schings, directeur collectieve inkomensverzekeringen bij NN, weet dat overal hard wordt gewerkt aan oplossingen om de druk op werkend Nederland te verlagen. "We zien dit voorzichtig terug in het eerste kwartaal van 2023, waarin het aantal ziekmeldingen daalt. Tegelijkertijd zien we óók dat het aandeel werknemers tot 35 jaar, dat meer dan 42 weken ziek is, stijgt."

NN verwacht - als dit zo door gaat - dit jaar en volgend jaar 30 procent meer jongvolwassen met een uitkering uit de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). "Dit is zorgwekkend", waarschuwt Schings. NN roept werkgevers en werknemers op meer aandacht te hebben voor de mentale gezondheid om langdurig ziekteverzuim te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door de werk-privébalans van werknemers bespreekbaar te maken.

Meer uit Gezond

Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

1 dag geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

1 dag geleden
Gezondheidsminister VS wil nieuwe richtlijnen behandeling mazelen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.

1 week geleden
Meer gevallen van mazelen, nieuw cluster opgedoken in Amsterdam

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.

1 week geleden
Stamcelbank krijgt erkenning niet terug

DEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.

1 week geleden
Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

2 weken geleden
Zorgautoriteit mocht gegevens ggz-patiënten verzamelen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.

2 weken geleden