Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NLInvesteert merkt toename financiële problemen bij mkb-bedrijven

NLInvesteert merkt toename financiële problemen bij mkb-bedrijven

AMERSFOORT (ANP) - Nederlandse midden- en kleinbedrijven beginnen het steeds moeilijker te krijgen nu het slechter gaat met de economie. Dat merkt NLInvesteert, dat mkb-ondernemers helpt met financiering voor hun bedrijf en sinds de oprichting in 2015 al voor honderden miljoenen euro's heeft geïnvesteerd. Volgens het financieringsplatform "springen er steeds meer seinen op rood", al is er nog wel goede hoop dat veel van de gefinancierde bedrijven niet zullen omvallen.

Bij NLInvesteert vraagt inmiddels 6,5 procent van de gefinancierde ondernemers om wat directeur Dirkjan Takke noemt "een verhoogde dijkbewaking". Dat was vorig jaar 5 procent. De getroffen ondernemers zien bijvoorbeeld hun kosten nu hard oplopen of kampen met belastingschulden die terugbetaald moeten worden.

"We zien helaas dat banken een primaire neiging hebben om hun krediet terug te brengen in moeilijke tijden. Dan gaat het voor een ondernemer van kwaad naar erger", zegt Takke, die aangeeft dat banken sinds de schuldencrisis in 2011 niet meer zo streng zijn geweest bij kredietverstrekking. De rentes zijn afgelopen jaar flink opgelopen en ondernemers moeten ook vaker en meer onderpand aandragen.

Meer in het nauw

Toch blijft Takke positief. "Het grootste deel van de ondernemers op onze ‘watch list’ gaat uit deze moeilijke fase komen. Vaak gaat het om liquiditeitsproblemen die tijd vragen. Die tijd willen we dan ook voor ze regelen, liever dan ze nog verder in de problemen brengen." Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat een lening wordt verlengd. "We verwachten natuurlijk wel van de getroffen ondernemers dat zij zelf ook commitment tonen en hard aan een oplossing werken."

Er zijn de laatste tijd meer deskundigenpartijen die waarschuwen dat ondernemers meer in het nauw komen. Zo waarschuwde Allianz Trade onlangs nog voor een faillissementsgolf in de Europese retail. Daarbij wees de kredietverzekeraar ook op grote namen die recent in de problemen zijn gekomen zoals modemerken Scotch & Soda, de Score Groep en fietsenfabrikant VanMoof.

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland was in juni op een congres van zijn ondernemersorganisatie ook al niet gerust op de toekomst van het Nederlandse mkb. En Robert Jan Blom van faillissementsdossier.nl legde vorige maand nog eens uit dat de coronasteun lange tijd veel bedrijven overeind hield. "De steun bood hen een vangnet. Nu moeten ze alsnog terugbetalen en dat komt extra hard aan", stelde de expert.

Meer uit Financieel

Crypto.com wil meer sportsponsoring na deal Miami Grand Prix

SINGAPORE (ANP) - Crypto.com wil meer sporten gaan sponsoren, nadat het handelsplatform voor cryptomunten de titelsponsor werd van het Formule 1-evenement in Florida, de Crypto.com Miami Grand Prix. Het bedrijf ziet sport als groeimotor om mensen bekend te maken met de cryptowereld, zegt Steven Kalifowitz, marketingdirecteur van Crypto.com, tegen Bloomberg News.

3 uur geleden
Recordomzet voor iPhone-maker Foxconn in april

ZHENGZHOU (ANP/BLOOMBERG) - iPhone-producent Foxconn heeft zijn inkomsten vorige maand aanzienlijk zien stijgen, tot het hoogste niveau ooit voor de maand april. De omzet klom met 19 procent tot omgerekend 14,8 miljard euro, maakte het Taiwanese bedrijf zondag bekend. Hierdoor kunnen de verwachtingen van marktkenners voor de verkoop van iPhones mogelijk naar boven worden bijgesteld.

7 uur geleden
Bureau: stem tegen beloning Boeing-topman van 33 miljoen dollar

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing krijgen het dringende advies om tegen een salarispakket van 32,8 miljoen dollar (31 miljoen euro) voor topman David Calhoun te stemmen. Dat meldt Adviesbureau Institutional Shareholder Services (ISS), dat onder meer pensioenfondsen en verzekeraars adviseert.

9 uur geleden
Israël doodt Palestijnse 'terroristen' op Westelijke Jordaanoever

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen vijf Palestijnse terroristen gedood op de Westelijke Jordaanoever. Bij de actie raakte een Israëlische soldaat gewond. Zeker vier doden waren lid van de gewapende tak van Hamas.

21 uur geleden
Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

OMAHA (ANP/RTR) - De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

1 dag geleden
Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

1 dag geleden
Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

AMSTERDAM (ANP) - Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

1 dag geleden