Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nissan volgt voorbeeld Renault en verkoopt belang in Daimler

Nissan volgt voorbeeld Renault en verkoopt belang in Daimler

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autoproducent Nissan wil zijn belang in de Duitse branchegenoot Daimler verkopen. De aandelen hebben een waarde van bij elkaar zo'n 1,2 miljard euro. Het geld wil Nissan gebruiken voor de verdere ontwikkeling van elektrisch rijden, een inspanning waar de hele autosector voor staat. Nissan-partner Renault verkocht eerder ook al zijn aandelen Daimler.

Nissan biedt ongeveer 16,4 miljoen Daimler-aandelen te koop aan. Net als Renault probeert Nissan zijn winstgevendheid te verbeteren. Ook wil de Japanse onderneming zijn portefeuille reorganiseren. Renault verkocht om soortgelijke redenen in maart al voor dik 1,1 miljard euro aan aandelen in het bedrijf achter Mercedes-Benz.

Nissan en Renault begonnen tien jaar geleden met projecten in samenwerking met Daimler. Projecten die voormalig Daimler-baas Dieter Zetsche en zijn collega van Nissan en Renault Carlos Ghosn optuigden waren niet erg succesvol. Mercedes schrapte wegens slechte verkoopcijfers de X-Klasse pick-up die gebaseerd was op de Nissan Navara. Verder maakten klanten de middelmatige kwaliteit van de kleine Citan bestelwagen, die onderdelen deelde met Renault, belachelijk. De geplande samenwerking voor een fabriek in Mexico verliep ook niet zoals gepland.

Autoshows

Ghosn en Zetsche hielden regelmatig gezamenlijke persconferenties op autoshows. Dat gebeurde voordat de Japanse politie de eerstgenoemde eind 2018 arresteerde op verdenking van financieel wangedrag. De arrestatie van Ghosn zorgde voor wanorde in de alliantie tussen Renault en Nissan.

Zetsche trad het jaar daarop terug uit zijn functies bij Daimler. De Duitse autoproducent heeft naar verluidt nog krap 9,2 miljoen aandelen Renault in handen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Van Lanschot Kempen vindt nieuwe bestuursvoorzitter bij Aegon

DEN BOSCH (ANP) - Maarten Edixhoven wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen. Edixhoven komt over van verzekeraar Aegon waar hij leiding gaf aan de Nederlandse tak van het bedrijf. Ook is hij lid van het bestuur van ondernemersvereniging VNO-NCW.

25 minuten geleden
Damrak zet zich schrap voor verkoopgolf in techsector

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak zetten zich dinsdag schrap voor een verkoopgolf in de technologiesector. Een koersval van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq zorgde op de Aziatische aandelenmarkten al voor flinke koersverliezen onder de technologiebedrijven in de regio en zal naar verwachting ook voor koersdruk zorgen in de Europese techsector.

32 minuten geleden
Nikkei onderuit door zware verliezen techbedrijven

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio ging dinsdag hard onderuit. Vooral de grote Japanse technologiebedrijven werden van de hand gedaan door de uitverkoop onder Amerikaanse branchegenoten. De zorgen over een stijgende inflatie in de Verenigde Staten staken de kop weer op en wakkerden de vrees aan dat de Federal Reserve (Fed) de rente sneller dan verwacht zal moeten verhogen om de economie en het prijspeil af te remmen. Een hogere rente is slecht nieuws voor de aandelenkoersen, vooral voor die in de sterk gestegen techsector.

38 minuten geleden
Snelste groei hernieuwbare energie in twintig jaar

PARIJS (ANP/AFP) - De capaciteit van hernieuwbare energie is vorig jaar in het snelste tempo in twee decennia toegenomen. Vooral de realisatie van windparken en de ontwikkelingen op het gebied van duurzame stroom in China droegen bij aan de groei, meldt energieagentschap IEA in een rapport.

39 minuten geleden
Uitbraak corona in iPhone-fabriek India, productie onder druk

CUPERTINO (ANP/RTR) - In de Indiase fabriek van Apple-partner Foxconn worden als gevolg van de coronapandemie momenteel minder iPhone 12-toestellen geproduceerd. Bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat veel werknemers besmet zijn geraakt met het coronavirus. Daardoor is de productie met meer dan de helft afgenomen. Het gaat om een fabriek in de zuidelijke staat Tamil Nadu in India die speciaal voor dat land de smartphones maakt.

55 minuten geleden
Inflatiezorgen door stijgende producentenprijzen China

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De snel stijgende kosten voor grondstoffen hebben de prijzen die Chinese producenten voor hun waren rekenen harder doen oplopen dan waar in doorsnee rekening mee werd gehouden. Daarmee worden de zorgen over wereldwijde inflatie verder aangewakkerd.

1 uur geleden
Inflatie blijft hoog door dure benzine

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse inflatie is afgelopen maand op hetzelfde hoge niveau gebleven als in maart, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Opnieuw zorgde de dure benzine daarvoor. Die was fors prijziger dan in april vorig jaar, toen de olieprijzen en dus ook de prijs die automobilisten aan de pomp betalen juist bijzonder laag waren.

1 uur geleden