Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NIOZ Yerseke jubileert in vernieuwd pand

NIOZ Yerseke jubileert in vernieuwd pand

YERSEKE - Het gebouw van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke is vrijdag feestelijk heropend na een flinke verbouwing. Ook viert het instituut haar 10-jarig bestaan in Zeeland. 

Tijdens de heropening spraken onder andere NIOZ-onderzoekers over het belang van kust- en klimaatonderzoek voor Zeeland en Nederland. “In Yerseke wordt al 65 jaar baanbrekend onderzoek gedaan aan de Nederlandse kust”, aldus het NIOZ. 

“De NIOZ-afdeling in Yerseke is in tien jaar tijd nauw verbonden met de regio, onder andere door onderzoekers die lectoren zijn op de HZ University of Applied Sciences en door innovatieve projecten met lokale partners voor een waterveilige en duurzame regio”, aldus Han Dolman, directeur van het NIOZ. Tijdens de openingsceremonie gaf een aantal sprekers een inkijkje in het maatschappelijk belangrijke onderzoek dat NIOZ in Yerseke uitvoert. Zo sprak Aimee Slangen over haar bijdrage aan het IPCC-rapport als hoofdauteur over zeespiegelstijging, vertelde Jim van Belzen over waterkerende landschappen en gaf Johan van de Koppel een interactieve presentatie over de verdronken dorpen van Zeeland via virtual reality. ”De zeespiegel blijft de komende eeuwen hoe dan ook stijgen, maar we kunnen nog tijd kopen om ons daarop goed voor te bereiden door de uitstoot van broeikasgassen nu terug te dringen,” aldus klimaatonderzoeker Aimée Slangen. 

“De natuur is er goed in om een oever op te hogen. En de oevervorm die ontstaat, is prima in staat hoge golven te breken.” Door eb en vloed weer toe te laten in een zogeheten ‘wisselpolder’ tussen twee dijken, kan de verdediging van de kust een stuk duurzamer, natuurlijker én goedkoper worden. De economische voordelen zijn enorm. De natuur is geweldig voor toerisme. En later is de opgeslibde grond zeer vruchtbaar voor de landbouw,” vertelde onderzoeker Jim van Belzen.

Meer uit Reimerswaal

Twee auto's beschadigd bij botsing in Kruiningen

KRUININGEN - Bij een botsing op de Oude Rijksweg in Kruiningen zijn maandagmorgen twee personenauto's beschadigd geraakt. Twee personen werden door het ambulancepersoneel onderzocht. Voor zover bekend hoefde niemand naar het ziekenhuis.  

17 uur geleden
Grote alcoholcontrole op carpoolplaats Vierwegen bij Kapelle [UPDATE]

KAPELLE- De politie heeft zaterdagavond een grote alcoholcontrole gehouden op carpoolplaats Vierwegen. Diverse voertuigen werden door motoragenten van de hoofd- en snelwegen gehaald en naar de controleplaats geleid. Daar werd bij de bestuurders een alcoholtest afgenomen. 

1 dag geleden
Schooldirecteur over project Ons Kruiningen: 'Als we ogen blijven sluiten, gebeurt er niets'

KRUININGEN - 'Ons Kruiningen' is een project van de lange adem en de voorbereiding begon al zo'n drie jaar geleden, vertelt directeur Jolanda Wedage van basisschool Voorhoute. Ze blijft onverminderd enthousiast. "We hebben met allerlei partijen te maken en daardoor kost overleg tijd, maar samen kom je verder", zegt ze over het project dat dit najaar is gelanceerd. Het hele dorp willen de partijen betrekken bij 'Ons Kruiningen', met als doel het gezellig te houden en elkaar aan te spreken als dit niet zo is.

3 dagen geleden
Plan voor opvang 70 Oekraïners in Kapelle

KAPELLE - Als de gemeenteraad van Kapelle ermee instemt, wonen er na de zomer zeventig vluchtelingen uit Oekraïne op het perceel op de hoek van de Postweg en Oostambachtweg in Kapelle. De woonunits worden voor drie jaar geplaatst. Als er behoefte aan is, kan deze periode verlengd worden en is er ook ruimte voor uitbreiding met tien extra units. Dat vertelden de Kapelse burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en de gemeentelijk projectleider woensdag bij een informatieavond.

3 dagen geleden
Toekomst van kassen: 'Minder arbeidsmigranten treft vele sectoren'

RILLAND - Nieuwsuur heeft de toekomst van de glastuinbouwsector onderzocht, omdat er veel arbeidsmigranten werken - dat onder meer drukt op de woningmarkt - en de producten voornamelijk worden geëxporteerd naar het buitenland. Het onderzoek focust zich op kassengebied het Westland, maar Reimerswaal en Kapelle hebben ook relatief veel kassen. Hoe kijkt de branche hier naar de toekomst?

4 dagen geleden
Musical 'De Jantjes' is genieten voor iedereen

GOES/WEMELDINGE - Als regisseur van Muziektheater Zeeland brengt de Belgische Hugo Segers aardig wat tijd door in de auto. Zeker nu, aan de vooravond van de première van 'De Jantjes'. Dat hij deze reistijd op de koop toe neemt, is een compliment aan het toneelgezelschap. "Het is een amateurvereniging op hoog niveau", stelt Segers. Zaterdagmiddag 9 maart voeren ze 'De Jantjes' op in theater de Mythe in Goes en Vrienden van de Bode kunnen gratis entreebewijzen winnen!

5 dagen geleden