Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei toont herstel, webwinkel Alibaba zakt in Hongkong

Nikkei toont herstel, webwinkel Alibaba zakt in Hongkong

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio toonde vrijdag herstel na drie zware verliesbeurten op rij. Beleggers trokken zich op aan de positieve omslag op Wall Street, waar de zorgen over een hogere rente weer afnamen na geruststellende woorden van een bestuurder van de Federal Reserve (Fed). Christopher Waller was de derde Amerikaanse centralebankier die de hoge inflatie in de Verenigde Staten als een tijdelijk fenomeen omschreef en daarmee de angst voor een snelle renteverhoging door de Fed weg nam.

De Nikkei in Tokio ging uiteindelijk 2,3 procent hoger het weekeinde in op 28.084,47 punten. De Japanse hoofdindex liep deze week wel flink averij op door de inflatiezorgen en verloor dik 4 procent op weekbasis. Isuzu Motors maakte een koerssprong van 21 procent. Beleggers reageerden enthousiast op de sterke winstverwachting die de Japanse fabrikant van auto's, vrachtwagens en bussen afgaf voor het nieuwe boekjaar. Ook de resultaten van autobouwer Suzuki (plus 2,8 procent) en horlogemaker Citizen Watch (plus 11 procent) werden goed ontvangen.

Toshiba daalde 0,5 procent. Het elektronicaconcern, dat onlangs nog een overnamebod van 20 miljard dollar afwees, voorziet in het nieuwe boekjaar een forse winstgroei na de daling in het afgelopen jaar. Persbureau Reuters meldde daarnaast dat de Europese activiteiten van het bedrijf zijn getroffen door een cyberaanval. Naar verluidt gaat het om dezelfde groep hackers die het Amerikaanse Colonial Pipeline aanvielen, waardoor dat bedrijf zijn oliepijplijnen moest stilleggen.

In Hongkong ging Alibaba (min 4,6 procent) verder omlaag na de verliesbeurt op Wall Street, waar het bedrijf ook een notering heeft. Het Chinese webwinkelconcern leed voor het eerst sinds 2012 een kwartaalverlies. Het verlies werd veroorzaakt door de miljardenboete die het bedrijf kreeg opgelegd door de Chinese autoriteiten voor monopoliepraktijken. Peking is al enige tijd bezig om de grote techbedrijven in het land harder aan te pakken. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,9 procent in de plus en de beursgraadmeter in Shanghai steeg 1,5 procent.

Meer uit Financieel

ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

5 uur geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

5 uur geleden
AI-hausse levert chipontwerper Nvidia opnieuw recordomzet op

SANTA CLARA (ANP) - Chipontwikkelaar Nvidia heeft zijn omzet en winst in het afgelopen kwartaal opnieuw fors opgevoerd. Het bedrijf staat bekend als de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen. Nu veel techbedrijven in een race zijn verwikkeld om de geavanceerdste AI-modellen te ontwikkelen, boekt Nvidia recordresultaten.

7 uur geleden
Beurzen in New York sluiten lager na notulen Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met bescheiden verliezen gesloten. De bekendste graadmeters op Wall Street daalden na de publicatie van de notulen van de recentste rentevergadering van de Federal Reserve en drongen die verliezen vervolgens deels terug. Uit de stukken kwam naar voren dat sommige beleidsmakers van de centrale bank zich afvroegen of de rentes wel hoog genoeg waren om de inflatie onder controle te krijgen.

7 uur geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

8 uur geleden
Aandelenbeurs Amsterdam sluit licht lager, Heijmans stijgt hard

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een klein verlies gesloten. Beleggers op het Damrak waren in afwachting van de kwartaalcijfers van chipbedrijf Nvidia in de Verenigde Staten en de notulen van de Fed. Bouwbedrijf Heijmans bewoog sterk na de publicatie van nieuwe financiële doelstellingen.

11 uur geleden
Oud-ING-bankier Roland Boekhout nieuwe topman Volksbank

UTRECHT (ANP) - De Volksbank heeft in Roland Boekhout zijn nieuwe topbestuurder gevonden. Hij is de opvolger van Martijn Gribnau, die eind vorig jaar afzag van een tweede termijn als hoogste bestuurder van het bedrijf achter SNS en ASN Bank. Boekhout deed onder andere bij ING veel ervaring op als manager in de bankensector.

11 uur geleden