Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei toont herstel, webwinkel Alibaba zakt in Hongkong

Nikkei toont herstel, webwinkel Alibaba zakt in Hongkong

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio toonde vrijdag herstel na drie zware verliesbeurten op rij. Beleggers trokken zich op aan de positieve omslag op Wall Street, waar de zorgen over een hogere rente weer afnamen na geruststellende woorden van een bestuurder van de Federal Reserve (Fed). Christopher Waller was de derde Amerikaanse centralebankier die de hoge inflatie in de Verenigde Staten als een tijdelijk fenomeen omschreef en daarmee de angst voor een snelle renteverhoging door de Fed weg nam.

De Nikkei in Tokio ging uiteindelijk 2,3 procent hoger het weekeinde in op 28.084,47 punten. De Japanse hoofdindex liep deze week wel flink averij op door de inflatiezorgen en verloor dik 4 procent op weekbasis. Isuzu Motors maakte een koerssprong van 21 procent. Beleggers reageerden enthousiast op de sterke winstverwachting die de Japanse fabrikant van auto's, vrachtwagens en bussen afgaf voor het nieuwe boekjaar. Ook de resultaten van autobouwer Suzuki (plus 2,8 procent) en horlogemaker Citizen Watch (plus 11 procent) werden goed ontvangen.

Toshiba daalde 0,5 procent. Het elektronicaconcern, dat onlangs nog een overnamebod van 20 miljard dollar afwees, voorziet in het nieuwe boekjaar een forse winstgroei na de daling in het afgelopen jaar. Persbureau Reuters meldde daarnaast dat de Europese activiteiten van het bedrijf zijn getroffen door een cyberaanval. Naar verluidt gaat het om dezelfde groep hackers die het Amerikaanse Colonial Pipeline aanvielen, waardoor dat bedrijf zijn oliepijplijnen moest stilleggen.

In Hongkong ging Alibaba (min 4,6 procent) verder omlaag na de verliesbeurt op Wall Street, waar het bedrijf ook een notering heeft. Het Chinese webwinkelconcern leed voor het eerst sinds 2012 een kwartaalverlies. Het verlies werd veroorzaakt door de miljardenboete die het bedrijf kreeg opgelegd door de Chinese autoriteiten voor monopoliepraktijken. Peking is al enige tijd bezig om de grote techbedrijven in het land harder aan te pakken. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,9 procent in de plus en de beursgraadmeter in Shanghai steeg 1,5 procent.

Meer uit Financieel

Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

1 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

2 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

4 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

4 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

5 uur geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

6 uur geleden
Nvidia kondigt reeks nieuwe AI-producten en -diensten aan

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse chipproducent Nvidia heeft een reeks nieuwe producten en diensten bekendgemaakt rondom kunstmatige intelligentie (AI). Daaronder valt bijvoorbeeld een supercomputer waarmee techbedrijven als Microsoft en Meta Platforms opvolgers van de bekende chatbot ChatGPT kunnen ontwikkelen. Nvidia profiteert al sterk van de grote vraag naar techniek voor AI-toepassingen.

6 uur geleden