Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei sluit fors lager door verliezen chipbedrijven

Nikkei sluit fors lager door verliezen chipbedrijven

TOKIO (ANP) - In Japan, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, is de aandelenbeurs woensdag fors lager gesloten. Vooral de chipbedrijven werden van de hand gedaan door de vrees dat de koerswaarderingen in de sector te hard zijn opgelopen. Bedrijven die juist zwaar zijn getroffen door de coronapandemie werden opgepikt door de hoop op een sterk economisch herstel van de crisis. Ook elders in de Aziatische regio lieten de beursgraadmeters flinke verliezen zien.

Beleggers verwerkten daarnaast de uitspraken van Jerome Powell. De Amerikaanse centralebankpresident verklaarde tijdens een hoorzitting voor het Congres geen extreem hoge of langdurige inflatie te vrezen als gevolg van de miljarden die de Fed in de economie pompt. Powell ziet dan ook geen reden om het stimuleringsbeleid, dat voor erg lage rentes zorgt, te temperen. Daarnaast verwacht de centrale bankier dat de Amerikaanse economie in de loop van dit jaar verbetert.

De Nikkei in Tokio eindigde 1,6 procent in de min op 29.671,70 punten. Chipbedrijven en makers van elektronische onderdelen behoorden tot de staartgroep na winstnemingen in de sector. Nidec, Murata Manufacturing en Tokyo Electron zakten tot bijna 6 procent. Warenhuisbedrijf J.Front Retailing won 5 procent dankzij berichten dat de noodtoestand in verschillende Japanse steden mogelijk eerder wordt opgeheven, na een daling van het aantal besmettingsgevallen. Ook de luchtvaartmaatschappijen en spoorwegbedrijven zaten in de lift door de hoop op een versoepeling van de coronamaatregelen.

De Hang Seng-index in Hongkong was een negatieve uitschieter in de regio met een tussentijds koersverlies van bijna 3 procent. Beleggers schrokken van het nieuws dat de belasting op de handel in aandelen in Hongkong wordt verhoogd. Beursuitbater Hong Kong Exchanges and Clearing (HKEx), die afgelopen jaar opnieuw een recordwinst boekte, kelderde 9 procent door de belastingverhoging. De Kospi in Seoul zakte 2 procent. Hyundai verloor 3,7 procent. De automaker liet weten meer elektrische auto's te moeten terugroepen naar de garage vanwege accuproblemen. Accumaker LG Chem daalde 2 procent.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

12 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

14 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

16 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

17 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

18 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

18 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden