Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei houdt verlies beperkt, Chinese beurzen hard omlaag

Nikkei houdt verlies beperkt, Chinese beurzen hard omlaag

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio wist woensdag het verlies beperkt te houden. De Chinese beurzen gingen daarentegen hard omlaag door de aanhoudende zorgen over de inflatie en lokale virusuitbraken. Beleggers verwerkten daarnaast het nieuws dat de Verenigde Staten de import van olie, gas en kolen uit Rusland verbieden.

Ook het Verenigd Koninkrijk pakt Rusland verder aan, met een verbod op de import van olie aan het einde van het jaar. De Europese Unie stelt nog geen verbod op Russische olie in maar wil wel de afname van gas uit het land flink verminderen.

De Nikkei in Tokio eindigde uiteindelijk 0,3 procent in de min op 24.717,53 punten en leverde daarmee een eerdere winst weer in. In de eerste twee dagen van de week raakte de index al bijna 5 procent kwijt. Murata Manufacturing, een Japanse toeleverancier van Apple, won 0,6 procent na de onthulling van de nieuwe producten van het Amerikaanse technologieconcern. Techinvesteerder SoftBank behoorde tot de sterkste stijgers met een winst van 4 procent.

Consumentenprijzen

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds ruim 3 procent in de min. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de prijzen die producenten vragen voor hun goederen in februari met 8,8 procent zijn gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Dat was min of meer in lijn met de verwachtingen van economen en iets minder dan de 9,1 procent in januari.

De stijging van de Chinese consumentenprijzen bedroeg 0,9 procent en bleef daarmee gelijk aan de inflatie in januari. Kenners verwachten echter dat de prijzen in maart flink zullen stijgen door de oorlog in Oekraïne.

Alibaba

De Hang Seng-index in Hongkong zakte 3 procent door koersverliezen onder de Chinese technologiebedrijven. Webwinkelconcern Alibaba verloor 3,9 procent en internetbedrijf Tencent daalde 3,2 procent. Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific wist het verlies in 2021 flink terug te dringen en werd dik 1 procent hoger gezet.

De All Ordinaries in Sydney steeg 1 procent dankzij koerswinsten onder de olieproducenten. In Zuid-Korea hadden beleggers een vrije dag vanwege de presidentsverkiezingen in het land.

Meer uit Financieel

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

DEN HAAG (ANP) - De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee was in elk kwartaal sinds de eerste drie maanden van 2021 sprake van omzetgroei voor de branche, geholpen door stijgende verkopen en prijsstijgingen.

1 uur geleden
Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

DEN HAAG (ANP) - Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen. Dat was een jaar eerder nog 13 procent, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In EU-verband heeft Nederland vastgelegd dat in 2030 minimaal 27 procent van ons totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen moet komen.

1 uur geleden
Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

NEW YORK (ANP) - Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde. Door de hoge inflatie stellen mensen grote aankopen als computers uit. Bovendien verkochten computers in de coronajaren sterk en is de markt daardoor verzadigd geraakt. Maar beleggers hadden op een nog grotere omzetdaling gerekend en zetten Dell dus toch hoger.

2 uur geleden
Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf vervolgens een uitnodiging om verder te praten afsloeg. Maar nu is Deutsche Bahn daar dus op teruggekomen.

3 uur geleden
Meta kondigt nieuwe vr-bril aan, kort voor presentatie Apple

MENLO PARK (ANP) - Facebook-moeder Meta Platforms heeft donderdag een nieuwe virtualrealitybril (VR) aangekondigd. De Meta Quest 3 kan ook de echte wereld om de gebruiker heen meenemen in de VR-beleving, stelt Meta in een blogpost. Het apparaat komt evenwel pas in het najaar op de markt.

5 uur geleden
Curaçao wil hulp Nederland bij schrappen sancties tegen Venezuela

WILLEMSTAD/DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose politicus Amerigo Thodé, leider van de grootste fractie in het Curaçaose parlement, heeft donderdag een oproep gedaan aan Nederland om te helpen bij het versoepelen en uiteindelijk schrappen van de economische sancties tegen Venezuela.

6 uur geleden
Rusland beboet WhatsApp voor niet wissen verboden bericht

MOSKOU (ANP/AFP) - Berichtendienst WhatsApp heeft in Rusland een boete gekregen omdat het verboden informatie niet verwijderde. Voor de dienst is het de eerste keer dat hij zo'n boete krijgt, maar andere internetdiensten als Google, Twitter, TikTok en Telegram kregen al eerder boetes opgelegd.

6 uur geleden