Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei houdt verlies beperkt, Chinese beurzen hard omlaag

Nikkei houdt verlies beperkt, Chinese beurzen hard omlaag

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio wist woensdag het verlies beperkt te houden. De Chinese beurzen gingen daarentegen hard omlaag door de aanhoudende zorgen over de inflatie en lokale virusuitbraken. Beleggers verwerkten daarnaast het nieuws dat de Verenigde Staten de import van olie, gas en kolen uit Rusland verbieden.

Ook het Verenigd Koninkrijk pakt Rusland verder aan, met een verbod op de import van olie aan het einde van het jaar. De Europese Unie stelt nog geen verbod op Russische olie in maar wil wel de afname van gas uit het land flink verminderen.

De Nikkei in Tokio eindigde uiteindelijk 0,3 procent in de min op 24.717,53 punten en leverde daarmee een eerdere winst weer in. In de eerste twee dagen van de week raakte de index al bijna 5 procent kwijt. Murata Manufacturing, een Japanse toeleverancier van Apple, won 0,6 procent na de onthulling van de nieuwe producten van het Amerikaanse technologieconcern. Techinvesteerder SoftBank behoorde tot de sterkste stijgers met een winst van 4 procent.

Consumentenprijzen

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds ruim 3 procent in de min. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de prijzen die producenten vragen voor hun goederen in februari met 8,8 procent zijn gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Dat was min of meer in lijn met de verwachtingen van economen en iets minder dan de 9,1 procent in januari.

De stijging van de Chinese consumentenprijzen bedroeg 0,9 procent en bleef daarmee gelijk aan de inflatie in januari. Kenners verwachten echter dat de prijzen in maart flink zullen stijgen door de oorlog in Oekraïne.

Alibaba

De Hang Seng-index in Hongkong zakte 3 procent door koersverliezen onder de Chinese technologiebedrijven. Webwinkelconcern Alibaba verloor 3,9 procent en internetbedrijf Tencent daalde 3,2 procent. Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific wist het verlies in 2021 flink terug te dringen en werd dik 1 procent hoger gezet.

De All Ordinaries in Sydney steeg 1 procent dankzij koerswinsten onder de olieproducenten. In Zuid-Korea hadden beleggers een vrije dag vanwege de presidentsverkiezingen in het land.

Meer uit Financieel

Amsterdamse groothandel in parfums waste 40 miljoen wit

AMSTERDAM (ANP) - Prestige Perfumes, een Amsterdamse groothandel in parfums en cosmetica, moet een boete van bijna 2 ton betalen, omdat via bankrekeningen van het bedrijf bijna 40 miljoen euro is witgewassen. De groothandel wist volgens justitie niet dat het om crimineel geld ging.

24 minuten geleden
IEA verwacht dat vraag naar steenkool voorlopig niet afneemt

PARIJS (ANP) - De wereldwijde vraag naar steenkool zal voorlopig niet dalen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Ondanks de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar elektriciteit in de belangrijkste economieën zo groot dat het verbruik van steenkool tot volgend jaar grotendeels stabiel blijft.

58 minuten geleden
Tieners geven volgens DNB-onderzoek makkelijker cash uit

AMSTERDAM (ANP) - Betalen doet pijn, maar minder als je een tiener bent en cashgeld in je portemonnee hebt. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Volgens de centrale bank hangt het onder andere af van iemands leeftijd en van de betaalwijze hoe vervelend hij of zij het vindt om geld uit te geven.

1 uur geleden
Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

1 uur geleden
ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

2 uur geleden
Hogere winst en meer passagiers voor easyJet

LUTON (ANP) - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

3 uur geleden
FrieslandCampina profiteert van eerder aangekondigd banenverlies

AMERSFOORT (ANP) - FrieslandCampina profiteert van het eerder aangekondigde banenverlies bij het zuivelconcern. Waar in heel 2023 nog verlies werd geleden, staat er over de eerste helft van dit jaar weer een duidelijke winst in de boeken. FrieslandCampina kondigde in december nog aan 1800 banen te schrappen om de kosten omlaag te brengen, waarvan ruim de helft in Nederland.

3 uur geleden