
Nikkei begint hoger aan verkorte beursweek
TOKIO (ANP) - In Japan, waar beleggers terugkeerden na een lange vakantieperiode, is de aandelenbeurs donderdag licht hoger gesloten. De markten verwerkten onder meer het nieuws dat de noodtoestand in Japan eerder deze week tot eind mei werd verlengd en de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China over de verantwoordelijkheid van de uitbraak van het coronavirus. De andere Aziatische beurzen gingen overwegend omlaag
De toonaangevende Nikkei in Tokio eindigde 0,3 procent in de plus op 19.674,77 punten. De Japanse beurs was de afgelopen drie handelsdagen gesloten. De Japanse luchtvaartmaatschappijen werden van de hand gedaan na de eerdere koersverliezen deze week onder internationale branchegenoten, die werden veroorzaakt doordat superbelegger Warren Buffett liet weten zijn belangen in de grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen te hebben verkocht.
Ook telecombedrijf en techinvesteerder SoftBank stond onder druk. Beleggers verwerkten nog de aanklacht van medeoprichter Adam Neumann van WeWork tegen het Japanse bedrijf vanwege het intrekken van de beloofde investering van 3 miljard dollar in de aanbieder van flexibele kantoorruimtes. Vastgoedinvesteerder Nomura Real Estate Holdings was daarentegen in trek dankzij een winststijging in het afgelopen boekjaar.
Chinese export
De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 0,2 procent in de min. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de export van het land in april onverwacht is gestegen met 3,5 procent. Het was de eerste stijging van de uitvoer dit jaar. De import nam daarentegen sterker af dan verwacht en kende met 14,2 procent de grootste daling sinds januari 2016. Volgens marktonderzoekers Markit en Caixin nam daarnaast de krimp van de bedrijvigheid in Chinese dienstensector in april iets af ten opzichte van maart.
In Hongkong leverde de Hang Seng-index 0,8 procent in en de Australische All Ordinaries in Sydney verloor 0,5 procent. De Kospi in Seoul kreeg er 0,1 procent bij.
Meer uit Financieel
BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz heeft zich donderdag uitgesproken tegen vermeende Amerikaans-Russische plannen om de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 alsnog in gebruik te nemen. "Nord Stream 2 heeft momenteel geen exploitatievergunning, en dat zal naar verwachting niet veranderen", zo werd Merz geciteerd door weekblad Die Zeit.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms hoorde donderdag bij de verliezers op Wall Street na een bericht dat het socialemediabedrijf de lancering van een belangrijk kunstmatige intelligentie-model uitstelt. Verder was cryptobeurs Coinbase een stevige verliezer na nieuws over een hack en een onderzoek van beurswaakhond SEC.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop spant een rechtszaak aan tegen Ryanair om vermeende misleidende praktijken bij het boekingsproces. Volgens Testaankoop worden de rechten van consumenten geschonden omdat Ryanair geld vraagt voor het meenemen van handbagage.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie werkt aan het opstellen van speciale normen om het waterverbruik in datacenters te beperken. Dat is een van de manieren waarmee Brussel wil voorkomen dat er komende decennia watertekorten ontstaan, meldt persbureau Bloomberg dat een conceptdocument heeft ingezien.
6 uur geledenDOHA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij Apple-topman Tim Cook heeft gevraagd te stoppen met het bouwen van fabrieken in India voor apparaten bestemd voor de VS. Hij dringt er bij de iPhone-maker op aan om de productie in de Verenigde Staten op te voeren nu het bedrijf zich van China afwendt.
6 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Cryptobeurs Coinbase wordt gechanteerd door hackers die gevoelige klantgegevens hebben gestolen. Ze eisen 20 miljoen dollar. Coinbase zegt het losgeld niet te zullen betalen en schat dat het incident het Amerikaanse bedrijf tot 400 miljoen dollar kan kosten om op te lossen.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven maken zich zorgen over de leveringszekerheid van elektriciteit. Ze vrezen dat de situatie nog ernstiger is dan netbeheerder TenneT donderdag in een rapport schetste. "Op basis van de TenneT-monitor en wat wij horen van leden verwachten we dat de situatie al veel eerder dan 2030 zeer kwetsbaar wordt als we nu niet in actie komen", zegt Deltalinqs, de ondernemersorganisatie voor de bedrijven in de haven.
8 uur geleden